用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

sandychan0707 發表於 16-6-22 21:34
有吖!有一間和私收,但唔太中意,所以放咗!
有starters 14盾,movers 考緊,校際朗誦節英文公開組季軍, ...
咁又未必係太多叻人,  你 IN 嘅學校未必要證書去證明佢有幾叻

有 D 學校 IN 小朋友唔係要家長催谷, 反而係屋企教或者思想空間有更大可塑性

又或者有 D唔想教咁多, 你自己出去學飽佢等學校威威

間間唔同嘅,  唔使太擔心

karen55407 發表於 16-6-23 08:11
當年同呀仔叩門面試,仍在白果中,佢竟然因為唔想讀男校,唔係唔答,係蚊滋咁細聲,到我答時,佢仲勁,竟手 ...
所以話呢, 證書唔代表一切,小朋友反應,潛質及可塑性先係關件

唔係間間都睇 CERT 嘅,家庭教育係IN時可以睇到

karen55407  Thx!  發表於 16-6-23 18:53

HadesBB 發表於 16-6-23 09:39
係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最冇資格嬲最冇資格叫辛苦果個係我自己,比我迫去面試果個人都未喊 ...
之前我係第二個帖都有講,作為父母係而家呢個階段係要為小朋友遮風檔雨, 有咩值得喊,要問自己盡咗力未 ?

自己係為面子 ?定真係想為小朋友揾一間發揮潛能嘅學校 ?

就算真係叩唔到門都唔緊要,每日要好好留意小朋友邊方面特別特出就向果方面發展啦,佢地有無限潛能等緊父母去發掘

superying 發表於 16-6-24 09:39
非常贊同!我有d朋友in得好好,好有信心,但竟然無offer!另一D,in完出來灰爆,竟然又收左!完全估唔到!

...

其實為人父母係唔係應該返心想清楚, 有無睇清楚自己個小朋友潛質係邊到 ? 反而 IN 佢地嘅老師見果十零分鐘會知 ?

學校真係有偏好某一類型嘅小朋友, 間間要求唔同

‹ 上一主題|下一主題