用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷幼稚園學術程度
樓主: lokapo
go

學卷幼稚園學術程度 [複製鏈接]

回覆 lokapo 的帖子

舊年去興趣班,聽個家長講,佢仔讀有學卷的又一村,K3要寫「皮影戲」,亦吾算淺。
其實我記得自己小時候考小一,是要入班房和一班小朋友一起做卷的,而家d細路返全日係辛苦,但舊時亦吾係乜都吾使理,只係以前d父母無話要求咁高,一定要入邊間邊間學校。

學術唔深唔代表學唔到野,有d幼稚園係教小朋友點樣學習,識得自己學習比起餵知識長遠得多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

你想幾深. 不如教早一年. 私校k3教一年級野. 朋友個細路日日做功課遊魂, 做完都唔明.見佢做2張工作紙都做左個幾鐘.唔係個個都受到架

引用:學術唔深唔代表學唔到野,有d幼稚園係教小

原帖由 MASAYA 於 16-04-08 發表
學術唔深唔代表學唔到野,有d幼稚園係教小朋友點樣學習,識得自己學習比起餵知識長遠得多 ...
Super agree, 自主學習好重要。要父母配合,捕捉學習敏感期,事半功倍

引用:回覆+lokapo+的帖子 你想幾深.+不如教早一

原帖由 ojoj18 於 16-04-08 發表

你想幾深. 不如教早一年. 私校k3教一年級野. 朋友個細路日日做功課遊魂, 做完都唔明. ...
唔係想搵深嘅,只係想搵差唔多嘅,因當年村校上小學後都冇乜壓力。但我現在擔心嘅係幼稚園學太淺,上到小學反而有壓力啫。

引用:回覆+lokapo+的帖子 舊年去興趣班,聽個家

原帖由 Jane1983 於 16-04-08 發表

舊年去興趣班,聽個家長講,佢仔讀有學卷的又一村,K3要寫「皮影戲」,亦吾算淺。
聽你咁講就定好多了

引用:回覆+octyan+的帖子 幾大?+你看完書,問

回覆 octyan 的帖子

幾大? 你看完書,問佢有關書本的簡單問題,佢識吾識答?你肯花時間陪佢日日睇中英文 ...
就3歲啦!而家n班,平時睇書都有問佢問題佢都識答,同埋而家開始教佢認啲簡單字⋯ 咁係咪持續落去都夠呢?不過睇中文書我仲用緊口語,諗緊幾時適合開始用書面語⋯

octyan 發表於 16-4-8 13:31
就3歲啦!而家n班,平時睇書都有問佢問題佢都識答,同埋而家開始教佢認啲簡單字⋯ 咁係咪持續落去都夠呢? ...
我當年K3下學期前都係「講」故事,K3下學期先開始「讀」故事,小一先正式自己閱讀,小二睇《大偵探福爾摩斯》呢d字數既書,大約一個鐘多d睇完一本
Learning to Read, Reading to Learn.

甘大把時間。日日睇中英文書,輕鬆認吓字,練習願意坐定和聆聽。日常買嘢比錢,同佢傾吓加减數。
去到K2頭,就要加强少少,為interview做準備。你來日方長,慢慢來。

lokapo 發表於 16-4-8 13:16
唔係想搵深嘅,只係想搵差唔多嘅,因當年村校上小學後都冇乜壓力。但我現在擔心嘅係幼稚園學太淺,上到小學 ...
留意下自己區心儀既小學係咩程度,唔駛太擔心,我小朋友當年讀靈糧,出名學術超淺語境唔多,升讀區內一線尾小學,雖然小一都要教點樣溫默書,但其他野已自己搞掂,例如功課唔識做就搵課本搵課外書,所以測考都唔駛花太多時間溫習

引用:Quote:lokapo+發表於+16-4-8+13:16+唔係想

留意下自己區心儀既小學係咩程度,唔駛太擔心,我小朋友當年讀靈糧,出名學術超淺語境唔多,升讀區內一線尾 ...
謝謝你的經驗分享

lokapo 發表於 16-4-8 13:16
唔係想搵深嘅,只係想搵差唔多嘅,因當年村校上小學後都冇乜壓力。但我現在擔心嘅係幼稚園學太淺,上到小學 ...
深亦未必=小朋友學到入到腦,好的kg不會為深而深,而是就著小一程度去編課程,i would say 名幼這方面的確做得好些。

引用:Quote:原帖由+ojoj18+於+16-04-08+發表回覆

原帖由 lokapo 於 16-04-08 發表
我覺得就算"淺" 都比我地以前深, 好多. "教育學家" 會話只有最適合, 無最好幼稚園. 深未必好. 分享樣野, 因環境原因小女講英文為主, 佢返ABC pathway比PN開心. 有d 人會羨慕肯開口講英文. 但我地唔係target 國際學校或真英文學校, 又只是普通家庭. 在PN 時聽指令同小朋友玩都產生問題. 考K1仲大鑊,因多數學校用中文問小朋友問題. 我想講是環境及小朋友特質要配合, 如果唔係問題可以好大.

引用:回覆+octyan+的帖子 甘大把時間。日日睇中

甘大把時間。日日睇中英文書,輕鬆認吓字,練習願意坐定和聆聽。日常買嘢比錢,同佢傾 ...
Thx for your precious advice! 如果我小朋友慢熱又比較自我,俾佢參加下drama班會唔會有改善呢?我只希望佢參加一樣改善到佢缺點既興趣班就足夠了,唔想要佢咁細參加咁多野⋯

引用:Quote:octyan+發表於+16-4-8+13:31+就3歲啦

我當年K3下學期前都係「講」故事,K3下學期先開始「讀」故事,小一先正式自己閱讀,小二睇《大偵探福爾摩斯 ...
咁英文書呢?係咪要由教佢phonics開始先,而唔係認英文串字先?

不客氣。Drama或者其他活動都可能有幫助,主要係多d同人接觸,有眼神接觸,有問有答。小朋友大d,可能亦自自然無咁怕醜。觀察住小朋友,一步步幫佢。

大埔之友 發表於 16-4-9 09:57
我覺得就算"淺" 都比我地以前深, 好多. "教育學家" 會話只有最適合, 無最好幼稚園. 深未必好. 分享樣野, 因 ...

我諗所謂適合,係先睇小朋友特質,再睇家庭方針,最後揀適合呢兩點既學校,如果調返轉先搵左學校,一般都係出名學校,然後改造小朋友去適應學校,咁事倍功半多數都唔好

octyan 發表於 16-4-9 13:31
咁英文書呢?係咪要由教佢phonics開始先,而唔係認英文串字先?
我家係先中後英,K3先開始有系統睇oxford reading tree1-5,小一睇6-9,全部都係開audiobook聽住睇,期間都有睇其他picture book,小二開始睇chapter book,例如horrid henry, magic tree house, rainbow magic, my weird school, nate the great呢d,全部都有audiobook
我地冇學phonics,所以教溫英默花既時間比溫中默長,學習溫中默用左半年,學溫英默用左一年

引用:Quote:octyan+發表於+16-4-9+13:31+咁英文

原帖由 MASAYA 於 16-04-09 發表
我家係先中後英,K3先開始有系統睇oxford reading tree1-5,小一睇6-9,全部都係開audiobook聽住睇,期間都 ...
請問My weird school, Magic tree house 等的audiobooks 在哪裡找到?

siden 發表於 16-4-10 00:01
請問My weird school, Magic tree house 等的audiobooks 在哪裡找到?
magic tree house圖書館有得借https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?match_1=MUST&field_1&term_1=Magic+tree+house&facet_format=sound_recording&sort=relevance&theme=WEB

my weird school係book depository有得買
http://www.bookdepository.com/search?searchTerm=My+weird+school&searchSortBy=&category=&price=&availability=&searchLang=&format=3

其實好多youtube都搵到,不過質素未必咁好
‹ 上一主題|下一主題