用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田體藝中學
go

沙田體藝中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:jswailam928+發表於+16-5-6+09:11+校

原帖由 hkpapa852 於 16-05-06 發表
建議你瞭解清楚體藝係間咩學校先.

如果你一心只想小朋友追求學術, 無謂諗呢間
你將我既回覆黎個大打包喇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+miriam+的帖子 體藝好好,+學生的學術

原帖由 Lucifer3960 於 16-05-06 發表
回覆 miriam 的帖子

體藝好好, 學生的學術/運動也出色, 但為何田徑好像不是D1. 是不是學校"太新"??
田徑我唔清楚唔敢亂答,我估計 D1 既都畀神校招晒喇!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-05-06+發表田徑

原帖由 fionakong2008 於 16-05-06 發表
唔一定嘅
你女愛體藝多過神校,不被名氣吸引嘛

醒目開學勳章 王國長老

引用:校風如何?屬咩banding? +

原帖由 jswailam928 於 16-05-06 發表
校風如何?屬咩banding?
學校網頁 “校長的話” 英文版講得好清楚學校 banding。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-6 14:13
我會咁諗, 體藝係著重學生係該項目既發展, 多於學生可唔可係以係該項目幫學校攞獎
...

我囡小學時都係排球隊, 但打到想放棄................我睇佢地練都覺得頂唔順.

入左體藝後發現原來唔係咁悶咁無聊, 之前佢傷左我叫佢轉校隊佢都唔肯, 係呢度已經睇到體藝唔係要一班純攞獎既學生, 係幫學生將專項發揮得更好.

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 16-5-6 14:14
唔好咁講,若果啲老師能一視同仁更好

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-5-6 15:34
照我所知,D1只是被港九區中學參加,體藝係沙田區,咪冇得參加D1賽
熟田徑項目既 peggy 出黎啦~~~

妹妹頭    發表於 16-5-6 16:17

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-5-6 17:48
港九區學校(田徑)分左D1, D2 ,D3(area 1), D3(area 2), D3(area3), D3(area 4),按比賽標準分組. 而男女的 ...

解釋非常之清楚

醒目開學勳章 王國長老

wan_sosin 發表於 16-5-7 15:48
有些家長/小朋友因為知道體藝參加唔到田徑D1,所以唔揀讀體藝,可能因此影響體藝嘅田徑成績,其實學界個比賽 ...
鬼叫體藝係沙田區.............

只有各大精英賽時先會見到體藝既學生參加.....................

醒目開學勳章 王國長老

k_wong7 發表於 16-5-9 00:01
呢位家長, 唔好勞氣先, 我諗應該咁講啦,  點解會有人叫你去網頁睇下, 了解下先呢, 原因係, 體藝對其他家長 ...
要了解一間學校先睇一次學校網頁真係最基本.

點解我會叫佢睇 Dr. Quong "Message from the Principal" 必定有原因, 舊年都未咁開宗明義地講到明學校主收咩 Grade (Banding) 既學生, 今年真係講到明啦.

網頁仲有埋 open day 介紹既 video 睇返, 睇完有個基本概念去問, 定係問一句答一句咁一來一回呢?

若果只係答校風 - 好, banding - 1C, 可以結案.

我係 EK 都連千字文都出左..............

little_yolky  唔係太懶,係太無禮貌了。  發表於 16-5-10 12:43
hkpapa852  連妳同體藝有乜關係都唔知就鬧埋妳.... 依家D人實在太懶了!  發表於 16-5-9 15:09

醒目開學勳章 王國長老

k_wong7 發表於 16-5-9 07:40
Sorry呀版主,破壞左你一番苦心,我都只係一返好心,諗住比d簡單概念家長,等佢係咁易知下d皮毛,我無叫家 ...
我都係一個會員黎咋.

其實我可以做一個 "超級無敵懶人包", 將我過去所有回覆既主題整晒出黎, 點解唔做? 就係每個人既疑問不同, 聽返黎既評價不同, 我唔可以單用一次既回覆就當畀左答案, 所以出現過千字文去解釋.

成為體藝家長都未夠一年, 但留意體藝資料係由 P.4 開始睇, 係 EK search 到體藝既資料都睇下, 中學交流版既主題都睇晒, 就係要更清楚自己既決定係岩既.

校網更加唔使講, 連體育系既專頁, newsletter to parents 等都睇過, 因為自知體藝係一間比教特別既中學更加要睇.

你係資深體藝家長, 應該好明白外界對學校好多誤解, 等於有會員話都唔見體藝學生係比賽攞獎, 我只可以答部份學生以港隊身份參加本地同海外賽, 學校唔公佈當然無人知啦.

我諗我應該選擇唔再覆呢類問題.....................

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 16-5-10 00:18
又或者咁講,其實只要有實力,每年田總都會有好多被承認嘅公開賽、分齡賽給予各健兒比拼。一年有四個系列賽 ...
學校既比賽唔夠時, 好多都會向外發展, 唔一定只得學總既比賽既.

我囡香港既公開賽得兩次, 覺得唔夠時咪走出去囉.

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-5-10 13:13
有時D討論點都幾有趣...明知D1/2/3係地區性比賽(唔知就話唔明原因啫)...又非係公認為全港最高既某些運動比 ...
你講左我好想講既野, 到時分區賽, 小組出線第一輪次輪賽, 跟住又 32 強, 真係驚玩到學期完都未玩到 final.

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-5-10 13:55
現實...現在有幾多間中學參加緊學界比賽??

少學校參與既比賽....D1並非係最終既學界比賽...係各區代表係 ...
剩係沙西區有玩田徑既學校就咁睇都超過 40 間............ 得幾間無參加.

男子組 Boys

女子組 Girls

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-5-10 14:09
所以...我話莫非要現玩世界杯咁...先亞洲小組...亞洲決賽...32強...再打到去决賽...玩足4年

學界比賽...玩 ...
唔得, 我要搵多樣野操恆我囡等佢有機會去會所玩............會所肯收佢既話

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 16-5-11 00:18
重有啲有趣嘅地方係某啲項目在學界係唔太普及,網球就係其中一種,個別同學有興趣作長遠發展,投入足夠心血 ...
要玩冷門項目真係會係體藝搵到

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 16-5-11 02:13
版主萬歲,你女女好勁!
有諗過畀我囡踢女足架, 不過佢唔會做守龍, 因佢唔識得搬龍門.

ABC-DAD  改打乒乓都應好有天分  發表於 16-5-11 02:34

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 16-5-11 02:17
老實講,你幾頂尖都好,話學界賽可以輕視,咁同侮辱香港支持運動嘅巿民無分別,重記唔記得李麗珊講過咩? ...
我囡係打完學界賽, 跟住港隊少訓甄選合格, 死好彩地入左

ABC-DAD  好打得下喎  發表於 16-5-11 02:37

醒目開學勳章 王國長老

引用:咪玩啦…“miriam++小女子再次拜服~~~++發

原帖由 ABC-DAD 於 16-05-11 發表
咪玩啦…
“miriam  小女子再次拜服~~~  發表於 5 分鐘前”
玩都得,不過唔好裝香喎 ...
 改打乒乓都應好有天分  發表於 2016-05-11 02:34:00

放心,唔會上香畀你。

乜得你咁勁,我囡真係有學乒乓球,只係當娛樂無打比賽,又符碌地入左校隊,不過非所好放棄無玩。

ABC-DAD  Cross training練到眼快,反應快,腳下功夫一定了得  發表於 16-5-11 02:55

醒目開學勳章 王國長老

引用:咪玩啦…“miriam++小女子再次拜服~~~++發

原帖由 ABC-DAD 於 16-05-11 發表
咪玩啦…
“miriam  小女子再次拜服~~~  發表於 5 分鐘前”
玩都得,不過唔好裝香喎 ...
ABC-DAD  好打得下喎  發表於 2016-05-11 02:37:26

新手入伍,有排學丫

‹ 上一主題|下一主題