用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好 ...
樓主: ericasttong
go

聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,建議你望一望兩間學校中學派位,如果你被SFA吸引,而又樂意同孩子一齊付出,揀SFA!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-06-05+發表樓主

原帖由 benjuli 於 16-06-05 發表
要㸃付出法?
三測三考,無時停,跟功課,—個学期五次欠交功课要見家長,想入最top 中学,預咗長期作戰mode.

名列前茅,最重要係孩子有天份。

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kittypmlau 發表於 16-6-6 15:39
小曳人,如果沙呂vs SFA你會點㨂?有龍年細仔跟尾。真係好想聴你意見!
當年班同學,當中有個媽,家姐讀緊SFA,細佬攞住SFA offer抽沙呂,中咗!但細佬一心同家姐返學,阿媽hold位hold到8月中... 好唔捨得咁放咗沙呂,佢仲要住隔離!

基本上,我認為除非你有特別原因,否則正路無細佬妹都應該揀沙呂!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

怪獸父母 發表於 16-6-6 17:51
回覆 小曳人 的帖子

請問點解聖芳濟各英文小學和大角咀天主教(海帆道)應揀sfa?  二間差很用嗎?

你試試check 一下大天中學派位..  我就唔係好覺有.....咁嘅情況,當然揀名校啦!

但沙呂唔同,牌面有中學 (每年約40個),仲有唔少外區全港性名校,派英中有接近6x%!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kittypmlau 發表於 16-6-6 20:49
選沙呂,放SFA的理由!
呵呵~免費啦,有細跟尾啦,但就算無細..
你諗下無揀過仔,都有接近70% 英中,SFA揀人,教深,都係得未夠90%,你話邊間增值率高?
仲有個校舍~ 又泳池、又天文館,好大個操場!大SFA幾倍!
仲有,我住沙田區,其實我响沙田返工添!
我又鍾意男女校....

加上佢派外區成績真係沙田之冠!心頭高又有本事嘅,一樣大把出路!就算留响沙呂中,都very good啦!

仲未講,如果家長想小朋友做少d功課,只需簽隻龜....

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 16-6-6 20:06
可能我冇大蛇all旦的朋友,身邊的全部讀到金睛火眼,不過都可能係朋友自己過份谷太多補習、eca都未定。 ...

我識一個女孩子,玩乜都掂 (游水畫畫跳舞乒乓鋼琴合唱團etc),但讀書普通,媽媽一路同阿女講:考到100名以外,就要cut ECA,阿女又hea住讀,hea住過,仲要班長風紀,樣樣有份...
所以,真係好睇家長心態

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pekovian 發表於 16-6-6 21:42
agree,完全諗唔到棄沙呂取SFA既理由!
你個朋友多年後有後悔嗎?
唔敢問~ 當年佢放個位,係最係一個waiting 位,阿仔個好朋友接咗!人有私心,我當年都想佢快d放!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

shermie318 發表於 17-6-9 20:50

小曳人,如果SFA vs 沙官小你又點睇?thanks

我係抽中沙官小,去到註冊見到班書記嘅態度而放棄
但我兒係SEN,我睇唔到學校幫到佢
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

minikin 發表於 17-6-9 22:51
如果住九龍sfa vs 沙呂你又點揀呢?
解決到返學問題(無校車),有細跟尾就沙呂
返學唔方便的話,唔考慮!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題