用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用
go

拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-5-15 08:33
唉!只著眼輸嬴,注定唔會嬴

順應市民囗味講啫,無乜特別。佢講幾十分鈡野个記者係要挑呢句做重点,只係个記者認為佢講呢句先係最重要。女拔口號係Strive for Excellence, 唔係Strive for Winning吖~

Doray 發表於 16-5-15 09:37
所以佢地有"鬥心"的Style,是咁樣練成嘅。
雞蛋与雞既问題……我比較相信学校、家庭、学生三方面係相負相承,缺少—方不成事~学校固然係追求卓越,但亦要有同样信念既家長(正所謂buy 佢果套)同有禁既能力既学生(校長選吧),先可以做到。单靠学校难成,家長發功亦好重要。HYS唔係—样要有鬥心嗎?所以鬥心唔係单单淨係靠校方就可以鍊成~

talknwrite 發表於 16-5-14 09:44
教育! 為啥要把輸贏掛在嘴邊?
報導最後两句:
“這位資深校長,在訪問內談得最多的,是培養品德,而不是學生「威水史」。”

nintendo 發表於 16-5-15 11:14
學費加雜費非一般人可以負擔,D 小朋友本身已經贏在起跑線。

有咁好先天條件,都並非個個認真讀,並非個 ...
無計……supply & demand. 如果好多帖問:要乜條件先入到GH, 或要点先可以入聖心,真光校長想要乜女仔……或者会分散下記者既注意·~

ABC-DAD 發表於 16-5-17 18:06
焦點放返媒體篇文章就會無咁尖銳,焦點放在記者採訪加上表達手法,可能會少啲火花 ...
或許是“言者無心,听者有意”之最佳演繹。

ABC-DAD  正常不過。事實係站於高處,難免有八方風雨;不動如山,還是橫眉冷對,此一時,彼一時,亦不過是某種態度而   發表於 16-5-17 23:48

LSKLTK 發表於 16-5-18 19:59
都話好多人好似親身訪問校長一樣,為閙而鬧,為討論而討論,為針對而針對,為拗而拗......斷章取義。彷彿提 ...
係吖~~黎明都講个“贏”字:要贏人先要贏自己~

MrBeast 發表於 16-5-20 14:20
這篇文章有趣之處是各人read 到的重點不同,同一點亦會出現不同的interpretation.  ...
我女学校揀英文LS就係話可以避開你講既呢个問題喎……都唔知係咪英文直接d.

無駡战……单打啫~
‹ 上一主題|下一主題