用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度統一派位回顧
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度統一派位回顧   [複製鏈接]

2016-2017年度統一派位結果出咗, 有人歡喜有人愁.
綜合呢幾日大家係BK同EK上既資料, 整咗D資料出嚟俾後人睇下 (目前只有部份校網資料):

以下呢D派位常識我係唔紀錄啦:
1. 乙一有人入既: 間間放乙一都一定有人入
2. 區內寶校派位: 既然無人願揀, 甚至唔填都可能派到既, 記錄嚟用處不太
3. 熱門學校乙一以外不入: 如果有人話 Marymount, St Mary乙3唔入叫我去記錄, 會唔會係笑話咗D?
4. 以下話"乙31"入既學校, 即係無選都入到.

校網選擇備注有人入有人唔入
11乙1

聖提女子,聖彼得,英一,英二,基恩,中尼
乙2
呂明才呂明才,李陞
乙3

其它甲2入聖嘉祿
    乙5入聖嘉祿
    乙7入聖馬太
    乙10入新會商會

12乙1

軒下
乙2
寶血,李賜豪寶血,李賜豪
乙3

其它乙3入雲官

14乙1

太古,炮米,北循,丹循,滬江,嘉諾撒,衞理上,衞理下
乙2

北官
乙3
16網愛官
其它乙4不入16網愛官
    乙7入16網梁李秀娛
    乙13入康山

16乙1

新基灣,舊基灣
乙2

明德,愛官
乙3
慈幼韋理夫人,崇真
其它乙4不入梁李秀娛
    乙12入信愛,中原

18乙1

田始,海寶,南官
乙2

置始
乙3
培德聖伯多祿
其它乙6入華寶

31乙1

循道
乙2
基道,羅裕積
乙3

其它

32乙1

乙2

乙3
塘尾道官立
其它乙7入基全

34乙1

協恩,合一堂,陳瑞祺
乙2
獻主會,獻主會聖善樂,聖十架,34網福德基道
乙3

聖十架
其它乙9不入聖匠
    乙4入領島
    乙5入信義
    乙10入43網黃大仙官立

35乙1

乙2
奉基
乙3
葛量洪
其它乙4不入葛量洪

40乙1

荔天,旅港,基福
乙2
善導,聖紀文聖紀文
乙3

其它乙3入深官
    乙9入四邑
    乙31入白田天主教

41乙1

喇沙,瑪利諾
乙2
九龍塘聖家,九龍城聖家,基華,舊華德
乙3

其它

43乙1

乙2
伍華
乙3

其它

45乙1

嘉諾撒
乙2
聖博德,鳳德聖文德
乙3
慈天
其它

46乙1

乙2
基樂
乙3

其它乙4入慈敬

48乙1

藍循,油基法,平兆,德兆,秀官
乙2
秀明,聖安當,柏德秀明,牛基顯,46網柏德
乙3
樂華天主教,陳呂陳呂,樂華天主教,堅樂,46網基樂
其它乙7不入樂華基樂
    乙5入樂華基樂
    乙7入46坪石宣基
    乙31:入楊仲銘,閩橋

62乙1

石鐘山
乙2
柴天,何傳耀,荃天
乙3

其它

64乙1

乙2

乙3

其它

65乙1

仁紀,全完二校
乙2
祖天林金殿,祖天,主恩
乙3
基真
其它乙5入高可寧

66乙1

主恩,亨澤
乙2

青澤
乙3
周演森
其它

70乙1

屯官
乙2
何福堂五邑
乙3

其它乙4不入伍時暢
    乙5入台山
    乙6入粱黃惠芳
    乙7入仁德
    乙16入何壽德
    乙31入劉德容

71乙1

呂祥光,青天,胡少渠
乙2
鄧肇堅鄧肇堅
乙3
何式南,興德
其它乙10不入劉皇發
    乙6入劉皇發
    乙31入伊斯蘭

72乙1

乙2

乙3

其它

88乙1

迦密,陳元喜
乙2
白普理
乙3

其它乙6入張煌偉
    乙7入美林

89乙1

馬循,靈糧,雨川
乙2
馬鞍山聖若瑟小學,莊啟程,禧年馬陳
乙3

其它乙6入純陽
    乙8入泰伯

91乙1

沙胡,沙呂,一胡,培基,沙循,蕭小,田小,沙崇
乙2
梁小梁小
乙3
89網陳元喜
其它乙4不入89網陳元喜
    乙6入信義禾輋
    乙4入聖華
    乙4入88網張煌偉
    乙16入黃耀南

95乙1

王余,田小,將循,宣基,將天,黃永樹,聖安德肋
乙2
明道,梁潔華,將官明道,梁潔華
乙3

將官
其它乙5入梁省德,景天
    乙10入黃藻森

派位爭議:
- 11網有人話乙1入唔到聖心, 亦有人話乙2入到
-
11網有人話乙1入唔到李陞, 亦有人話乙2入到
- 41網有人話乙1入唔到華德, 亦有人話乙3入到
網有人話乙2入唔到聖安當, 亦有人話乙3入到

audrey.lai    發表於 17-6-7 23:35
Jesation  偉大  發表於 17-2-2 10:02
dereklg    發表於 16-6-22 14:47
HK2009    發表於 16-6-10 10:35
TwinWong    發表於 16-6-9 17:00
   118    0    7    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝各位,要花時間整理吓
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jellyrabbit 發表於 16-6-7 08:00
謝謝!
因為最重要既指標: 李賜豪乙?入唔到仲未有資料

Ocean419 發表於 16-6-6 15:47
朱小乙三入-真的嗎?往年不是要111才能叩門?
嗰位會員"朋友"俾既排位, 其實極不合理

乙1: 沙胡
乙2: 梁小/田小 (唔記得邊間)
乙3: 朱小

沙胡根本唔係熱門, 乙1入唔到既機會近乎0. 如果乙1都入唔到沙胡, 更加無可能去到更後而抽到好嘢吧!....

Nath 發表於 16-6-7 14:11
回覆 hkpapa852 的帖子

按常理, 如果見人乙二入到心儀學校但自己乙一唔入, 理應非常着緊, post 哂上網揾人 ...

年年都有人話"朋友"點點點,但永遠不會有人攞証據出嚟証明自己或反証他人(不過今年11網終於有家長咁做,值得讚賞!),見慣了!

Nath 發表於 16-6-7 14:40

既然如此, 咁某D網友一口咬定乙二入既就係講大話, 都好冇禮貌呢! 呢個大工程真係辛 ...
的確,大家可以客氣D去討論,亦可自行選擇信或不信。不過其實我唔明,舉証有咩問? 好難嗎?唔想將表既個人資料show出嚟,放將紙遮住再影相其實好簡單啫!

Charlotte_mom 發表於 16-6-7 15:11
因為咁的。我都有同我妹分析過。例如我乙二入寶血,如果有人話乙一唔入,我都未必有咁偉大sh ...
咁其實幾好,要取消就可能全港一齊抽過。咁妳阿妹又多次機會搏番乙1

16網有更新資料

16網今年都好難玩.....

呢位會員收集既資料, 充滿予盾, 我都有問過佢點解唔查証, 佢話自己覺得正常, 咁係咪值得信呢?

奥脫福 發表於 16-6-10 10:04
Agree... but for the BPCS's case, as we didn't see any failure claim on B1, B2 entry is
still acce ...
柏德有人入乙1乙2都正常,  我收到有人提供資料話乙2入唔到柏德其實我都覺合理, 畢竟柏德俾48網既位唔多, 而且今年似乎唔少人都保守咗 (秀明都話乙2入唔到?!) .....

michelle1222 發表於 16-6-10 11:54
16網 乙一舊基
乙二 愛官
乙三崇真
謝謝你的資料!

16網乙2愛官乙3崇真都無行了!

更新咗部份, 近排無乜資料了!

虎B 發表於 16-6-22 09:59
45網 基慈,校長話今年只收乙一&乙二
係FB同EK都有多人乙3派到喎?

校長呢D料其實唔可信.....

apple1990 發表於 16-9-14 09:02
今年#31 基道 放乙三唔入 , 羅裕積乙二都唔入
謝謝!
羅裕積乙2唔入???

基道乙3唔入正常, 因為往年乙2都唔夠分

ys_ka 發表於 17-6-18 13:47

朋友62網以下情況,供參考:
thx

ys_ka 發表於 17-6-18 13:47

朋友62網以下情況,供參考:
thx
‹ 上一主題|下一主題