用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
樓主: melodywong903
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)   [複製鏈接]

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

小學老師無話錯囉。
起碼唔係間間小學話錯啦係咪先。

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+16-05-20+發表

原帖由 tommyxsarah 於 16-05-20 發表
竟然學校一直有標準
而家長們接受到咪ok
咁係有部份人接受唔到唧,但而家樓主認為係罪,投訴到上教局不果後就用網絡威力去迫學校為佢嘅不接受而改嘛

而家我連小學功課都 post埋上黎,已證明到最少有一間小學嘅老師唔認為呢種寫法係錯啦,但樓主係無實據下話全港無一間小學嘅老師接受喎。
又會否只係佢間小學或個別老師唔接受?

引用:小學老師無話錯囉。 起碼唔係間間小學話錯

原帖由 Sharon111 於 16-05-20 發表
小學老師無話錯囉。
起碼唔係間間小學話錯啦係咪先。

仲要死拗。

一整個forum看你笑話仲自以為自己好威好醒。

不知所謂。

你叫你小朋友小中大學出社會做事都千萬不要改呢種寫法哦。

不屑與無禮鐡粉再討論下去。

所以我覺得大家唔需要為左啲字體,咁擔心被小學老師迫到有挫敗,ok?
做成不必要嘅恐慌,何必呢。。。

CCPHILIP1972 發表於 16-5-20 17:19
回覆 ojoj18 的帖子

這點是奇怪不過上了小一才發現原小一的寫字也有和我們平時寫法不一的情況。
宜家講緊加字尾,錯得好交關,幼稚園白紙一張已被洗腦,上到小一都好難執

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+16-05-20+發表

原帖由 siden 於 16-05-20 發表
仲要死拗。

一整個forum看你笑話仲自以為自己好威好醒。
你鐘意點講就點講啦,而家無人迫你讀,我亦唔覺得樓主轉校有問題。大家都有眼睇,信嘅就自然會信,我只係一直講緊我所見所遇嘅事實,就係咁多。
你可以繼續鬧我,I don't care.

您小朋友到宜家都係甘寫 ?

您小朋友上到小學都改唔到 ?

您真係唔驚小朋友甘寫會比人笑架?

正如您出街仲用緊Nokia 電話 Nokia 用到呀無壞 有咩問姐 d 老人家都仲用緊la

唔係唔得 不過後生女用Nokia 真係好怪囉

回覆:Sharon111 的帖子

妳又話妳個仔改左?一陣又出現有腳?

引用:妳又話妳個仔改左?一陣又出現有腳? +

原帖由 melodywong903 於 16-05-20 發表
妳又話妳個仔改左?一陣又出現有腳?
份功課係9月中嘅。

引用:您小朋友到宜家都係甘寫+? 您小朋友上到

原帖由 tommyxsarah 於 16-05-20 發表
您小朋友到宜家都係甘寫 ?

您小朋友上到小學都改唔到 ?
我由頭到尾無迫佢改,老師亦無話佢錯。
佢慢慢習慣左見老師起黑板字頭都無腳,咪跟住老師起字頭寫囉,做做下就自然跟返小學老師寫法架啦,正常發展,點解要刻有改唧。
而家啲字係已經無腳喎,份功課係9月的。

依個算咩標準?間間學校都係用依個筆順標準,印出/電腦上嘅字體點可以要求幼稚園學生跟住寫,教育局有同學校講唔可以咁教學生,都係個句,點解一開始要教錯佢地,跟住又要佢地改,真係好多餘同不負責任!

問題係小學老師從來都無話佢錯,佢點解要去改?
佢只係上堂時跟老師喺黑板起嘅字頭寫,就係咁簡單。
我只係每次提佢,抄黑板時細心啲睇老師啲字寫清楚。

引用:依個算咩標準?間間學校都係用依個筆順標準

原帖由 melodywong903 於 16-05-20 發表
依個算咩標準?間間學校都係用依個筆順標準,印出/電腦上嘅字體點可以要求幼稚園學生跟住寫,教育局有同學 ...
要你改嘅係你間學校嘅小學老師,你有冇搞清楚?

引用:依個算咩標準?間間學校都係用依個筆順標準

依個算咩標準?間間學校都係用依個筆順標準,印出/電腦上嘅字體點可以要求幼稚園學生跟住寫,教育局有同學 ...
而家即使小學跟建議個套標準,印出黎都係電腦印,唔係手寫架。
你去邊度可以搵到一套手寫嘅標準黎跟?我都想見識下。

咁即係未改到個時喇!咁妳唔叫佢繼續咁寫,睇下老師使唔使佢改,攞返舊屎d野嘥氣!其實我早前已經講左我知唔接受嘅學校名,自己check返同埋可打電話去確認

引用:問題係小學老師從來都無話佢錯,佢點解要去

問題係小學老師從來都無話佢錯,佢點解要去改?
佢只係上堂時跟老師喺黑板起嘅字頭寫,就係咁簡單。
我只係 ...
姐係小學都唔係甘教要有腳拉
小學老師係慢慢改正佢
如果無錯 您應該一直教您小朋友甘寫先岩

唔好再自打嘴巴 好唔好!

引用:咁即係未改到個時喇!咁妳唔叫佢繼續咁寫,

咁即係未改到個時喇!咁妳唔叫佢繼續咁寫,睇下老師使唔使佢改,攞返舊屎d野嘥氣!其實我早前已經講左我知 ...
我讀緊你講嘅其中一間,跟本唔需要打去確認。
你都仲係死撐,由頭到尾都無人話佢咁嘅寫法係錯,點解要改?你係咪理解唔到?
你都幾打横黎講架喎

原來一直學d 唔岩既野
之後小朋友學返岩果套

都可以話舊果套岩

您甘把炮做咩唔同小學老師大大聲講 明我係甘教係岩 我小朋友係甘寫 宜家您教錯佢

您真係好野 y 理變真理

您講咩都岩

引用:Quote:原帖由+melodywong903+於+16-05-20+

我讀緊你講嘅其中一間,跟本唔需要打去確認。
你都仲係死撐,由頭到尾都無人話佢咁嘅寫法係錯,點解要改? ...
岩就唔洗改拉

‹ 上一主題|下一主題