用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!
go

95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?! [複製鏈接]

已抽到將天播道是這兩天才收到offer

播道是開心學習英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水平是怎樣 學生有禮貌嗎? 課程深或淺?學生會否太輕鬆而不太上進?
你們如喜歡播道是因為什麼原因及想小朋友將來怎樣

將天為區內一缐津校,對小朋友將來升一些好的band one中學機會較高一點;但似乎十分谷及較傳統。

小朋友於幼兒園國際班上學,較活動及喜閱讀; 不確定谷不谷得! 如果是你們會選那一間 請給些評語。

亦請播道小學及將天的家長給點用家意見。

謝謝!!

6    0    0    0

回覆:sinsinlo 的帖子

甘好大壓力喔

zhaifufu 發表於 16-6-16 09:25
我哋住紅磡,中學係九龍城校網,唔想中學再山長水遠讀!

九龍城中學校網唔錯

我兩個小朋友都讀將天, 大部份老師都好有愛心,他們返學好開心, 功課平日4-6樣左右。一至三年級都沒有分精英班,我大的小朋友都不是精英班, 其實將天不是所有都是傳統教學, 他們會有教品行及自理的成長科。及將天的興趣班好多, 小朋友可以試不同的興趣!

我會選將天, 因為播道中學一般, 大家都耍選中學, 我會選津校!

gataloca 發表於 16-6-10 14:48
Yanking520 wants you to release 將天, so she would have better chance at 叩門
成百幾人叩門, 你話咁易入咩.....

引用:Quote:原帖由+zhaifufu+於+16-06-11+發表我

原帖由 bebebo 於 16-06-16 發表
播道好似冇呈分
你可以選呈分,不過要放棄播中學位,校長講嘅。

引用:Quote:原帖由+ew3388+於+16-06-10+發表已抽

原帖由 zhaifufu 於 16-06-11 發表
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔 ...
播道好似冇呈分

引用:Quote:zhaifufu+發表於+16-6-11+18:03+我個

原帖由 T96 於 16-06-13 發表
點解唔選擇直升播中?文憑試成績關係?
我哋住紅磡,中學係九龍城校網,唔想中學再山長水遠讀!

我地學校選將天的家長就係話佢中學派位好, 全區來看, 的確最好, 皇仁, 拔萃, St Paul........
但冇寫人數, 可能每間區外名校得一個, 即係十個左右.  另外, 派唔派到區外名校又要睇家長搏唔搏, 同學生叻否無關.  好叻都可以選區內的迦密, 將官......  見到區內中學名單, d 家長就覺得間小學唔夠叻, 唉!

播道, I like happy school and 直升中學

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-10+

原帖由 lovebb2 於 16-06-15 發表
(放軒下去播道)???? 這違反ek法則喎, 版主會ban的

引用:真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-10 發表
真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中 ...
(放軒下去播道)???? 這違反ek法則喎, 版主會ban的

如將循同播道大家又會點揀?

回覆:ew3388 的帖子

將天好像也不錯的

HK-MAN 發表於 16-6-10 15:12
抽到第1志願(大熱門學校)我都會揀第1志願.若果第一志願係次熱學校如田小,信義會,明道之類我會選播道,
咁請問抽到王余又會點揀好呢?thx!

zhaifufu 發表於 16-6-11 18:03
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔 ...
點解唔選擇直升播中?文憑試成績關係?

我自己覺得將天,整體排名高,日后叩門,轉校會技勝一籌!!
播道日日sell校長校舍,gimmic會有用完既一日...

引用:已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播

原帖由 ew3388 於 16-06-10 發表
已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播道是開心學習,英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水 ...
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔讀英小,同埋鍾意個校園!
一年後的今天,我的感想係,小一課程冇快冇慢跟反教育局。因為我地住九龍,所以我地會呈分,不會選擇播中,而今年的小六學生也都有考到st Paul,德望等等……哩地係學生的資質,我想每個小朋友也不同吧!

Charlotte_mom 發表於 16-6-10 20:24
真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中 ...
版主終於出黎打救凡人。針真係冇兩頭利,作咗決定就要信自己,唔好諗返轉頭。

千語mami 發表於 16-6-10 20:23
新手問題: 點解咁多人vs播道, 但唔見有人vs優才同真道?, 係唔係有優才真道就唔會consider tko 5 大 ...
可以咁話,特別係優才。
‹ 上一主題|下一主題