用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一封叩門信
樓主: karents13kaka
go

一封叩門信 [複製鏈接]

回覆:Charlotte_mom 的帖子

自己個封叩門信同portfolio,就真係唔可分享喇!話晒都係自己嘔心瀝血的作品,怎能讓你坐享其成呢?在yahoo打「叩門信」都好易搵到sample,唔介意為小朋友交行貨,可照copy。不過假如你係校長,你收到n咁多封一式一樣的信,你本人會有什麼睇法呢?所以唔好照字搬,至少按學校及小朋友的特性修改下。個個家長都係咁辛苦為小朋友,加油啦!

Charlotte_mom 發表於 16-5-18 08:31
都講左話要personalise,我點解想申請果間、我對小朋友有咩期望,同其他人又點會一樣? 唔明點解 ...
作還作....最緊要要去網站....抄番D Vision落去
又千祈唔好封封都....信望愛....

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-5-18+08:31

原帖由 mcl203 於 16-05-18 發表
作還作....最緊要要去網站....抄番D Vision落去
又千祈唔好封封都....信望愛....
...
如果咁都懶,我只有歎句愛莫能助。
我果時封信,望住個校務報告黎dub架

Charlotte_mom 發表於 16-5-18 15:56
  ...

我地懶D...只抄 Vision...無乜睇...Vision都唔睇
總之...好認同佢地個 Vision

回覆:一封叩門信

我寫叩門信,一定要好有mood先寫到

回覆:Charlotte_mom 的帖子

原來肯上網搵嚟抄下改下的,已經叫有付出。有啲連上網搵都唔搵嘅,直接請人家俾,都有不少!好嘢!

引用:原來肯上網搵嚟抄下改下的,已經叫有付出。

原帖由 karents13kaka 於 16-05-28 發表
原來肯上網搵嚟抄下改下的,已經叫有付出。有啲連上網搵都唔搵嘅,直接請人家俾,都有不少!好嘢!

...
甘有感而發,睇嚟你又收到pm啦

karents13kaka 發表於 16-5-28 23:11

...
懶到咁, 真係O咀

我做ftm之前係做企業傳訊,專寫信和公司稿件的……寫信我強項,搞到好多朋友叫我幫寫叩門信……或幫手潤飾,幫過一個咁啱得左,就當我係神仙筆……

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-18+發表作還

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-18 發表

...
我當年都喺望住校網嘅辦學理念嚟寫

叩門信是 用手寫定 用電腦打會較好? 謝謝

lovebb2 發表於 16-5-29 13:20
叩門信是 用手寫定 用電腦打會較好? 謝謝
我用電腦咋

我囡之前d叩門信都係靠參考EK的sample (真心要多謝果位jm), 再加上該校的資料和自己的見解拼合而成, 還有加埋一個充滿心思的profolio

回覆 lovebb2 的帖子

我會用電腦,雖然好似冇咁專重,但字唔靚一樣死,反而臨開學前如果再要寫叩門信,就唯有靠小朋友自己寫啦。

封信比專業人事睇過後,要重新寫過

你們的推薦信會否拆開信封(如有信封密封)才放入portfolio? 還是整封完封不動呈交?

引用:+本帖最後由+Haz-mama+於+16-5-30+09:23+編

原帖由 Haz-mama 於 16-05-30 發表

我囡之前d叩門信都係靠參考EK的sample (真心要多謝果位jm:g ...
same here. 我當年都係集 ek 既sample 之大成,加以修改,最終入到心儀幼稚園。所以花少少心思,highlight 小朋友既優點同點解咁喜愛間學校,呢d 冇得抄,一定要配合自身情況,先可以感動校長。

Haz-mama    發表於 16-5-31 23:19
hppa    發表於 16-5-31 10:42

引用:跟小朋友溫書與寫叩門信,是風馬牛不相及的

原帖由 karents13kaka 於 16-05-07 發表
跟小朋友溫書與寫叩門信,是風馬牛不相及的事。要寫叩門信,不是因為子女成績不好,而是家長希望為小孩去找 ...
Well said! 如果要緊迫到用寫信時間同小朋友温習,咁温完都唔方考得好。我上年叩名小,都有喺不同階段寫信。學校一開始先見小朋友,但信就可以比學校睇到家長嘅質素,你係冇心抄一封定有心寫,一定知道。而我知道有heart的校長係有睇信的,我同仔仔final in 時校長有quote 返我寫過嘅嘢出來,最後我們成功了!

hppa    發表於 16-5-31 10:45

我封叩門信係update 小朋友情況,
如在學校攞獎,
或呢段時間小朋友學左咩。
好個人化,
抄完都無用。

LovelyBB06 發表於 16-5-31 08:17
你們的推薦信會否拆開信封(如有信封密封)才放入portfolio? 還是整封完封不動呈交? ...
如果封信有抬頭,係特定給予某一間學校,唔好拆。否則小學校長見信紙有抬頭但無信封或加密,就會好失禮。

但如果係一般無抬頭既推薦信就可以無限影印放入Potfolio
‹ 上一主題|下一主題