用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 香港書展2016 (已結束)
樓主: huba
go

香港書展2016 (已結束)   [複製鏈接]

引用:回覆+四隻貓+的帖子 感覺bangzo的套裝書最

原帖由 b3410 於 16-07-21 發表
回覆 四隻貓 的帖子

感覺bangzo的套裝書最平
可否分享些例子?

引用:Quote:huba+發表於+16-7-21+12:48+1A+E32+P

原帖由 harryaunt 於 16-07-21 發表
尋日好蠢地買左3本散裝, 每本$42, 買完先見到book set...
唔緊要啦,以後小朋友還需要很多書,下次預多些時間慢慢選購。

引用:我和阿仔愛上了陳郁如,好彩有意外收獲,買

原帖由 daniel48 於 16-07-21 發表
我和阿仔愛上了陳郁如,好彩有意外收獲,買了她的一本新作品
是詩魂嗎?

引用:真可惜,+之前冇睇+E+個+post,++昨天只行了3

原帖由 daniel48 於 16-07-21 發表
真可惜, 之前冇睇 E 個 post,  昨天只行了3A-3E
相信你未行夠,揾日再來吧。

引用:回覆+huba+的帖子例如barry+loser,+小書

原帖由 b3410 於 16-07-21 發表
回覆 huba 的帖子

例如barry loser, 小書蟲250左右bangzo 好似150

基本上沒有一家所有套裝書都能平盡書展的,都係要自己周圍格下價及靠各網友上來分享資訊。
例如:Roald Dalh 15 books collection
Bangzo $400, Publishers Marketing $359, Confidence Book Club $357.

回覆:huba 的帖子

3D D32 讀書人
小兵快樂讀本每本$47 有八折另外買十送一

未來少年 訂閱兩年24期$2180 送9期未來Family、1本7月份及2本以前的未來少年及一些書。

引用:回覆+huba+的帖子 today+publisher+sell+a

原帖由 b3410 於 16-07-22 發表
回覆 huba 的帖子

today publisher sell at 329  , Dahl 15 book set
嘩,可能過兩日會跌破$300關口。
前兩年我試過用每套$2xx 的價錢喺Publishers 入咗兩套來做禮物送朋友。

bobbob  有咁平?  發表於 16-7-22 23:34

引用:本來剩係念住LAST+DAY,+入書展買平嘢.+俾你

原帖由 PY-Sing 於 16-07-22 發表
本來剩係念住LAST DAY, 入書展買平嘢. 俾你哋講講吓, E + 心思思, 想明天入去行一轉. ...
昨日留咗8小時都好似乜都冇睇過,只訂了兩年未來少年及買咗本 The Land of Stories 5,計劃在26號再去尋寶。

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-07-22+發表昨日留

原帖由 Isaacmommy 於 16-07-22 發表
請問訂未來少年一年有乜送,除未來家庭外?
另有1本7月份及一本之前的未來少年,再加一包書(3包選其一,有包是3本兒童小說,其他兩包每包有兩本非小說類圖書)。

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-07-22+發表昨日留

原帖由 S-Kwok 於 16-07-22 發表
未來少年今年送嘅嘢好似少咗
比較過上午PalmChristy 的分享,今年訂閱費係貴咗,不過贈品量似乎就冇扣減。

引用:Quote:huba+發表於+16-7-22+19:13+昨日留咗

原帖由 PY-Sing 於 16-07-22 發表
HUBA, 你講到咁吸引, 令我已经入咗去行咗個ROUND, 不過只係買咗幾本練習同白貓黑貓 ($200 20 本OR $100 8  ...

明白你的感受,純粹就價錢來看,可能跟你原定計劃在最後一日去會更抵(樓上已有網友分享Publishers 將Roald Dalh 套書由$359 減至 $329),又或者直接網購更便宜省時。

不過網購始終不同書展,氣氛不一樣感受也不一樣。入到香港書展就像去到一個集中了過萬種由世界各地出產的食品及飲品的試食會任品嚐,有時候還有機會即場跟代理甚至生產者(作者)面對面交流。

此外,我也喜歡在特價書堆中尋寶,無目的地掃下掃下可能會找到些之前不認識但也有趣的書,例如以前在Metrobooks 找到本$30 的 Harry Potter's Bookshelf (當年原價$147現時BD 都賣緊$108), 阿仔睇咗幾年仍會拿出來看。

還有在見到家長們買到一箱二箱心頭好拎得既辛苦又滿足時,我都會覺得開心(唔知算唔算心理有問題)。

始終香港書展只是每年一次,早上入場費也不過是$10,只要人在香港及時間就到,我都會去支持下。

引用:回覆+PY-Sing+的帖子 請問treehouse+那裡

原帖由 anthony8899 於 16-07-22 發表
回覆 PY-Sing 的帖子

請問treehouse 那裡訂平?
Treehouse 第一至四集 $135 昨日在1A E32 Publishers Marketing 見到。

引用:那裡面有餐飲服務嗎? +

原帖由 200904 於 16-07-23 發表
那裡面有餐飲服務嗎?
There's a food court next to hall 3B.

bobbob  有但搵唔到位坐  發表於 16-7-23 10:19
A-Mum  Food court "side"時間呀,每個 hall 後排都有小食檔,我地行下食下當掃街   發表於 16-7-23 10:01

引用:那裡面有餐飲服務嗎?+

原帖由 200904 於 16-07-23 發表
那裡面有餐飲服務嗎?

下載floor plan 睇下便清楚:

展區分布圖 | 香港書展 http://hkbookfair.hktdc.com/tc/Visitor/Floor-Plan.html

回覆:A-Mum 的帖子

A-Mum  Food court "side"時間呀,每個 hall 後排都有小食檔,我地行下食下當掃街  

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

小食檔冇得坐,另一半年紀大膝頭哥痛一定要坐低食(最好有人set 枱 serve 埋)mouth:" />mouth:" />

去food court 單拖最易搵位,如果唔係就一定要分工等枱及 order。今年個food court 流程改動咗,所有食物買飛集中在一邊的cashiers,然後去另一邊食檔取食物及飲品。

A-Mum  你老婆好幸福!  發表於 16-7-23 11:21

引用:請問未來family係邊個書商有得訂? +

原帖由 edutm 於 16-07-23 發表
請問未來family係邊個書商有得訂?
新雅及讀書人都提供訂購服務。

引用:Quote:harryaunt+發表於+16-7-23+12:47+去7

原帖由 PY-Sing 於 16-07-23 發表
要指定7 仔攞, 又要限2 日內攞, 咁對我嚟講係好煩.
等博客來等得太耐啦,剛剛聯絡順豐查詢原因,他們說什麽7-11的倉已爆滿,不想再聽下去,請他們轉貨件去最近家的另一個順豐站領取算了。

引用:Quote:原帖由+mimi1102+於+16-07-22+發表今

原帖由 MashiMaro 於 16-07-23 發表
The land of stories 5本 $225
幾抵
真的是5本嗎?

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-07-23+發表真的是

原帖由 MashiMaro 於 16-07-24 發表
yes, 在1A- E32買
Thanks. 因第5本剛出,早幾日去都只是獨立賣,估唔到咁快就連同頭4本一齊賣,Publishers Marketing 都好進取。

引用:請問有冇非小說英文書有優惠,+推介一下?+如

原帖由 daniel48 於 16-07-24 發表
請問有冇非小說英文書有優惠, 推介一下? 如 Horrible science / history ......
星期四Publishers Marketing
Horrible History 20本 boxed set 賣$360。可能現在更平。

‹ 上一主題|下一主題