用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 16-5-4 11:45
同意,好多野,爬完文已有答案
我明白有d人係唔識爬文,佢唔識爬咪教佢爬,永遠都有新手家長甚至網絡新手架 ...
我都試過有會員 pm 問野無禮貌, 我咪超簡短兼不超過五個中文字黎回覆.

有禮貌時真係爬返晒文, 睇埋自己之前回應同提供既資料再畀意見, 仲有時間就校網同校務報告都再睇多次, 總之幫到就幫.

Yanamami  哗~好勤力~  發表於 16-5-5 07:48
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-5-4 13:29
事實有不少資料已經置頂,看完已經有基本概念,問題可以入肉些,而不是只求懶人包,或者 VS 的比較! ...
做一次懶人包幾花時間架

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-5-4 13:58
小一 vs下當無經驗,但升中有好多帖既问題,反而令我惊覚,点解间小学俾家長同学生既升中資訊,可以少得禁 ...
早前見到某份學校提供既資料點解部份中學無厘頭升左 banding, 一直以黎既討論, 甚至乎升中概覽既資料都係只開部份英文班, 突然之間升左做 B1C, 我呆架.

真係要睇係咪全開英文班有晒公開資料, 點解學校唔去核實..................

醒目開學勳章 王國長老

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

其實最怕見到 “發霉豉油”,真係 “點死人”。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-5+13:27+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-05 發表
我都唔明轉貼咁多黎做乜。

呃分?

d 分係 cash dollars 就話啫!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-05+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-05 發表
我同意架!上得EK多,做埋版主,想唔收火都唔得。
反正有時你越著佢越著,一人一句仲難聽。都係四兩撥千斤 ...
我已經好克制忍手…………

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-5+15:19+我已經

原帖由 hkpapa852 於 16-05-05 發表
阿女升完中妳出多咗手
自己個位立定意願仲煩咁多做乜。

今屆真係還債咁還幫朋友或其他人睇校務報告同升中派位資料。

醒目開學勳章 王國長老

wing214 發表於 16-5-5 15:38
好怕人pm問要攞全份portfolio作參考,因為實在太多個人資料,點可以公開呢,跟住寫了一大篇個人portfolio大 ...
我囡過左海升左呢, 學校係點, 收生要求係點, 真係講左 N 咁多次, 仲要出埋千字文打到手軟.

有部份真係有心既家長睇完再 PM 我問, 當然有晒準備易溝通講解.

睇到唔睇, 真係用搜尋功能都懶既一黎就問答左 N 次既野, 你係我都唔想答喇.

醒目開學勳章 王國長老

vpo0615 發表於 16-5-5 16:06
雖然我係上年至開始浦EK, 不過成日見到D人問"邊度有學校開放日資料?", "邊度有幼稚園報名日期資料?" 等等尋 ...
升小同升中所有學校資料我都係先睇晒校網, 跟住再上 forum 搵料, 到極度唔明時就問, 完無概念下其他人要講解幾耐先會明呢?

真係見到好多大包圍地係校區問同一樣野, 收唔收插班生, 幾時開放日................

醒目開學勳章 王國長老

five555 發表於 16-5-5 16:19
我也是上年開始多來參考,討論,初期都會答吓,回應吓,之後見有某幾位家長時時充滿火藥味地討論,又或者係 ...
我睇晒我囡中學交流帖由 11 年開始既野, 之後再 search 返晒其他帖, 睇完之後更加了解我囡間中學, 亦都多謝學兄姊家長交流提點, 否則唔知點去處理一間 "咁活既中學" 既校園生活同學習.

醒目開學勳章 王國長老

sissysze 發表於 16-5-5 17:24
見到呢啲時運高睇唔到算啦
呢幾個月 "高" 左好多啦

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-5-5 17:53
係就發喇,我即刻工都唔返黎EK日日賺
係都我賺先啦~~

我係無業伸大手板問人攞錢畀囡 fing 既 ftm 丫

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-5-7 18:12
你講開呢樣....
唸起2年前88卦卦入左某FB群組, 嘩! D料全部都係EK抄過去, 學你話齋當然無SOURCE啦, 真係一D ...
我記得

抄到十足, 其他睇唔過眼既谷友指佢地抄 EK 資料, 跟住好似 "被消失" 了.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-5-9 12:40
唔好咁講,分享少少痛苦經驗而已!

教育又不是我的專業。
學兄,

教下我點教囡喇, 仲有兩年要選科啦.

MASAYA  我跟,排隊學野黎呢邊~  發表於 16-5-9 16:53
Yanamami  去左大学info day先啦  發表於 16-5-9 16:27

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-9 17:50
最遲中三要去聽下大學講座, 睇下阿囡想入咩科同要有咩入學條件, 再睇下學校有咩選科配搭
...
學校選科講座已經聽左, 依家係睇佢成績係點先, S.2 時再同佢傾下, S.3 就去大學講座.

前期功夫做左, 真係要靠佢啦.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-9+17:54+學校選

原帖由 Yanamami 於 16-05-09 發表
中二去左次先啦,有時講座会撞時间,miss左起碼仲有—年補鑊~
放心,我係 well planning 既阿媽,S.2 出左上學期成績會開始睇資料做準備。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-9+18:25+放心,

原帖由 Yanamami 於 16-05-09 發表
Emmmmm......上到中学,我諗要引導阿女自己well plan好过你同佢plan. 你準備得太妥貼未必係好事。我有个朋 ...
聽完選科時同佢講左,講埋某系收生資格,之後見佢追分進行中,所以佢都唔會無準備。

醒目開學勳章 王國長老

引用:中二就要準備唸大學揀邊科+++我中二重係一

原帖由 sissysze 於 16-05-09 發表
中二就要準備唸大學揀邊科   我中二重係一舊飯。到中四,五先會開始唸讀大學嘅嘢...

...
我個位幼稚園諗埋職業,P.6 時睇埋入職要求 lu。

‹ 上一主題|下一主題