用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
樓主: mo-b
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

引用:+我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band+1A中

原帖由 mo-b 於 16-03-19 發表
我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band 1A中學,我個女成績都係band 1A,但係唔係最top嗰啲,老師話佢入返直 ...
唔好意思 ,點解係爸爸理性分析出事?

利申,男人

既然屬同一個嘉諾撒會,女兒又是1A 成績, 會吾會考慮轉聖家或聖瑪利,  我相信SHCC 的rules and regulations 比 SMCC 更保守, 樓主係咪舊生, St Marys 的女仔 現時已活潑左好多, 我地舊時就慘, 我意思係校規, 加埋 而家的老師都好好, 亞女12年都 讀得開心, 開始吾捨得畢業啦

其實, 小學吾開心, 吾等於中學都吾開心, 亞女小學時都有同學虾佢, 上到中學, 初初都互不理彩, 慢慢升higher form, 邊到記得舊仇, 我地不能要求個個同學都對自己好, 受歡迎, 升到其他中學, 一樣有機會發生不愉快, 這一點令千金都要考慮到

唔想見同學, 咁中學部就唔好去了;

個人意見: 多些帶小朋友去其他中學看看(選多幾間, 覺得大人小朋友都接受到), 雖然自行己完, 冇開放日, 但去學校睇吓環境, 大小, 建築, 放學時候有機會睇吓學生點樣.  等大人小朋友心中有個數.  得閒問吓(在輕鬆環境下)佢意見呢間點睇; 你又講吓你的看法, 要中立(如男女, 校風, 自由度, 學術等); 又試叫佢排1234567...

咁去到大抽獎或叩門, 咪用佢自己排位去填囉...如果小朋友點都要去東九, 咁樓主就...認命吧.

引用:you+tube+星火飛腾第352集+陽光燦爛的一天

原帖由 samuellor 於 16-03-19 發表
you tube 星火飛腾第352集 陽光燦爛的一天。希望你見到基督教學校那份愛。

...
多谢你的分享,令我知道多些匯基。我囝囝就是in 完匯基後喜歡它,我地都放棄九龍城派位。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+mo-b+於+16-03-19+發表我個女

原帖由 星運教授 於 16-03-19 發表
唔好意思 ,點解係爸爸理性分析出事?

利申,男人
應該唔係理性分析出事,而係畀囡囡知道滙基收咗呢下出事....
囡囡鍾情滙基,收咗當然係想讀啦...

引用:自從小朋友上左小一開始,我地已經「潛移默

回覆:自尋煩惱?

try SSGC!  

SSGC的學生style大多是活潑好動, 敢言, outgoing,  我覺得很適合你囡囡的性格, 而且程度又相近 (band 1A), 不要浪費你囡囡的好成績。  

p.s. 我是SSGC舊生

引用:Quote:原帖由+samuellor+於+16-03-19+發表y

楼主話個女自己都講唔出滙基有乜好。我真係覺得佢似逃避多過真係知自己揀緊乜。

好似大人做到掹想轉工,有些人根本未太搞清楚新工果邊有乜好處壞處就轉咗先算,總之先離開依家衰老細衰同事先算。有冇考慮過若性格不變,同樣問題也會在新校出現?

滙基整體teaching approach 與聖心是不同的,若佢憎恨聖心教學方法,去滙基應有不同體驗。但你話SMCC/YWGS, 甚至SSGC/Marymount之類,我真心覺得在中學階段就算話style有些分別好了,本質上根本冇分別,仲要又係女校!SMCC/YWGS學術要求比SHCC更高。為咗本質上分別不大的各大女校,放咗個直屬位走去派位,本人愚魯,真心不明所以。係就係飛甩咗依家班同學,但若性格不變,唔使一年好大機會打回原形。

依家個問題係,佢老豆開咗一扇窗,俾個女發現有得揀。有啲野,唔知猶自可,一知收唔到科。佢個心就會忽然生了翼想飛。如果佢想走(滙基又好,其他津校都好),你唔俾佢走,佢係SHCC過得稍有不如意,反感、不甘與怨忿一定比佢以為得SHCC一條路多幾倍。你最好同佢傾清楚,世界無真正樂土,每間學校都有好與壞,不要妄想去到某校就一定happy ending。如果佢態度堅決,正如楼上jm所言,你唯有俾佢入滙基(如果deadline未過)或應命冒大險去公海抽獎。

siden 發表於 16-3-20 10:04
楼主話個女自己都講唔出滙基有乜好。我真係覺得佢似逃避多過真係知自己揀緊乜。

好似大人做到掹想轉工,有 ...

Style会有分别的,就算同是天主教女校, 唔講成績,HTC、MCS同SMCC就好大分别,前二者自由到不得了,SMCC就厳好多。係间自由开放的同—间事事約束不可有差池的讀書,心态上会好唔同。聖心出名厳,跑馬地St Paul's都唔弱,听闻好似連学生会都無(听闻咋~)。

Yanamami 發表於 16-3-20 10:15
Style会有分别的,就算同是天主教女校, 唔講成績,HTC、MCS同SMCC就好大分别,前二者自由到不得了,SMCC就 ...

我明你講乜。
但你所謂的自由到不得了,quantify得太簡單。識人係MCS and SHCC讀初中,老實,真係唔覺MCS有自由幾多。

都係果句。一間要keep成績,keep女仔品行嘅傳統女校,規矩都係果堆。就算有些S1-S2冇咁谷少些test/quiz/project, S3 打上開行turbo也不要妄想太大分別。

反而留意下邊間高中揀科自由度高些或subjects combination 適合自己好過。

SP CATHOLIC我唔知,SHCC點會冇學生會?大家不要幻想SHCC好嚴好嚴吧,人地其實好正常。搞活動老師俾好高自由度。

siden 發表於 16-3-20 10:26
我明你講乜。
但你所謂的自由到不得了,quantify得太簡單。識人係MCS and SHCC讀初中,老實,真係唔覺MCS ...

睇小朋友性格啦,有d覚得無乜野,有d就覚得好压逼~我女有同学讀完GH小—,唔开心到个人落晒形,媽咪即刻同佢插班KTS。但亦有朋友仔由GH小—讀又唔覚有d乜禁惨~—样会升上中学部。

siden  Exactly  發表於 16-3-20 10:34

引用:+本帖最後由+siden+於+16-3-20+10:08+編輯+

原帖由 siden 於 16-03-20 發表

楼主話個女自己都講唔出滙基有乜好。我真係覺得佢似逃避多過真 ...
識人B1A女校成績唔錯但返學極唔開心,覺得太束縛,與同學老師關係太差所以強烈要求轉到一間級數較次但標榜自由、活動教學嘅學校,但最後發覺情況未能得到改善,因為問題出自學生本身嘅思維及性格而並非學校。

siden  This is what i want to point out. Problem maybe from school, or, from girl.  發表於 16-3-20 11:29
siden    發表於 16-3-20 11:27

回覆:Soundervolt 的帖子

回覆:samuellor 的帖子

不管係學校還是女兒性格上的問題,如一切不變,恐怕只是死局一個;改變雖然未必能解決問題,但至少帶來希望
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-3-20+10:08+編輯+

原帖由 siden 於 16-03-20 發表

楼主話個女自己都講唔出滙基有乜好。我真係覺得佢似逃避多過真 ...
MSS係相比下自由度算大,由小學到中學如是,去到中學,學習風氣太輕鬆,會否對6年後DSE有D影响,反為係考慮點,同為天主教但路向一向唔同架 ~~~

滙基是否男女校有住宿响九龍? 咁同傳統女校响香港唔駛錢就係分別好大。

其實如果唔介意俾學費男女校响九龍都得,咁選擇真係幾多, 唔駛一定要女校.  不如同囡囡大家一齊研究吓, 揾間大人小朋友都接受到, 以樓主小朋友聖心B1A成績, 叩門去女校男女校應該有能力.

我覺得去到呢步, 大人要再擴濶小朋友選校眼光, 令小朋友明白出面仲有好多選擇,  你可以唔讀聖心, 但並非一定要讀另一間, 你都未試去接觸過其他, 點知仲有冇更適合你呢?  教她擴濶自已的眼光亦是教育的一部分, 俾多啲選擇小朋友, 亦是小孩子的福氣.

唔覺意路經此處,雖然女兒還在剛剛選定K1階段....本身作為基督徒....但爸爸偏愛聖心
本人就不知為何就是不喜歡,慶幸唯一一間被reject...叫爸爸死心.....睇完此post....感到思想自由可貴.....見到有人提及基督教學校體會基督大愛....更加感謝主~更決心放小孩係基督既手裡!

王國會長

mo-b 發表於 16-3-19 09:23
我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band 1A中學,我個女成績都係band 1A,但係唔係最top嗰啲,老師話佢入返直 ...

問題係為何當初報那直資中學? 又為何唔鐘意直屬中學?

5kin  好似係聽咗d報直資攞面試經驗嘅「意見」,然後真係去做  發表於 16-3-20 14:02
‹ 上一主題|下一主題