用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 協和書院交流區
樓主: pooh88
go

協和書院交流區   [複製鏈接]

九月三日開始,八点点名 ,放學1:30, 大家耍吃飽d 上學呀!

bananaGi 發表於 21-9-7 15:11
回覆 CMMANDY 的帖子

想請問一下宗教氣氛會不會很濃? 多唔多課外活動?

宗教氣氛, 我吾覺得濃, 課外活動吾算多, 可能疫情, 這兩年好像未返過

每一個老師定位不同, 遲到幾多次, 我都無為意, 反正可以抵銷的, 年尾會有d 工職的, 例如幫手清潔, 嚴吾嚴就看自己定位, 我又唔覺得嚴, 是非清楚, 罰就一定會解釋為何的, 什至會問學生, 合理嗎? 唔帶書企後面一堂, 咁算唔算嚴, 我仔間中也因此罰企既

中文老師會罰抄的, 唔交罰抄再罰仲金呀!mouth:" />

之前疫情. 上zoom, 見到他們上堂情況, 我感覺老師們都非常盡責, 班主任親切過阿媽, 時常鼓勵學生, 盡量做, 有咩需要, 私下whatsapp也可, 感覺好像鴨媽媽, 苛護住他們, 好溫柔又體貼, 仲好多時, 企在學生角度看事, 所以我非常放心

明天好像係開放日

kcpak,  好有同感

bananaGi 發表於 21-12-6 10:07
有2場talk... 沒有開放其他
疫情之下更緊張, Hall 之後, 以前都好像只開放球場

新年快樂,祝各位學生步步高陞,向理想前進,DSE 順利進行,師兄師姐們加油,考入心儀學科和學院

歡迎加油協和, 返了適應班嗎?   好好享受這兒學習生活, 有什麼想知, 可以問

回覆 mesupermom 的帖子

locker 其實也是自己習慣性, 如果有功課或測驗默書, 他們應自行決定, 是否帶書回家的, 成長耍經歷, 吾洗擔心,關於測考分數, 真吾洗擔心, 回望, 其實有點像小學,一,二, 三年班, 妳也吾洗要求他們達到某水平, 反而鼓勵他們, 愉快地融入學校生活, 聆聽他們在學校認識同學等等, 我覺得是非常有趣的過程, 只要相信他們, 成長和分享就足夠了

我仔係, 測考才溫書, 老實說, 有溫已經好好, 但我相信他, 什麼時候可以hea, 什麼時候要發力, 由他自己主導, 成長要經歷, 無一條路無風雨無障礙, 如果能夠適應一切, 就可以面對難以預料的明天, 備課, 有梗係極好, 但現代, 看少d 電話已經不容易, 放鬆些, 中學是小社會, 學習重要, 不過社交和找自己興趣, 建立良好人際關係, 守規則, 明辨是非更重要, 初中真是輕鬆渡過, 好好享受協和這家庭

medicine    發表於 22-11-7 21:51

謝謝, 備戰DSE , 真的要好好加油, 囝囝說, 大部分課程教完, 差不多到操卷部分, 出外補習係有的, 重點放在中英數

行到自己位置, 自然有補習天王, 中英數......

以前遵x, 現在就凝x , , 隨遇而安, 孩子要自願, 自動自覺, 坐言起行才成

bananaGi 發表於 22-9-26 12:35
幫同學仔問, 如果1C成績入, 讀得上嗎? 課程深嗎?

最重要都要看孩子的毅力, 有沒有上進心一小學的1 C, 升中可能吾同哂

深吾深, 升中一, 除中文中史, 全英文課本, 大部分英語授課, 絕對要適應

終於考完Mock exam, 星期四考ORAL, 六年太快了, 阿囝說對埋卷, 就放假向DSE 前進, 各位師弟師妹加油 , 享受在協和的學習生活

2jkidsfather    發表於 23-1-17 12:56

Celia0001 發表於 23-3-15 10:49
回覆 CMMANDY 的帖子

請問適應班大約什麼日期?
可能8月附近, 因為都6 年前了, 加上疫情, 吾知多大變化
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊