用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

引用:係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最

原帖由 HadesBB 於 16-06-23 發表
係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最冇資格嬲最冇資格叫辛苦果個係我自己,比我迫去面試果個人都未喊 ...
係,大家值得反思,發洩完後,請再以笑容去抱抱你地既寶貝

係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最冇資格嬲最冇資格叫辛苦果個係我自己,比我迫去面試果個人都未喊 ...
覺得內疚

Well said

這個根本一開始就不是一個皆大歡喜的遊戲,一個成功倒子背後可能有幾十個失敗個案。難道落場前沒有滿盤落索的心理準備?
小學只係人生起點,別太擔心了。塞翁失馬,前路或者冇想像的那樣暗淡。
如果最後能入讀心儀學校當然好,如果事與願違,難道日日苦口苦面,將"我不喜歡這間學校"的想法掛在面上?叫小朋友如何讀下去?如何自處?

引用:樓主,其實你囡係叻女的,可能仲細,一年後

原帖由 Tintin926 於 16-06-23 發表
樓主,其實你囡係叻女的,可能仲細,一年後佢會明白多好多,我信佢會插到班

其實上到小學,你會發現更多挑 ...
同意!原本已有心理準備上到小學會辛苦,但真係無諗過會係辛苦成咁!亦眼見幸運派入好學校的朋友仔,未必個個讀得開心、讀得好 😔

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+16-06-23+發表

原帖由 Angel_BB 於 16-06-23 發表
同意!原本已有心理準備上到小學會辛苦,但真係無諗過會係辛苦成咁!亦眼見幸運派入好學校的朋友仔,未必個 ...
唔應該講「好學校」,係幸運派入一線心儀小學的朋友仔...

引用:叩門好辛苦吖!寄咗好多間,唔係間間有得見

回覆:好想發洩一下

多謝大家!聽完大家講,宜家心情好啲!其實只不過是入唔到一間學校啫!好學校大把,再唔開心落去都無補於事,其實或者阿女在抽到的學校讀會開心啲,小班教學,老師出名有愛心,我自己又冇咁大壓力!白頭髮都少啲!
有時壞事可能變成好事!

lingan  樂觀正面  發表於 16-6-23 12:04

回覆:好想發洩一下

唉  …… 大家是同路人!

回覆:Alange 的帖子

千萬不要在小朋友面前發洩,更不可發洩在他們身上,小朋友永遠是自己的寳貝,讀哪一間學校都不能改變這關係。這關係遠遠凌駕讀哪間學校,所謂神校丶名校絕對可失去,但與小朋友的親蜜關係不容有失。

引用:唉++……+大家是同路人! +

原帖由 little_monkey 於 16-06-23 發表
唉  …… 大家是同路人!

引用:千萬不要在小朋友面前發洩,更不可發洩在他

原帖由 beagoodman 於 16-06-23 發表
千萬不要在小朋友面前發洩,更不可發洩在他們身上,小朋友永遠是自己的寳貝,讀哪一間學校都不能改變這關係 ...

sandychan0707 發表於 16-6-22 19:16
全中,但平時佢唔怕架!

勿介意,你女的壓力和失準源自你本人

引用:這個根本一開始就不是一個皆大歡喜的遊戲,

原帖由 野狐狸 於 16-06-23 發表
這個根本一開始就不是一個皆大歡喜的遊戲,一個成功倒子背後可能有幾十個失敗個案。難道落場前沒有滿盤落索 ...
就係驚叩唔到所以都唔敢講所派果間點不好(其實都不差只是配套不足),要解釋點解仲要in.就算叩到又要婉轉地講唔讀派果間。突然變左pr 講野要好好好小心。心情已不好。同小朋友講一次,同4大長老又講一次。同朋友又一次。我老爺一聽到個result 即哎吔....好在係電話,我叫佢千祈唔好係佢孫面前比呢個反應

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-6-23+11:50+編

原帖由 dereklg 於 16-06-23 發表
或者都係架!

今日終於等到有一個間學校打來, 一開聲, 請問你是否 xxx 的家長 ? 我即時心跳加速, 答,,係係係.... 原來是我攪珠出來我唔想讀果間提我去開誄課日....xyz ##@@@#

200904  我也遇到過,哈哈  發表於 16-7-27 12:39

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-22+

原帖由 Alange 於 16-06-23 發表
放下自己的面子就唔會咁上心。
有麝自然,小朋友一定可以揾到一間最適合自己的小學。
加油!
放下自己面子,呢句野好啱!個個都想要劉華,但小朋友可能鍾意阮兆祥多啲呢!

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-6-23+11:50+編

原帖由 dereklg 於 16-06-23 發表
其實一路由上年開始面試直私學校,一開始的確好平常心!到宜家積累咁多次失敗,我所有信心、耐性、忍耐都磨滅曬!
今次入到叩門2nd 好似係最後機會!所以今次真係抱太大期望了!可能都影響阿女都緊張咗!失咗準!

引用:今日終於等到有一個間學校打來,+一開聲,+請

原帖由 miujoey 於 16-06-23 發表
今日終於等到有一個間學校打來, 一開聲, 請問你是否 xxx 的家長 ? 我即時心跳加速, 答,,係係係.... 原來是 ...
我都試過呢個情況

引用:Quote:原帖由+Alange+於+16-06-23+發表放下

放下自己面子,呢句野好啱!個個都想要劉華,但小朋友可能鍾意阮兆祥多啲呢!

...
可能我女真係中意阮兆祥架

‹ 上一主題|下一主題