用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網派位情況
樓主: Cool-G
go

12網派位情況   [複製鏈接]

Lyven007 發表於 16-6-14 23:40
小女幸運派入乙一聖方濟各

恭喜晒喎,可喜可賀

升小呢個遊戲,玩足10個月,太好玩了,比我玩多一次我都必定支持唔住

tsewest 發表於 16-6-15 09:39
講真如果懷有1份不到黃河心不死的心去抽獎,我會先放st jo or 華仁 or 軒官係乙1,放聖雅各係乙2。但最惊自 ...
聖雅各在灣仔區受歡迎程度及水準不會比st. jo, 華仁差,屬於同級。
而又有超新超靚校舍,又係區內唯一基督教學校,亦有一批喜歡教會男女校的。

故你認知上聖雅各放乙1係保守,實質上,要選聖雅各的,必定要放乙1,放乙2來做保險,意義不大。

zuzu888 發表於 16-6-15 11:32
其實呢個遊戲,完全視乎自己接受程度!聽人講咩都冇用,人各有志,自己小朋友性格能力又會唔同,今年抽到下 ...

呢個遊戲當中,運氣當然係壓倒性的優勢

但你只是好運而不明智

你的排法

一瑪利曼,二聖保祿,三聖方濟各

一聖若瑟,二華仁上,三華仁下

只等於 :

一瑪利曼,二聖保祿 (的咁多機會),三 冇選

一聖若瑟,二 冇選,三 冇選

其實放棄選擇權,也並無不可,或者在一些家長心目中,除聖xx,馬xx外,所有小學都是一樣 (水皮)的

如任何人一味好運,打橫行都係正常的

在升小的層面,及學生水平的角度,聖雅各,st jo , 華仁,就是同級

升小的層面--幾間都難抽,抽中難度相若,又以華仁為最難抽 (因位少及分成華上下)

學生水平 - 幾間學校既學生,你隨機抽幾個,考下佢地,佢地既知識水平都係接近,你幾乎不能分得出邊個叻d ,邊個冇咁叻

如有人不能分清羅輯定義,硬說聖xx, 華x 必定係 高過聖 yy,只說明了他自己思想陝窄,見識淺薄

當然,去到校友子弟的家勢,st jo , 華仁會略高一點

到最後,發覺呢度d 人 只是永遠只是在問 "邊間 好過 邊間 ?"

而不會問,"我的孩子性格取向是點點點,邊間學校較適合他呢 ?"

hkpapa852 發表於 16-6-15 13:25
又唔可以話呢幾間學校學生學術上一定無分別, Marymount 同 St Joseph學生既中文, 係相對地弱D
...

我就係冇咩野呢 d 門戶之見既,

我淨係知大學裡頭,來自咩鬼野學校既人都有,有人中文叻,有人英文叻,各有所長,卻又水平相若

siukitty 發表於 16-6-15 14:26
咁華小,St.jo 有直屬中學,軒小又有Qc聯繫,咁聖雅各相對冇左呢D優勢!但當然要仍好難入! ...

係架,聖雅各直屬/聯繫這方面係相對弱左 d。

不過佢升小band 1 率不比同區小學差,升邊間多我就冇咩數據,淨係知好多知名中西區教會中學都有佢 d 學生

Charlotte_mom 發表於 16-6-16 12:31
乙二入到聖雅各,但乙一入唔到李賜豪。我真係暈
有不少人,收到的資訊不完整,卻又不求真相,............
例如,(冇填錯表)乙一入唔到李賜豪,是不可能的,冇咩實質 follow-up,又迫人信

而1-1-1入唔到李賜豪,呢個個案係真實存在,我直接認識佢既,人地cases on the way 叩緊門,我不討論/公開細節了。我只說,佢係犯左低級技術錯誤囉。

littlegirl0924 發表於 16-6-16 14:38
小囡今年K2將會於今年9月要參加自行選校, 本身有25分可入聖雅各, 但:

1) 家住九龍, 冇校車之餘, 返學時間 ...
我聽過既資訊係 :

1 聖雅各成績/校舍都相當好

2 聖雅各谷得幾緊要

3 聖雅各好嚴,小息時連玩手指都唔比

要了解自己孩子係唔係 d 比較靜態/勤力,係就會岩 d。或者係唔係略作調節就可以適應嚴格訓練 。

如果係孩子係活躍型,喜追趕跑跳碰坐唔定的,就真係要三思。

反過來說,如孩子性格合適,我的意見是 : 交通,照顧,早起等等,其他都不是問題,都是可解決的。

gglover 發表於 16-6-16 14:58
意見就是照你現在部署做,即是照報25分,私直照考,門照叩。學你話齋,明年絕對唔易搞,無論你身處何網,有 ...
我堅持係"孩子性格和學校配合"呢個因素係行先。

用25分入到適合既,當然可喜。
如果堅係為左唔浪費果25分而入錯校,一路讀一路喊真係大件事。

SWT 發表於 16-6-16 15:59
其實如果小朋友喜追趕跑跳坐唔定,經大抽獎幾乎大部分都唔可以啦,豈止埾雅各呢。
呢D不是選校原因吧!反而 ...
哈,你以為姐,大把學校中意活躍好動既學生,

當然,活躍好動不是指行為不檢,唔聽話,......你唔好攪錯喎

st. jo 仔最出名係咩野,........踢波呀,知冇 ?!

校規梗係要遵守啦,一早都係咁講架啦。

不過規則是死的,執行的人是生的。

而學校在執行某些校規的鬆緊度,每間都係有明顯不同的。於是便形成了各校有獨特的校風。

現實中的事情是有層次的,而並不是如某位網友說"間間都嚴,所以認為間間都同樣地,平面地一致的嚴,完全冇立體感的"

正如,有人說 : "北韓很專制的",他卻說 : "全世界國家都要遵守法律架啦",而他竟推論出類似"全世界都和北韓一樣專制",這類的荒謬結論。

識就笑死,唔識就激死

而事實上,不少灣仔家長根本很清楚那所小學較適合活潑/外向型孩子,又那所較適合定性/內向型孩子。

大家也可多留意(或上校方官網查核),那所學校比較注重校隊,游泳隊,田徑隊,跳舞等等,而那一所又會傾向音樂方面,或者更有一些,最強調最劇烈的活動,是下棋或朗誦。

咁樣樣,應該會有個比較清楚的圖像吧。

p.s. 咁理解,應該好過爭論"邊間比跑邊間唔比跑"的無聊問題吧。

retriever 發表於 16-6-17 12:25
咁一定會架BOR...
我頗同意你觀點,孩子受點小傷,一點不壞。

外在如此,內在心理亦然。

孩子在磨練中成長,是優於在過度保護中成長。

到最後,孩子有他的命,父母只需在他跌倒時支持他而已。

玩forum 梗係咁架,有火花是好事啊 !

retriever 發表於 16-6-17 13:31
"dereklg  看來你和我想法近似,你是自由主義者 ?  "
死未....

厚多士亞媽,.......有趣,最好幫個仔考埋入去, 就good fit 了

厚多士亞媽,因愛則亂,........成為了天下間最阻訂的物體,阻住亞仔正常發揮

retriever 發表於 16-6-18 09:19
我講既balance唔係指課外活動,係孩子德育行為教學等定位。

有機會睇下目標學校既報告,雖然都幾多高大空 ...

層次既野,不是個個懂。

有些人只知學校分為很嚴和非常嚴而已。

而孩子也只有能谷和非常能谷 2種而已,9型人格已經out ,只得2型人格。

小肥肥@ 發表於 16-6-19 06:37
111中St.Jo, 乙2雲官。
填表已估到李睗豪乙2抽唔到,因自行派左好多位。
congrulations

你是屬於理性陣營的。可攻可守,有晒心理準備。叩門叩到內傷兼自殘必定冇你份。

被動遊戲的策略唯有如此。

methy 發表於 16-6-23 08:46
當我參觀某間小學時,學校請家長小息時去操場睇小息,心諗有咩好睇呀,咪一班小學生係操場跑下跳下...點知. ...
你篇文很有趣啊 !

我就幾中意你呢句---- "有蓋操場既老師開咪:no running!在場所有學生立即齊聲回應:just walking....大家又回復慢慢行既步履。我睇到呆左,............"

意識到近熱話既 a.i. 機械人訓練

而呢一句--------
男仔同男仔都肩並肩慢慢行傾計,.........令我想起"少男情懷總是詩",很有意境

‹ 上一主題|下一主題