用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何讓兒子遠離損友?
go

如何讓兒子遠離損友? [複製鏈接]

請問大家,你仔女有冇試過群埋班裡的壞同學呢?我個仔小二,貪玩,不過唔壞,但有幾個壞同學成日都"翁"埋佢度同佢玩,我怕佢會受影響,有乜方法可使佢遠離損友呢?
個同學成日好多嘴,做埋D嘢俾老師罰。仲成日話要一齊對付邊個邊個,殺死邊個,佢可能睇得電視多,叫佢停都唔停,我唯有拉開阿仔。但喺學校我真係管唔到,有冇辦法呢?

1    0    0    0

我有時都頭痛嘎,女女有時回來說,哪個哪個同學好拽,故意伸腳絆倒同學,大聲吵鬧,搞到整班拿不到紀律皇冠等等。

想想哪個班沒有調皮搗蛋的小朋友?唯有說,你知道這樣不好,那就有時候待這個小朋友與你聊天時,告訴他這種行爲不好,再這樣,以後就沒有小朋友願意與你做好朋友啦。我知你一定改得到噶來鼓勵這個小朋友咯。

因爲那個小朋友對我的女“噠糖”,呵呵,希望可以影響到小小這個搗蛋的小朋友咯。

回覆:janchan123 的帖子

我都想知!

引用:其實都控制不了那麼多,佢點都會o係外面見朋

原帖由 Wongsfamaily 於 16-05-12 發表
其實都控制不了那麼多,佢點都會o係外面見朋友多過你,作為家長,只可以教他變壞了有什麼壞處,俾佢自己決定,千 ...

簽名被屏蔽

引用:其實都控制不了那麼多,佢點都會o係外面見朋

原帖由 Wongsfamaily 於 16-05-12 發表
其實都控制不了那麼多,佢點都會o係外面見朋友多過你,作為家長,只可以教他變壞了有什麼壞處,俾佢自己決定,千 ...
阿女好識諗!

簽名被屏蔽

回覆:如何讓兒子遠離損友?

聽過一個老師講,小學都搞唔掂個仔,到中學都唔駛唸會教得掂!
小二仲可以循循善誘!

妹妹頭  絕對同意, 小學已經唔自律, 上到中學, 加上反叛期, 好難會搞得掂  發表於 16-5-12 08:34

引用:非常對,可以從亞仔處多些了解這位小朋友,

原帖由 HMmummy 於 16-05-09 發表
非常對,可以從亞仔處多些了解這位小朋友,有機會和親身和這位同學傾談,甚至用亞姨身分教導佢,其實出發點 ...
但我堅覺得小二小朋友成日講打打殺殺,應該係家庭教育出問題,姨姨好難同爸媽抗衡。

睇呢D POST真係獲益良多!

回覆:妹妹頭 的帖子

好多謝大家既意見,俾到個好好既方向我。我會試下,相信對佢個人成長都會有好大幫助!

回覆 skkeung 的帖子

我會安排得平衡一些, 學術的, 有英作同中作, 興趣的, 有游水, 畫畫同幼童軍, 如果安排得好, 一D都冇抵觸

引用:回覆+janchan123+的帖子 小二可以apply做

原帖由 妹妹頭 於 16-05-09 發表
回覆 janchan123 的帖子

小二可以apply做幼童軍, 很好既活動, 小女小一, 小二好靜, 靜到連老師都頂佢唔順, ...
很好的建議,但更多只安排補習!

little_yolky    發表於 16-5-10 17:12
happy_lavender    發表於 16-5-10 17:02

引用:請問大家,你仔女有冇試過群埋班裡的壞同學

原帖由 janchan123 於 16-05-07 發表
請問大家,你仔女有冇試過群埋班裡的壞同學呢?我個仔小二,貪玩,不過唔壞,但有幾個壞同學成日都"翁"埋 ...
我認為要灌輸孩子有正確價值觀為根本

happy_lavender  Agree  發表於 16-5-10 17:00

回覆 janchan123 的帖子

小二可以apply做幼童軍, 很好既活動, 小女小一, 小二好靜, 靜到連老師都頂佢唔順, 後尾小二下學期, 加入幼童軍, 好好, 依家小四, 已成為隊長, 安排活動, 帶隊, 有時見到, 都覺得佢唔似小四, 好似已經成為中學生....

happy_lavender    發表於 16-5-10 17:00
Yanamami    發表於 16-5-9 09:26

回覆:MASAYA 的帖子

非常對,可以從亞仔處多些了解這位小朋友,有機會和親身和這位同學傾談,甚至用亞姨身分教導佢,其實出發點都是為他好,和為社會好!小二的小朋友還是聽教的!

引用:我信物以類聚! +

原帖由 skkeung 於 16-05-08 發表
我信物以類聚!
多謝你既意見!我也想過你所講這一點,可以肯定大家都是貪玩,但希望在未學習壞行為之前能盡早改善。

回覆:janchan123 的帖子

我信物以類聚!

引用:為什麽怕被其他人影響到而避開呢?+而不選擇

原帖由 talknwrite 於 16-05-07 發表
為什麽怕被其他人影響到而避開呢? 而不選擇做能具有影響力的小朋友呢?
教小朋友領袖才能, 去發揮自己的影響 ...
請問如何敎佢領導才能呢?自問小兒好容易受人影響。如果做到當然最好!

‹ 上一主題|下一主題