用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH pm vs SPK am
go

SKH pm vs SPK am [複製鏈接]

小女有幸獲這兩個 offer. 應該點揀?!

PS: 有個妹跟尾

5    0    0    0

回覆:SKH pm vs SPK am

SPK吧,半龍backup,再大抽獎灣仔女津校,中左又可益細妹。SHK開心三年到時埋又要考小一玩兩次。

引用:SPK吧,半龍backup,再大抽獎灣仔女津校,

原帖由 964000 於 16-04-02 發表
SPK吧,半龍backup,再大抽獎灣仔女津校,中左又可益細妹。SHK開心三年到時埋又要考小一玩兩次。

...
agree

Totally no need to hesitate

Of course SPK

A few years ago SKH girl inserted SPK K2

你自己諗下點解

For girls, SPK for sure!

definitely SPK!

引用:小女有幸獲這兩個+offer.+應該點揀?! PS

原帖由 Lingtea 於 16-04-02 發表

你猶疑D咩?呢度個個媽媽都會叫你揀SPK,你自己有咩要考慮?

利申:我女兒現讀 SKH

明白哂,多謝大家意見

簽名被屏蔽

Same here. 諗到今日都仲猶疑。但見到朋友考小一的壓力,個個都話超級恐怖,我諗都係半龍穩陣啲。

引用:Same+here.+諗到今日都仲猶疑。但見到朋友

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-04-02+發表Same+h

原帖由 puichingforsure 於 16-04-02 發表
言下之意,如SPK不可以有機會升上SPCS primary section, 便沒有可取之處?
same case as CCKG going to DGS.

if you want to get into St Pauls Convent,  there is no reason you should give up SKH.

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-04-02+發表Same+h

原帖由 puichingforsure 於 16-04-02 發表
言下之意,如SPK不可以有機會升上SPCS primary section, 便沒有可取之處?
說真的, 一直認為如果不是有龍小backup, 真的不會選擇happy school, 但當我女兒入了一間龍幼後, 我真的十分喜愛這間以德育行先充滿愛的學校, 就算最後不幸不能上其小學( 雖然我幾有信心升到), 我也不會後悔當初為了這所龍幼而棄名幼.... 沒有最好的學校, 只有最適合的學校

引用:請教如果真係有幸獲得這兩個offer,+要猶豫

請教如果真係有幸獲得這兩個offer, 要猶豫選那一個的話,原因會是什麼?

...
會唔會係想更上一層樓,target SPCC而唔係SPCS?

引用:小女有幸獲這兩個+offer.+應該點揀?! PS

原帖由 Lingtea 於 16-04-02 發表

之前EK都有呢個post ,其實睇下樓主有幾博,揀SKH多數會係SPCC,DGS為目標,但樓主有細妹跟尾,雖則SPK上SPC好多人話細妹冇著數,但始終家姐可以直上煩小樣。識有朋友有呢兩個選擇,佢揀咗S K H,因為有細佬跟尾。之後兩個都入左SPCC.

咁又唔可以講到咁絕,話間學校無可取。spk係 super happy school,在現今的時勢唔係人人夠膽博,若沒有半龍,純粹選 happy school的話,未必是首選。正如樓上媽媽話,沒有最好的學校,只有最合適。我 spk vs skh的心理鬥爭,正是較好 vs 較合適。

我有朋友諗諗下唔想囡囡將來讀女校,所以最後放棄左讀SPK...

我放棄另一間女龍揀左SKH…今年9月K1…感覺男女校較適合我個囡既性格~女校唔算太適合佢~希望無揀錯…加上很喜歡聖公會系列既學校…感覺上各區聖公會無論中學、小學同幼稚園…辦學都同樣出色…相信有佢自己教學既一套…就放手交比SKH…但同spk比較…因為無得考其小學…一定要幼稚園入…如果宗教同女校唔係問題的話同埋覺得小學、中學都適合小朋友的話…都偏向揀spk

SPK 啦~~ 半龍backup一間好學校~~
‹ 上一主題|下一主題