用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區邊緣人, 博田中, 是否機會不大?
樓主: Charlie_Mama
go

屯門區邊緣人, 博田中, 是否機會不大? [複製鏈接]

thcheung1 發表於 16-4-22 11:56
因為你有聯繫,可考慮:

1. 譚伯羽
謝謝, 我諗我都係跟你呢個排位會好D, 屯官機會好似大D

回覆 hwl2b 的帖子

祝你好運

如果係边缘學生,揀2間b1中學好似太進取啦。第三仲要放屯天。如果真係b2生嘅話,隨時連屯天都派唔到。屯門b1位多,學校會高估咗b1生嘅比例,边缘生不宜太進取。建议  乙1:譚中   因有聯繋位及非b1生首選嘅熱門學校。如係b1生,应好大機會入。或者揀南屯/屯官。 因估計呢兩間都有收b2生,b1 生放乙1實收,b2 亦可一博。
如果乙1唔得,应該是b2 生啦。咁乙2应该揀b2學校。屯天係好多b2生嘅首選,放乙2機會唔會好大,所以唔建議。或者可以試吓呂祥光,崇真,辛亥年等。乙3及之后就填埋其他b2>b3校啦。

lcwz01 發表於 16-4-22 17:03

如果係边缘學生,揀2間b1中學好似太進取啦。第三仲要放屯天。如果真係b2生嘅話,隨時連 ...
今年唔知做乜,好多人都話首選譚中,搞到我始終都係好担心其實辛亥年好唔好咖?

其實除咗4大之外,其他b1校近年都有人乙2-3(田中,馬中,譚中), 甚至乙4-7(屯官,南屯官), 都有人入到。可以估計大部份b1生都鈡情於4大。亦可能因为4大有多間联系小學。而b1位足夠,亦令家長們可以放心咁先揀4大,然后再填唒b1學校先到b2學校。所以b1生乙1填4大以外嘅學校機會应该好大。至於b2學校,以我個人意见 屯天>崇真>呂祥光>辛亥年

回覆 lcwz01 的帖子

同意

最後派去哪間? 聽聞今年李金派位唔好, 何日東都係...

rayckng 發表於 16-7-18 11:24

最後派去哪間? 聽聞今年李金派位唔好, 何日東都係...

最後派左第一志願, 譚伯羽呀~~~
咁你小朋友呢?

我仔個同學就非常唔好彩, 係BAND 1 - BAND 2 邊緣人, 最後派左19志願, BAND 3 學校
立即叩左5間學校, 但5間都唔收叩門生... 佢媽媽勁無奈

回覆 rayckng 的帖子

朋友個女讀李金派左14志願去 妙法寺劉金龍中學, 佢周圍叩門未有下文

雪雪mama 發表於 16-7-19 17:23

朋友個女讀李金派左14志願去 妙法寺劉金龍中學, 佢周圍叩門未有下文
哇, 14志願都入到劉金龍呀? 咁都叫做不幸中之大幸呀~

引用:回覆+rayckng+的帖子 朋友個女讀李金派左1

原帖由 雪雪mama 於 16-07-19 發表

14 劉金龍都仲有位入,劉真係跌晒banding

可能因為係女校,
我見其他家長, 一知劉係女校, 都會放埋一邊先,
想揀返男女校先

Charlie_Mama 發表於 16-4-14 13:50
謝謝爸爸!!
其實first round都係選田中及馬中, 之前都係B1尾, 呈3中文失手, 現還變成邊緣人, 想搏一間
田中有冇call 同學2nd in? 朋友女兒上年有2nd in, 一班同學像一起上堂,尾斷有10多位同學上台攞獎包括朋友女兒,最後入了田中,她媽媽估計是自行入的。

不幸中之大幸? 其實我唔知佢點填, 但對佢跌到去14 有d意外

回覆 719117 的帖子

劉金龍不是b1c ?

hwl2b 發表於 16-7-19 16:41
最後派左第一志願, 譚伯羽呀~~~
咁你小朋友呢?
其實填到BAND 2就好停! 你唔填佢唔會派!

wallacemama

派左第二志願譚伯羽呀! 詳細可以PM再傾.

回覆 雪雪mama 的帖子

我想知之前果13志願是哪幾間... 唔會係4大填晒入頭4志願啩?

其實我都有見過同學媽媽 先填4大,再填晒全部band 1學校,老師最後都叫佢唔可以咁填,最后佢女入左田中

回覆 wallacemama 的帖子

其實係邊緣生, 佢只可填2間BAND1 學校, 然後就開始要填BAND 2,
有幾多間BAND 2學校丫 ? 最多真係填到18,19 就冇嘢好填,

如果19開始真係唔填, 咁最終真係唔知佢會派左去邊咖喎

‹ 上一主題|下一主題