用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友在多個比賽中取得冠軍,學校會睇呢類獎項證書嗎? ...
樓主: yannie_man
go

小朋友在多個比賽中取得冠軍,學校會睇呢類獎項證書嗎? [複製鏈接]

引用:睇下你部機夠唔夠醒。我屋企果部canon都識2

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-07 發表
睇下你部機夠唔夠醒。我屋企果部canon都識2合1、4合1雙面。有冷唔怕晒,不過留意部分學校已經限制左portfol ...
唔駛咁煩。。。

每將cert單獨出 jpg

再同網上軟件做collage.

再用collage相做portfolio

相片易改易搭,經驗之談!

引用:小朋友現在K2,正為小朋友預備profile面試在

原帖由 yannie_man 於 16-06-07 發表
小朋友現在K2,正為小朋友預備profile面試
在本年有多個獎項,是否應該影印所有?還是只提供一個列表毋需影 ...
唔駛咁煩。。。

每將cert單獨出 jpg 再用網上軟件隨你喜歡組合做collage.

再用collage相做portfolio.

易改易搭,經驗之談!

回覆:yannie_man 的帖子

可以 scan 獎狀 (jpeg) 到時候用列表形式寫,再加有代表性的獎狀(例如校際音樂節、朗誦節等),我用 word document 做。

引用:Quote:原帖由+yannie_man+於+16-06-07+發表

引用:可以+scan+獎狀+(jpeg)+到時候用列表形式寫

原帖由 BabyAndre 於 16-08-22 發表
可以 scan 獎狀 (jpeg) 到時候用列表形式寫,再加有代表性的獎狀(例如校際音樂節、朗誦節等),我用 word  ...
請問有邊D大型比賽認受性高?例如學術、朗誦、音樂、運動?

引用:Quote:原帖由+BabyAndre+於+16-08-22+發表

yannie_man 發表於 16-8-23 00:45
好多直資學校交文件都不收Profolio!或只交獎項證書副本!因此並不打算整profolio了!

...
好多直資學校都收profolio! 只是有些是2nd int 才收。如你所說有多個獎項, 是可制作很突出的profolio。只要放相加獎狀和cover letter, 把它們分類: 學術、體育、音樂、藝術。一份簡潔突出的profolio是有用的, 唔好唔整。

yannie_man 發表於 16-6-7 17:52
學術方面
中文:公文中
數學:EyeLevel

都參加左唔少...

你係心儀重音樂的小學?

還是心儀考小音樂履歷好有著數的小學?

回覆:retriever 的帖子

yannie_man 發表於 16-8-23 11:54
最近小女仲考到恒生乒乓球銅章同埋trinity oral grade 2(distinction)!其實真係好感恩!
我報咗真道,優才 ...

音小有無報?!

你自己攪音樂重音樂, 可以考慮宣小同聖保羅男女小學...

兩間考小未必睇, 但入面一定重音樂.

想學好音樂, 一定會如魚得水.

引用:Quote:yannie_man+發表於+16-8-23+11:54+最

yannie_man 發表於 16-8-23 12:25
宣小同聖保羅學費太貴了!經濟上難以負擔

但老實講句, 你投入既中英數一體一藝, 應該都唔少錢...

如果你諗著小學都咁樣消費, 一路落去都唔平...

會傾向讀津校嗎?

引用:Quote:yannie_man+發表於+16-8-23+12:25+宣

引用:Quote:yannie_man+發表於+16-8-23+12:25+宣

yannie_man 發表於 16-8-23 12:38
係呀!加加埋埋一個月學野(連幼稚園學費)應該夠俾個女讀女拔

...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3287417

老實說, 不敢苟同...

有無諗過一間好的直資, 唔駛4 圍撲攪咁多ECA 再外加增補?!

支出又差唔多.

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-23+12:42+

如果想在學術和音樂同時發展,宣小是十分適合的選擇。我每次去觀賽,看見他的音樂水準是比ㄧ般學校高。dgjs, coedu, dbs, yw也是佷突出。

朋友是普通中產,讀宣小後便cut了幼稚園學的中英數courses,只留樂器和校內球隊。只要上堂留心,有温習,學業沒甚麼大問題。

yannie_man 發表於 16-8-23 12:45
其實如果我俾個女讀宣小,我預計會額外有課外活動和學術,加起來連私小學費也要1萬吧

...

學術增補隨心... 宣小要學一指定樂器, 係支出... 但無迫考級

其實有唔少宣小版友分享無學術外補, 或唱歌可代替樂器.

歸納係如喜音樂, 宣小係如魚得水, 因為有樂團加整體氛圍, 推動孩子樂器練習, 唔駛哄罵..

品德教育亦好....

因無中學, 昇中壓力定友儕家長壓力?

除掉關鍵字學校, 不外補跟跑去昇中, 能去到既中學是否夠你滿意?

如經濟真有負擔但又愛音樂, 可試下SPCC...

佢地有全港最慷慨既學費減免, 真係唔買都要睇下...

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-23+12:59+

‹ 上一主題|下一主題