用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問Joyful是否Happy school?
go

請問Joyful是否Happy school? [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

引用:如題

原帖由 Monicaso21 於 16-05-13 發表
如題
你點理解happy school?個個家長定義唔同。joyful活動多,老師nice,我囡返學勁開心。但都學到嘢,pn有學phonics,聽講k1每日有功課,但五分鐘可完成。

回覆:請問Joyful是否Happy school

全英普教學,語文程度高,課程唔淺,但小朋友愉快學習

引用:如題

原帖由 Monicaso21 於 16-05-13 發表
如題
囡囡讀k1, 老師很好,人手比倒一流英文70%普通話30%. K1 已經開始要寫字,每日2-3樣工課,囡囡返學返得好開心。

引用:Quote:原帖由+Monicaso21+於+16-05-13+發表

原帖由 Carmenchan521 於 16-06-02 發表
囡囡讀k1, 老師很好,人手比倒一流英文70%普通話30%. K1 已經開始要寫字,每日2-3樣工課,囡囡返學 ...
K1開始寫字?!?仲要每日兩三樣工課?!? 咁真係好開心下......

引用:Quote:原帖由+Carmenchan521+於+16-06-02+

原帖由 Choochootrain 於 16-06-02 發表
K1開始寫字?!?仲要每日兩三樣工課?!? 咁真係好開心下......
K1下學期開始寫子, 平日中英文科寫二至三行,有數學作業,letterland,每日分開做不同練習,其實又吾算好多。
但學校會令小朋友有歸屬感,見她每天都很開心走入學校,老師和姨姨對小朋友都好好,,我自己認為Joyful學術上絕對不是Happy school, 他們編制的課程比外面普通幼稚園深起碼半年,係校長講嘅,因為for 出去考小一,而且亦有暗示如想考小一成績更理想最好出去再補習下,如果你想要的不是這樣,joyful 唔啱你!但我所見到的小朋友是很開心返學的

引用:Quote:原帖由+Choochootrain+於+16-06-02+

原帖由 Carmenchan521 於 16-06-02 發表
K1下學期開始寫子, 平日中英文科寫二至三行,有數學作業,letterland,每日分開做不同練習,其實又吾算好多 ...
咁 joyful 考小學成績如何?

引用:Quote:原帖由+Choochootrain+於+16-06-02+

K1下學期開始寫子, 平日中英文科寫二至三行,有數學作業,letterland,每日分開做不同練習,其實又吾算好多 ...
我諗而家私校大多係呢d類型,我囡每日都係好急返學。joyful活動勁多,聽講k1一學期一次outing,到k3一學期三次outing。

引用:Quote:原帖由+Carmenchan521+於+16-06-02+

原帖由 DevilPig 於 16-06-05 發表
今年沙田第一年有畢業生,得六個小朋友,都唔係好清楚。荃景果度有幾個入tsl等直資私小,都要睇多幾年。

可上學校website 睇,本人覺得....

佢地算係新校,所以升小一reference唔多,呢一兩年佢地都係儲經驗,but睇校長嘅進取度去train d 小朋友,就係想日後升小一成績好,睇得出有用心去辦!
如果單計老師、姨姨、人手比例同語景、joyful 我覺得物有所值!但如果要計考小一成績,Jm們可能要撰其他更出名的私稚了。

申利:我囡囡今年9月升k2,我都選擇了𨍭校,但並不代表joyful不好,只是現實地選擇了另一名氣較大考小一的學校其實很無奈

回覆:Carmenchan521 的帖子

咁LH 收,俾我都去啦

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-05+發表咁

原帖由 Choochootrain 於 16-06-05 發表
可上學校website 睇,本人覺得....

但好少數據, 3 間分校, 加埋得 4X 人?

Joyful語境幾好,學校同老師都唔錯,不過聽聞去到k3會好谷,有冇用家可以証實下?聽人講d小朋友k1k2都happy school, 但上到k3接受唔到突然勁谷,辛苦到喊...

回覆:請問Joyful是否Happy school

新校要比啲時間先睇到

回覆:請問Joyful是否Happy school?

但joyful唔知係針對國際定本地咁喎?以前以為佢係針對國際,但近年又好似針對本地

引用:但joyful唔知係針對國際定本地咁喎?以前以

原帖由 Choochootrain 於 16-06-11 發表
但joyful唔知係針對國際定本地咁喎?以前以為佢係針對國際,但近年又好似針對本地

...
同st cat,lh,york差唔多target本地直資私小,如想接國際學校都接得到

引用:Quote:原帖由+Choochootrain+於+16-06-11+

原帖由 deco99 於 16-06-13 發表
同st cat,lh,york差唔多target本地直資私小,如想接國際學校都接得到
但得咁小中文,直的考到直資私小?

引用:Quote:原帖由+deco99+於+16-06-13+發表同st

原帖由 Choochootrain 於 16-06-13 發表
但得咁小中文,直的考到直資私小?
中文唔少,每日50分鐘普通話堂,其餘時間中文老師也有幫手。早排觀課我先知pn已教認字,我指住填色功課d字問我囡,先知佢識讀。

引用:Quote:原帖由+Choochootrain+於+16-06-13+

原帖由 deco99 於 16-06-13 發表
中文唔少,每日50分鐘普通話堂,其餘時間中文老師也有幫手。早排觀課我先知pn已教認字,我指住填色功課d字 ...
咁即係普教中?佢會唔會教埋廣東話讀音?

‹ 上一主題|下一主題