用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試深淺問題
樓主: laban_sh
go

呈分試深淺問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-7-15 12:46
借樓主個帖問問, 請教各位大大。

噚晚飯局, 親戚(仔女已經係中學生, 都係入地區B1頭中學)話見我依家女女升 ...
面試大部分學校中英兩樣都要的,我覺得大部分睇成績,面試時正正常常已ok,唔出聲死梗,但我見好多成續普通,多多課外活動又風紀之類,越级挑戰一樣唔收。

CALVEN 發表於 16-7-15 13:51
面試大部分學校中英兩樣都要的,我覺得大部分睇成績,面試時正正常常已ok,唔出聲死梗,但我見好多成續普通 ...
咁所以話學術佔40%, 面試佔20%, 操行佔20%, 活動及獎項佔20%都係呃人, 其實係學術佔99.9%?

IloveJJ  不同學校有不同準則吧!  發表於 16-7-15 15:09

引用:Quote:CALVEN+發表於+16-7-15+13:51+面試大

原帖由 little_yolky 於 16-07-15 發表
咁所以話學術佔40%, 面試佔20%, 操行佔20%, 活動及獎項佔20%都係呃人, 其實係學術佔99.9%? ...
我覺得係一切成績行先。 總之面試時正正常常,有問有答就得。

little_yolky  所以其他60%都係呃人,只要做好呈分就OK了。  發表於 16-7-15 15:36
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ  不同學校有不同準則吧!  發表於 25 分鐘前

所親戚母女話學校寫出嚟都係呃人的, 99.9%係學術。

little_yolky 發表於 16-7-15 12:46
借樓主個帖問問, 請教各位大大。

噚晚飯局, 親戚(仔女已經係中學生, 都係入地區B1頭中學)話見我依家女女升 ...

你朋友D例子唔一定準....DGS 一定唔係只睇成績收生
只有成績既...隨時申請表都唔俾...亦見入到去最後一輪面試...出局既係只有靚成績表果一位
我所知....協恩/SPCC 都唔係一定只睇成績 ~~~

wonglily  認同,考過佢地,成績叻,但在學校往往收低過自己十幾名,或幾十名收咗,就知唔係一定成績。   發表於 16-8-17 08:13

mcl203 發表於 16-7-15 15:36
你朋友D例子唔一定準....DGS 一定唔係只睇成績收生
只有成績既...隨時申請表都唔俾...亦見入到去最後一輪面 ...
我都聽你哋係咁講, 噚晚聽到佢兩母女講, 當堂好shock, 佢話考到級20內最實際。我心諗, 咁已經做到了, 我下個目標係級15內喎, 咁課外活動同比賽我仲駛乜搞咁多嘢, 咁辛苦又嘥錢。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-15+12:46+

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
協恩/女拔呢啲係成績+運動。  知道一線小學級一去到second in之後都唔收,因為係0運動。

wonglily  我知某小學30名以外,運動出色,DGS收了。  發表於 16-8-17 08:20
mama64  我女0運動, 但聽她覆述,  她兩次面試表現都好好, 最後DGS收了.  發表於 16-7-15 16:54

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-15+15:36+你朋友

原帖由 little_yolky 於 16-07-15 發表
我都聽你哋係咁講, 噚晚聽到佢兩母女講, 當堂好shock, 佢話考到級20內最實際。我心諗, 咁已經做到了, 我下 ...
宜家先玩比賽已經太遲,人地玩左4,5年了。

比心機考好呈分試,仲有好多好選擇嘅。

little_yolky 發表於 16-7-15 15:40
我都聽你哋係咁講, 噚晚聽到佢兩母女講, 當堂好shock, 佢話考到級20內最實際。我心諗, 咁已經做到了, 我下 ...
去到某D直資既睇法....咁多學生可以揀...成績已係基本入場卷
A學生同B學生成績相差無幾....变成要突圍就要睇附加值了
只睇成績收生...尤其是直資....只係部份家長一廂情願既諗法啫~~~

wonglily  因為要全面囉獎。  發表於 16-8-17 08:23

gracelam 發表於 16-7-15 15:41
協恩/女拔呢啲係成績+運動。  知道一線小學級一去到second in之後都唔收,因為係0運動。
  ...

1A小學1A成績....申請表都唔俾都見過...連入場都無份
但BPS收左~~~

想請教下,卷深既學校係咪操卷影響力較細?卷淺就有操同冇操分別大?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

gracelam 發表於 16-7-15 15:43
宜家先玩比賽已經太遲,人地玩左4,5年了。

比心機考好呈分試,仲有好多好選擇嘅。
我小二開始比賽, 小三攞咗D獎, 但JM話無用, 所以諗住小四要再接再勵, 但如果無用, 咁唔駛辛苦。

mcl203 發表於 16-7-15 15:51
1A小學1A成績....申請表都唔俾都見過...連入場都無份
但BPS收左~~~
其實我無諗D咁神既學校, 都係諗住丘中、銀禧、黃笏南、旅港呢幾間, 因為除咗黃笏南, 其他學校年年有人入。

MASAYA 發表於 16-7-15 16:01
想請教下,卷深既學校係咪操卷影響力較細?卷淺就有操同冇操分別大?
我係唔知點係卷深/卷淺既...我小朋友亦唔會操卷~~~

我理解操卷係有幫助...前提係首先要明白課文...操卷亦要份卷岩學校風格
見D小朋友專補某校 和 街補 係有分別既
有D小學係自己出卷...亦有D小學既卷可以係練習簿揾到相似題目...已好唔同~~~

little_yolky 發表於 16-7-15 16:14
其實我無諗D咁神既學校, 都係諗住丘中、銀禧、黃笏南、旅港呢幾間, 因為除咗黃笏南, 其他學校年年有人入。 ...
咁又未必睇到某D直資咁難考...只係...似乎你囡囡唔中咁地D体藝啫...除左2胡

little_yolky  我阿女係古箏,二胡好似男仔學型D咁。  發表於 16-7-15 17:37

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-7-15 14:37
咁所以話學術佔40%, 面試佔20%, 操行佔20%, 活動及獎項佔20%都係呃人, 其實係學術佔99.9%? .
又唔係完全唔睇其他挂,如果兩位考生成續差不多,會比較下其他吧。
之於自己外出比賽,考證書之類我小朋友完全無(除奥數),但今年竟然校内校外(代表學校參賽)既獎狀有十幾張,部分可能係豬肉獎,我會揀一兩個填下,好過空白。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-15+15:51+1A小學

其實我無諗D咁神既學校, 都係諗住丘中、銀禧、黃笏南、旅港呢幾間, 因為除咗黃笏南, 其他學校年年有人入。 ...
咁就易好多。 只要呈分試唔好失手就得,加油!!

little_yolky  好,目標級15內!  發表於 16-7-15 17:33

引用:想請教下,卷深既學校係咪操卷影響力較細?

原帖由 MASAYA 於 16-07-15 發表
卷淺操卷影響一定大,因為只係鬥小心,做得多錯過就唔會再錯,所以我好怕卷淺

mansum92 發表於 16-7-15 16:58
卷淺操卷影響一定大,因為只係鬥小心,做得多錯過就唔會再錯,所以我好怕卷淺

...
我都怕卷淺,因為冇做開練習,所以成績不穩,卷深時會較好... 但我又唔想操卷...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:IloveJJ++不同學校有不同準則吧!++發表於+

IloveJJ  不同學校有不同準則吧!  發表於 25 分鐘前

所親戚母女話學校寫出嚟都係呃人的, 99.9%係學術。 ...
我沒有呃你,我只是覆述老師的說話,可能因為試卷出得深,令孩子失準,用來安慰家長,但事實是很多同學有C仍是仍可以讀B1c,B2a學校,主科不合格仍不用讀B3學校。年年如是,令我們家長開始相信學校。

little_yolky  我話老師呃人。  發表於 16-7-15 19:00
‹ 上一主題|下一主題