用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 抽到第一志願九龍塘聖家,私校有KTS,不知怎樣選擇! ...
樓主: kch04
go

抽到第一志願九龍塘聖家,私校有KTS,不知怎樣選擇! [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-10+23:51+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-10 發表
yes. yes. 其實仲有好多....

同樣我有一個舊同事讀kts,佢個仔讀得幾開心喎。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:抽到第一志願九龍塘聖家,私校有KTS,不知怎樣選擇!

睇過好多帖,讀kts嘅普遍開心,但聖家嘅就一半一半⋯

回覆:Toptree 的帖子

何解KTS 會谷得來但又讀得開心呢?

frozen124 發表於 16-6-11 07:50
何解KTS 會谷得來但又讀得開心呢?

睇呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3270267&extra=&ordertype=1

five555 發表於 16-6-10 14:40
KTS for sure!
KTS 同學仔係選過才能入讀,讀書氣氛會好些。
聖家是大抽獎,同學仔來自各個階層,學校要提 ...
就係同學仔來自各個階層, 就算學校是傳聞的谷, 是否都針對一些較弱的同學? 如果學術底子不錯的小孩, 是否會輕鬆些?

Copy自whatsapp group的媽媽分享,請自行判斷

九龍塘聖家:
超超超超超級谷,我朋友本身已經係怪獸媽咪,全職教小朋友,日日20 小時陪太子公主讀書嗰隻,小朋友1.5 years old 開始返 pg, 讀 St Catherine kindergarten 英普班,大仔讀喇沙。兩公婆本身 well educated 嗰隻。
上年佢 gave up Good Hope 去咗聖家(佢三個小朋友,仲有個妹跟尾,佢目標係小六畢業前要最終叩入 maryknoll or St Mary )
但係佢係聖嘉一年超級唔開心,好辛苦,佢個囡讀到要睇心理醫生,佢話學校苛刻、谷上位、超嚴厲,真真正正係讀到嘔,佢話人哋 真正 band one 個D名校,根本唔係咁,佢話大仔喇沙都係谷,但係「谷得來是軽鬆、正常的」,but 聖嘉係「谷得來是變態的」
She also said those teachers are crazily 嚴厲,her daughter didn't raise up the hands answering question in class, then punished as 「唔留心上當」,her daughter 考全級中間再好DD個隻,但比老師炳到九彩⋯⋯
以上 FYI ,要有定心理準備入讀⋯⋯

hppa  Should have stayed in GH  發表於 16-6-11 14:58

如經濟許可,無妹跟尾,我揀KTS

回覆 mamingyin72 的帖子

咁得人驚?是哪一學年的情況?

回覆 vkbb0413 的帖子

上課時間有限, 若老師要多花時間於比較有需要的同學時, 較醒的同學就會覺無聊,覺得老師教的太易, 唔駛學都得, 所以我覺得整體水平要差不多, 老師才會容易教多些知識。

引用:Copy自whatsapp+group的媽媽分享,請自行判

原帖由 mamingyin72 於 16-06-11 發表
Copy自whatsapp group的媽媽分享,請自行判斷

九龍塘聖家:
家長想fit嗰小朋友成為精英去插班,可惜結果未如理想,只係中游位置。小朋友真慘

回覆 mamingyin72 的帖子

咁恐怖

引用:Quote:five555+發表於+16-6-10+14:40+KTS+f

原帖由 vkbb0413 於 16-06-11 發表
就係同學仔來自各個階層, 就算學校是傳聞的谷, 是否都針對一些較弱的同學? 如果學術底子不錯的小孩, 是否會 ...
我其中一個朋友個女係名幼叩門入聖家,唔係好似人地咁抽入去,由好醒目活潑的女仔,經過幾年摧殘,變成一個沉默內向冇晒自信嘅女仔。

我識人仔女讀唔同名校,APS, KTS, DGS, 英華,協恩,GH, 最多係要應付校內試及校隊比賽練習嗰種辛苦,而呢間......

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我有兩位朋友女兒分別讀這兩間,kTs家長滿意,考試是教的內容,聖家家長女兒小一便要四出找補習!其實亦睇小孩本身

Yanamami  KTS从來不教淺考深!  發表於 16-6-11 16:17

功課多不在話下,前一段時間全港擾讓少功課之後好了一點點。最不明白聖家為什麼要在升中這些考試中難為學生,真的要出卷考到每位學生見紅才高興嗎?就算是成績好的學生也覺得很難,叫學生怎樣去叩門呢?書院又不是全收,學校還會叫學生不要填書院,因為呈分成績不達標,其實聖家學生做其他名校的卷時都不是太差,真是讓人百得不得其解。

aw285 發表於 16-6-11 15:59
功課多不在話下,前一段時間全港擾讓少功課之後好了一點點。最不明白聖家為什麼要在升中這些考試中難為學生 ...
是聖家Kt家長嗎?

回覆:老B 的帖子

是的

kch04 發表於 16-6-7 23:51
我知道KTS好,但聖家有中學back up,不是更好嗎?不過我太太就偏向KTS!
我會揀有中學BACK UP嘅小學, 讀得好再搏上一綫依几年兩間小學大約110人上書院, 九龍塘6X, 九龍城5X,
走得人多, 因為讀得好, 佢地搏上一綫, 而HFKT 校舍設施都好好
第一志願中, 係你囡囡嘅好運, 不过如有更好, 請將好運轉贈出去被想入讀嘅人
朋友囡囡同你囡囡相反, 不幸被派咗區內包尾寶校, 而家只希望佢叩門成功

引用:是的 +

回覆 SoLM 的帖子

成績表不好看可以輕易跳到船嗎?

引用:回覆+SoLM+的帖子 成績表不好看可以輕易跳

‹ 上一主題|下一主題