用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫書溫到好激氣
樓主: w26
go

溫書溫到好激氣 [複製鏈接]

回覆:w26 的帖子

既然你不大看重成績,只求盡力便可,何不放鬆一點?無論做功課或溫習都讚小朋友多些,令氣氛輕鬆及歡樂一些,小朋友可能因而愛上與你一起做功課或溫習時間呢。小朋友一般的專注力都低,能集中10多分鐘已很不錯了。休息一下、吃些茶點、或玩個小遊戲,讓他回一下氣不是更好嗎?

以上其實就是我和阿仔做功課和溫習的情況,我出手不多,但多數以歡笑收場的。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

little_yolky 發表於 16-6-8 08:32
其實有幾多家長真係只求盡力不問分數呢。老實講, 小學課程如果小朋友盡力, 合格甚至7X一般都唔會好難。但只 ...

我就真係唔理o既,我重品格和學習態度多D,如果有正確態度,加上一個目標,小朋友都可以自動波做好。不過我都覺得好多媽媽不自覺將小朋友的表現與自己的表現掛鉤,咁就變得越來越緊張。我老婆亦然!既然你叫我同阿仔溫書,我咪同佢happy下囉。佢見我次次同阿仔溫到好興奮好開心,但D成績又有進步,佢都吹我唔漲。

不過阿仔D目標越定越高,今次重話想考全級第一,出到口叫我幫佢溫書,搞到我都要出卷畀佢做,重要計時,又分析錯處教技巧咁!原來用咩方法,最後都殊途同歸 --- 都係操!吹漲!

little_yolky    發表於 16-6-8 11:31
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

Jane1983 發表於 16-6-8 09:15
回覆 little_yolky 的帖子

第一次見你堅讚個女

我就凶狠D,我話阿仔唔乖就送佢去寄宿!重一副無奈表情咁講:"我教唔到你,惟有畀人地教啦!"嚇到佢死!

little_yolky    發表於 16-6-8 11:33
‹ 上一主題|下一主題