用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 校服一問
go

校服一問 [複製鏈接]

仔仔今年9月讀k1, 本身係高,但瘦仔,有k2小朋友咁高,買m 定L 好?衫我擔心會短,褲腳吊。。。

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:gogogo1to7 的帖子

我兩個仔中細碼人仔,到k3先著M碼,所以。。你自己諗諗。。。

恐龍家

我買了M碼,高110cm左右

佢件sample偏細,我初初也擔心,同時買了M&L,回家先試M,比sample感覺大D,最後拿了L回去換M。

回覆:ddsharon 的帖子

原來sample係細d...校服會唔會縮水架?

感覺M夠著至少一年,不過會由偏長變偏短,目測可以高多10cm也ok,我未洗過,我仔仔同你仔仔都是9月K1,有K2生高。
不過知道校服恤衫是用Toray Japan 布做,貴野來的超薄防水防風,織法不同,所以照推理不會縮水(豈馬不是縮短,可能整理縮少少),因為有D貴既日本雨傘都是用呢種布,雨傘點濕都唔會縮的⋯照計,呢種布料都有等級,甚至可以防污,防菌同防紫外線。咁校服只報稱用日本Toray,甚麼級次便不得而知了!
而運動服看布料是會縮,但通常良心校服公司會做預縮,不用太擔心。

‹ 上一主題|下一主題