用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學行李箱咩牌子好?
go

留學行李箱咩牌子好? [複製鏈接]

個女去加拿大讀書,因為都要讀足幾年
諗住買個新既行李箱。
太多牌子唔知買咩好, 都想性價比高d, 唔係得個貴字。
各位有冇咩好推薦?
順便問埋有冇咩牌子唔好買 會好易散?
   3    0    0    0

用硬篋,唔好買拉練及軟篋。阿大用Pierre Cardin 29吋,$8XX!

American Tourister 同 Delsey, 都性價比高.

回覆 dingdingcar 的帖子

Manning做緊Promotion
35 sticker + $699 就可以Delsey 30''換行李箱, 聲稱原價$2980

annie40  真系好抵買  發表於 16-4-15 21:55

回覆 dingdingcar 的帖子

還需要留意行李箱本身的重量,空喼超過5kg會影響可以攜帶行李的數量。

有人話硬篋好、有人話軟篋好。 我自己就用左10年左右以上的軟篋、最近先出現問題、也不是ANY BRAND GOODS。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:用硬篋,唔好買拉練及軟篋。阿大用Pierre+C

原帖由 亮燈 於 16-04-13 發表
用硬篋,唔好買拉練及軟篋。阿大用Pierre Cardin 29吋,$8XX!

請問點解軟喼冇咁好?我見Delsey有隻較喼好輕,有d想換

:-P

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-04-13+發表用硬篋

原帖由 easy 於 16-04-14 發表
請問點解軟喼冇咁好?我見Desley有隻較喼好輕,有d想換
冇錯,硬篋一定會重過軟篋,呢點冇辨法,但如講耐用度及保險度,一定係硬篋高。

醒目開學勳章

引用:American+Tourister+同+Delsey,+都性價比高

原帖由 dlam141231 於 16-04-13 發表
American Tourister 同 Delsey, 都性價比高.
我仔都係用呢2個牌子嘅硬喼同軟喼,佢都話好用

我可能用慣軟喼、覚得好用。 同埋軽身。 PACK野講技巧、軟喼都可以好保険的
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 merci2046 的帖子

真架?我去睇睇 唔知仲有冇

回覆 HHHR 的帖子

好 多謝你提醒

回覆 dlam141231 的帖子

感激 我都覺得American Tourister幾好
搵日去睇睇 價錢大概幾錢左右?

回覆 wing530 的帖子

想請問你仔仔分別用咩size既行李箱 ?

回覆:dingdingcar 的帖子

就算叫28吋,HxDxW最好唔好超過158cm.,因為某些北美及歐洲航空公司對於大行李箱有嚴格規定,尤其是內陸機。Delsey 有隻足158cm, 容量勁大,有100L以上,不過$$$。學生可以買雜牌,similar size , 亦可以有100公升,幾百有交易。

dingdingcar 發表於 16-4-14 17:47
回覆 dlam141231 的帖子

感激 我都覺得American Tourister幾好

我仔2013年夏天去美國升學, 當時買了一隻American Tourister, 是在德福Samsonite店買, 正好減價, 不是減很多, 好像才減了200元, 減價後大約1200元吧, 不太記得了.  是29吋, 硬喼, 但都很輕身, 拉鏈, 有extension.  今年一月, 阿仔趁寒假返港, 我問佢駛唔駛換只新喼, 舊喼留俾媽咪用, 佢話無需要, 仲好好用.  

Mighty 發表於 16-4-14 17:42
我可能用慣軟喼、覚得好用。 同埋軽身。 PACK野講技巧、軟喼都可以好保険的
...
我都覺得軟喼好d,容量大d,一個大硬喼嘅容量同一個中軟喼差不多,拉起上嚟又無咁輪盡!軟喼亦很耐用!

dingdingcar 發表於 16-4-14 17:50
回覆 wing530 的帖子

想請問你仔仔分別用咩size既行李箱 ?
我女用大、中、細3個喼,1大1小回港時用,中嘅half term break 去guardian住時用,中小喼可以套入大喼內(要同一牌子),可慳位!

怕孩子在外時,行李箱破了,拉鏈壞了,便十分踢腳。寧願貴些也要襟用。

好牌子是Samsonit, Delsey, 軟硬均可, 用十年都ok.

另外買了個Hanley Hensen 手提拖匧比阿女做生日禮物,㚈型靚靚,未必實際希望頂得住舟車勞頓,捱多幾年。

Mighty  [踢腳] havent heard people using this term for a long time!!  發表於 16-4-15 15:32

annie40 發表於 16-4-14 21:49
怕孩子在外時,行李箱破了,拉鏈壞了,便十分踢腳。寧願貴些也要襟用。

好牌子是Samsonit, Delsey, 軟硬均 ...

Annie, 我有另類想法.  我先生長年要出外公幹, 多年來一直用Samsonite, 但我一向教仔係, 用番合乎佢年齡身份既物件, 老豆有錢唔代表佢有錢, 所以個仔去到Samsonite, 自動會識得去揀平一半既American Tourister, 佢仲會專揀減價既黎買.   況且我個係仔, 出國係去讀大學, 有咩事, 壞喼又好, 佢自己搞掂.  
‹ 上一主題|下一主題