用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無曬信心,求高人指路
樓主: kcpak
go

無曬信心,求高人指路 [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 16-3-23 15:43
回覆 hkpapa852 的帖子

係真的, 朋友黃大仙小學, 佢話級28已屬BAND 2, 我真的唔明, 11X人一級, 28已屬BAND ...
我唔信囉, 點會有咁大分別?

不過, 我都好頭痕, 亞女級次7X, 班主任叫佢選余近卿, 我好嬲, 差極點都文理, 培敦啦, 但亞囡死都話要入B1學校, 話自己得, 自行堅持要選協和, 何蔭棠,  但竟然2間都有得IN, 可能係全IN掛, 收唔收又係另一回事.

上星期, 見到中文科老師, 問起佢選校意見, 佢竟然話可以試協和, 只要個隋機號碼靚都掂, 但乙三, 就一定要選B2既學校做保險. 基本上有9X%入到B1, 所以, 都唔知亞囡係咩BANDING.

妹妹頭 發表於 16-3-23 15:43
回覆 hkpapa852 的帖子

係真的, 朋友黃大仙小學, 佢話級28已屬BAND 2, 我真的唔明, 11X人一級, 28已屬BAND ...
如果係45網既小學, 應該無可能, 不過如果係43網既小學, 係有可能.

不過唔一定係B3多, 可能係B2多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YC04 發表於 16-3-23 16:01

黃大仙區小學級名次7X仲有機會係B1既, 應該只有錦泰同嘉諾撒(新蒲崗)兩間

** 黃大仙嘉諾撒雖然都有~50%學生升B1中學, 但佢一級得4班100人左右, 所以級7X一定無機會係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YC04 發表於 16-3-23 16:01
基本上有9X%入到B1............

hkpapa852 發表於 16-3-23 16:08
黃大仙區小學級名次7X仲有機會係B1既, 應該只有錦泰同兩間嘉諾撒
係, 其實, 我巳經好努力咁TRAIN佢考試, 但唔明點解, 考極都係呢D名次, 前唔到.

mcl203 發表於 16-3-23 16:14
基本上有9X%入到B1............
不是, 個老師係話我囡9X%可以入到B1.

YC04 發表於 16-3-23 16:14
係, 其實, 我巳經好努力咁TRAIN佢考試, 但唔明點解, 考極都係呢D名次, 前唔到.

...
可能係方法問題, 又或者, 你唔夠其它家長怪獸......

Eat_Sleep_Play  例如點怪獸法,講嚟聽下  發表於 16-3-23 20:57

kcpak 發表於 16-3-22 22:38
回覆 gracelam 的帖子

QES係入到好開心,但唔入亦無憾的,我都知好難,所以無放太大期望~但依家唔填可以填其 ...

自行只佔30%,仲有70%, 不需咁快洩氣。抽獎第二三志願填保守D。
既然連IN都無,而你又明白入到QES係BONUS, 換著我抽獎就時甲一選協和算數。
QES交通咁方便, 又有咁多間聯繫小學, 甲一選協和機會點都大少少。

我女頭2次呈分都係大約全級10名,P.6上學期平均全級第五, QES都無得見, 你的心情我很明白.

mega_yi1  阿囡呈分小五考30幾,小六考20幾 有得in QES 不過已n年前事  發表於 16-3-27 10:43
Eat_Sleep_Play  乜QES真係難入得咁緊要  發表於 16-3-23 21:02

krislee0716 發表於 16-3-23 15:24
級12, 點會甘心入文理, 就算可立都唔想啦.
唔好咁諗, 去年保良局小學有位全級10名內的學生, 本想博保一, 但失敗咗, 現正讀可立。
我女老師用呢件事做例子, 解釋可立、文理都可能有好TOP的學生,所以萬一真係派咗入去, 都不要覺得委屈。

hkpapa852  到時仲可能鶴立雞群, 年年攞獎, 不知幾威. 有本事就B3一樣可以入大學  發表於 16-3-23 16:30

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-3-23+15:43+回覆+h

原帖由 YC04 於 16-03-23 發表
我個仔都係7X,兩間都冇得in, 請問你亞囡操行係咪好好?

=play= 發表於 16-3-23 16:25
唔好咁諗, 去年保良局小學有位全級10名內的學生, 本想博保一, 但失敗咗, 現正讀可立。
我女老師用呢件事做 ...
想問聲, 係B2學校來說, 文理及聖文德是否算最TOP?

回覆:YC04 的帖子

我都係

Himma0904 發表於 16-3-23 16:30
我個仔都係7X,兩間都冇得in, 請問你亞囡操行係咪好好?
我囡A一呀!

YC04 發表於 16-3-23 16:32
想問聲, 係B2學校來說, 文理及聖文德是否算最TOP?
我認為文理最好, 其次聖母。

引用:Quote:Himma0904+發表於+16-3-23+16:30+我

我囡A一呀!
如果7X班主任叫填余近卿,咁妳應該唔係保小,我真係唔知協和同保棠係憑咩嚟選in,我個仔冇得in之後宜家同我講想讀培敦,之前係咁想話讀保棠⋯佢就真係冇晒信心😑

回覆 YC04 的帖子

佛教孔仙洲紀念中學也是 B2

https://www.schooland.hk/ss/bhscmc

黃大仙區:
https://www.schooland.hk/ss/wong-tai-sin

Himma0904 發表於 16-3-23 17:03
如果7X班主任叫填余近卿,咁妳應該唔係保小,我真係唔知協和同保棠係憑咩嚟選in,我個仔冇得in之後宜家同我 ...
點解咁講?  你仔係保小?  我囡IN完何棠, 佢好開心, 話好鍾意間學校, 老師又NICE, 但咁多人選, 剩係佢自己學校, 我都見到至小有40人去IN, 點排, 都未到佢.  

你仔點解咁快放棄?  試埋大抽取先啦!  同埋, 又點解會選培敦?  

kcpak 發表於 16-3-22 22:02
黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~直資聖保羅書院今日收到信唔收~QES亦無得IN... ...
個结果嚇怕你了!就算有得in, 都係有個希望而已,得3x-4x 位,大部份人都係陪跑
不要掉了信心,因全港大部份人一都靠抽入,只要策略得宜便可以了

引用:Quote:Himma0904+發表於+16-3-23+17:03+如

點解咁講?  你仔係保小?  我囡IN完何棠, 佢好開心, 話好鍾意間學校, 老師又NICE, 但咁多人選, 剩係佢自己學 ...
我仔係保小,交自行表前,班主任已經同我講叫我哋試可立同文理,佢話保棠同協和真係好多人爭,但我仔去完開放日就超級鐘意保棠,所以我哋照交,點知連in嘅機會都冇⋯
因為佢唔係精英班,所以好多同學仔揀培敦,所以佢失信心後咪話要揀培敦囉!
其實我點都要等佢考埋呈三先可以決定

Himma0904 發表於 16-3-23 17:43
我仔係保小,交自行表前,班主任已經同我講叫我哋試可立同文理,佢話保棠同協和真係好多人爭,但我仔去完開 ...
你間保小係43網定45網, 其實咁多人選先收4X個, 有無得IN, 其實分別唔大, 都係比個囡去見識吓咋, 相信都係靠大抽獎, 所以, 鼓勵吓仔仔啦, 唔好咁快放棄.
‹ 上一主題|下一主題