用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一封叩門信
go

一封叩門信 [複製鏈接]

提筆為小孩寫叩門信,真的有心力交瘁感覺。大家總會參考各門各派範本(其實有得參考下已經好幸運),不過又怕一式一樣。當中要恰當讚揚該校優點,但同時又要不過分擦鞋。此外又要提及孩子優勝之處,但又不能自我彭漲。唉!終於寫了一整天,真的難過寫求職信!

hppa  盡力吧!自己用心寫的必定比一式一樣的好。相信校長亦會看得出來。  發表於 16-5-7 08:23
   14    0    0    0

當寫情信......訴説傾慕之情(鈡意学校d乜)、何時邂逅、自己优点、盼望同佢有个美好將來(收你小朋友)……

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-7+08:28+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-07 發表

當寫情信......訴説傾慕之情(鈡意学校d乜)、何時邂 ...
好望意

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-7+08:28+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-07 發表

當寫情信......訴説傾慕之情(鈡意学校d乜)、何時邂 ...
好主意

當然大家要理念相同先有美好將來,不妨寫下你認同佢d乜同会点配合佢……promise呢样野又点少得?

kkhon  冇錯!  發表於 16-5-9 09:03

karents13kaka 發表於 16-5-7 01:42
提筆為小孩寫叩門信,真的有心力交瘁感覺。大家總會參考各門各派範本(其實有得參考下已經好幸運),不過又 ...
你覺得孩子表現重要d還是封信重要d呢?if the former, 不如將d時間同小朋友溫習或睇下書好過

回覆:MrBeast 的帖子

Cant agree more..
但一封得體的叩門信也有一定幫助……

引用:Cant+agree+more.. 但一封得體的叩門信也有

原帖由 jesswu 於 16-05-07 發表
Cant agree more..
但一封得體的叩門信也有一定幫助……
同意

回覆:MrBeast 的帖子

跟小朋友溫書與寫叩門信,是風馬牛不相及的事。要寫叩門信,不是因為子女成績不好,而是家長希望為小孩去找心儀小學尋機會,是一封禮儀書信,一個代表書寫人的開場白。儘管溫書溫到曉飛,不代表你在抽獎派位派到好學校,同時,有學問與有禮儀是兩回事。

MrBeast  當然當然,但若花太多時間是否值得,就見仁見智了  發表於 16-5-7 13:39

引用:Quote:karents13kaka+發表於+16-5-7+01:42+

原帖由 MrBeast 於 16-05-07 發表
你覺得孩子表現重要d還是封信重要d呢?if the former, 不如將d時間同小朋友溫習或睇下書好過 ...
甘要睇下學校用乜方式去揀人見,全in 先?筆試先?揀人in ? 都會有唔同做法

加油!我次次寫都好認真,寫完擺低諗幾日再改先敢寄,我覺得學校真係會睇

sissysze 發表於 16-5-7 11:00
甘要睇下學校用乜方式去揀人見,全in 先?筆試先?揀人in ? 都會有唔同做法

...
同意,不過見樓主寫得咁辛苦,咪諗諗個priority.  始終唔知校長心想要乜,用心寫未必啱心意

我以前寫完會比我d教書朋友睇睇,始终佢地最知佢地老闆心意。

回覆:一封叩門信

有用的,我原本直資sec in 後reject,之後寫了4封信,書記打嚟話校長覺得我有誠意,再俾我in 多次,得咗

hppa    發表於 16-5-11 22:03
five555  恭喜!  發表於 16-5-11 20:29

最重要是列出在面試中較難被察覺的優點如冷靜等,外加可以有机會為校增光的特長,估校長都會覺得有點意思

回覆:kkhon 的帖子

是的,我寫好了,就請任職報紙教育版的編輯友人幫忙望望。他說校長們真的會看叩門信的文筆,這點會看到家長們的文法水平,因為父母就是小朋友的終身老師。
當然叩門只是打開第一道門,真的有機會面試,就還看孩子的表現及能力了。

引用:有用的,我原本直資sec+in+後reject,之後寫

原帖由 SWEETANN 於 16-05-11 發表
有用的,我原本直資sec in 後reject,之後寫了4封信,書記打嚟話校長覺得我有誠意,再俾我in 多次,得咗

...
恭喜您和孩子

每個小朋友都有自己的亮點,將一兩個亮點詳述再加以具體例子,對學校的誇讚不用著墨太多,封信係俾校長認識你小朋友

回覆:一封叩門信

啱啱收到pm有人問拎叩門信 sample, 唔該麻煩睇置頂,有sample, 中,英都有。

醒目開學勳章 王國長老

引用:啱啱收到pm有人問拎叩門信+sample,+唔該麻

原帖由 sissysze 於 16-05-18 發表
啱啱收到pm有人問拎叩門信 sample, 唔該麻煩睇置頂,有sample, 中,英都有。

...
都講左話要personalise,我點解想申請果間、我對小朋友有咩期望,同其他人又點會一樣? 唔明點解咁多年黎咁多人問sample,插班信又要sample,下午轉上午又要sample,寫果半版紙真係咁難?

如果要「行貨」,置頂有,不過個人意見,果d唔係我心儀款式lor。試想校長收100封信,100封都話貴校歷史悠久師資優良,有咩感受

講黎講去,建議自己作啦。

hppa    發表於 16-5-18 15:32
‹ 上一主題|下一主題