用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真vs民生
樓主: kk1025
go

坑真vs民生 [複製鏈接]

dw241404 發表於 16-6-14 22:41
係女仔,其實係好難揀,但我覺得個囡比較鍾意英語環境,所以民生每日三小時都有NET可能比較適合。加上我覺 ...
如果st cat 同學之園你會覺得貴既, 咁其實坑幼有學券做backup 點都好過民幼做backup,當然如果你唔係住將軍澳既話,新界區揀坑真幼同玩你個女冇分別...

dw241404 發表於 16-6-19 21:16
回覆 cpychung 的帖子

係覺得st cat同lh貴左少少,但未至於應付唔到既。

如果你真係擔心坑真唔夠深既話,確實未必適合坑真,我亦明白你點解揀民生,事實上,幼稚園得三個鐘,你重視一方面,另一方面係一定有取捨,坑真既k1課程係主題式既,重視觀察,啟發同自理,你提到英文,我今日先發現我甚至連阿女英文響學校學到乜都冇問過佢,但我知道佢每日上堂都係好充實,而且好多野都係自己黎,阿女亦好鍾意返學,坑真學既係學做人學態度多於硬知識...至於民小始終唔係用家我就唔去評論

某程度上如果唔係target 坑真小,其實讀坑真真係會比人感覺唔太secure,但咁講番,你既然俾到錢讀冇學券既幼稚園,真係比唔起坑真小?只係幼稚園慳左既到小學還吧....再者坑真小既學生大部份係來自唔谷既坑真幼同堅真幼...始乎唔谷既幼稚園並唔會影響小學既成績...
‹ 上一主題|下一主題