用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

epsido 發表於 16-6-30 23:37
咁如果弱校都冇能力入到top10%
強校就會有機會變B1學生?
同意

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D7&page=2

睇回应29#

hkpapa852 發表於 16-8-2 09:47
我都想知邊間咁堅.....

定係小一考梗2X年前小二既課程? 差好遠喎?
禁大惊小怪做乜啫?唔係話有d学校教快-年半年英文同数嘛~小-考小二野出奇嗎?

epsido  正確,以一位朋友個仔今年九月入小一為例,英文直接用小二書(直資校)  發表於 16-8-2 11:59

yellowtiger 發表於 16-8-4 09:35
我無數據GA, 大家都係用個別例子來推論吧

回應#29, 資料由網友奧脱福提供,並由hkpapa集合~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D10&page=2

yellowtiger 發表於 16-8-4 09:45
回覆 Yanamami 的帖子

呢個表就代表只有頭15名=B1?

或者照常理,学校总会將最好既通告天下,無理由收埋收埋,呢个係-般人有既感覺。唔好用低調作為借口……升中派位成績就係最好既招生广告,有好成績唔公告天下就係好奇。
我大女间中学,AL年代係不折不扣band1A, 奈何到了DSE年代便变了1B, 校網唔会有DSE成績,圍內亦只見Level4 or above既%. hkpapa話唔可以視為1A校,心裏不是味兒但人总得面对現实~

siden  我同意 because 95% true  發表於 16-8-4 16:40
MC1128  唔同意  發表於 16-8-4 15:18

epsido 發表於 16-8-4 15:41
另外當新華德如你所講咁弱,咁考30-50既同學,入去神校就會因為之前既學生考得好,而變成B1學生?
E點大家 ...
不嬲hkpapa都話呢个貧者越貧既升学制度係唔合理啦~不过現实係禁,無計。

epsido 發表於 16-8-4 23:09
其實就案Bk入面個表,男拔都係得40%B1啫。你朋友個仔讀新華德100人考40名,入B2應該都算好合理呀。
照咁計 ...

男拔唔係-條龙全数小学升DBS咩?点入band2校?

hppa    發表於 16-8-5 12:14
epsido  係咩,我照個表睇炸,如果有錯sorry先。  發表於 16-8-4 23:18

奥脫福  所以<選擇>月刊咪周圍仇家囉!  

I like it !

hkpapa852 發表於 16-8-5 09:09
話說, N年前新華德仲係標榜"愉快學習", 咁佢著重"愉快學習", 咁學術上稍有不及對手我認為係合理.

最近因 ...
講下題外話緩和下氣氛……
話說我女有个游水教練,人十分nice又教得好,我女五歲果年佢十曰就教曉三式(當然只係曉,仲要refine同多改善泳姿)。佢不甘做泳会教練被剝削,自己出黎搞,因佢教得好亦有一班人跟隨。学生学得开心亦有進步,可惜……佢呢个老好人,不善經營、無制度、無攻略(泳会係有策略同有potential泳員報比賽攞牌)……結果,執笠!

以上乃真人真事~社会係現实既。我好鈡意亦好尊重呢个教練,孩子亦好喜歡佢,但佢生存唔到只好又番泳会教。

hppa    發表於 16-8-5 12:39

elvisBB 發表於 16-8-5 10:19
如果我們孩子讀得開心,那怕網上的人怎樣說。自己的孩子前途,成績和選校根本都唔雖要去理會網上的評論。新 ...
Fair comment.
‹ 上一主題|下一主題