用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名小升中問題
go

名小升中問題 [複製鏈接]

如果有非津小的名小,自己選學生入小一,到小五六時準備升中因未達band one,向家長提示不能直上中學,想請問這些幼園或初小好但高小後勁不繼,是甚麼原因? 資質? 性格? 討厭讀書?

3    0    0    0

回覆:蝦米豬 的帖子

讀書從來都係馬拉松,尤其幼稚園低小可以靠谷操卷,上到高小課程好多要靠小朋友思考加個人想法,唔係一尾死背可以,我覺得係要持之以恆閱讀不同類型課外書。資質同學習態度都好緊要!

所以都話唔使咁緊張初小分數,唔係到高小大跌時會好心up.

唔只讀書,做人都係。

引用:如果有非津小的名小,自己選學生入小一,到

原帖由 蝦米豬 於 16-06-24 發表
如果有非津小的名小,自己選學生入小一,到小五六時準備升中因未達band one,向家長提示不能直上中學,想請 ...
我諗資質只係其中一個因素,性格/學習態度相信較大影響,當然家長鼓勵及支援絕不能小。

際遇都幾重要, 學校老師教得好唔好, 小朋友鐘唔鐘意老師, 會好影響小朋友的表現

是某些科目差啲?還是普遍差左?

洋蔥頭媽咪 發表於 16-6-24 20:14
我諗資質只係其中一個因素,性格/學習態度相信較大影響,當然家長鼓勵及支援絕不能小。

...
Agree! 我定期要同阿女做心理輔導,俾心靈雞湯!

老師説有些人小三小四後成績不能持續因為小三或以上開始着重思考,而有些人是較為懶去諗野。

我諗能力、性格、态度、家庭資源及支持度……好多因素会有影响~不过低小時較难分得出,就好似分卷淺,人人9x-100分,都唔知边个叻d边个差d,但到高小就好似份卷深,就知边个有实力了~

引用:所以都話唔使咁緊張初小分數,唔係到高小大

原帖由 MrBeast 於 16-06-24 發表
所以都話唔使咁緊張初小分數,唔係到高小大跌時會好心up.
初小真係不用擔心,開開心心,不要大落後。留前鬥後是一個策略,當然由頭放到尾亦可以,當然辛苦好多,捱唔捱到尾是一個老話題。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-06-24+發表所

原帖由 ANChan59 於 16-06-25 發表
初小真係不用擔心,開開心心,不要大落後。留前鬥後是一個策略,當然由頭放到尾亦可以,當然辛苦好多,捱唔 ...
同意,我覺得初小最重要培養咗佢地學習興趣,做功課,温書識得點自理先,只要不是太落後就得,因為始終慢慢長路,唔係讀一兩年收工。我小朋友雖然唔係成績標青,都係d中游份子,但我地做父母都從旁不斷鼓勵,唔想帶俾佢太大壓力,所以佢都開心上學,話自己會俾心機,希望會繼續進步,呢個已經係對我好大安慰。

MrBeast  agree  發表於 16-6-25 09:49

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-06-25+發表初

原帖由 ckh311 於 16-06-25 發表
同意,我覺得初小最重要培養咗佢地學習興趣,做功課,温書識得點自理先,只要不是太落後就得,因為始終慢慢 ...
我跟你差不多想法,如果他在中游好輕鬆,我會鼓勵他上中上,有些孩子要有些目標,但不要太有挑戰性,適度就好!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+16-06-25+發表同意

原帖由 ANChan59 於 16-06-25 發表
我跟你差不多想法,如果他在中游好輕鬆,我會鼓勵他上中上,有些孩子要有些目標,但不要太有挑戰性,適度就 ...

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+16-06-25+發表同意

ANChan59 發表於 16-6-25 09:08
初小真係不用擔心,開開心心,不要大落後。留前鬥後是一個策略,當然由頭放到尾亦可以,當然辛苦好多,捱唔 ...
大家若有繼續追看「贏在射x前」到尾的話,個結論也是差不多。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-6-25+09:08+初小

原帖由 MrBeast 於 16-06-25 發表
大家若有繼續追看「贏在射x前」到尾的話,個結論也是差不多。
我沒有追看,看了一集就收工了!

現在看自己孩子,已經是成年人,資質中上而已,但有不少好處,例如不會自視過高,多些朋友,人際關係較佳,願意開放搵人幫手,亦肯幫朋友,少了港孩的特徴!

引用:讀書從來都係馬拉松,尤其幼稚園低小可以靠

原帖由 kirstyau 於 16-06-24 發表
讀書從來都係馬拉松,尤其幼稚園低小可以靠谷操卷,上到高小課程好多要靠小朋友思考加個人想法,唔係一尾死 ...
但很多人信補習!

‹ 上一主題|下一主題