用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band 1A中學,我個女成績都係band 1A,但係唔係最top嗰啲,老師話佢入返直屬中學係十拿九穩嘅。可惜我個女唔鍾意。

有一間直資中學收佢,間學校唔係唔好,但係同自己間直屬學校成績距離爭好遠,本來一路都諗住唔話俾佢知,但去到最後關頭爸爸忍唔住同佢講,諗住同佢理性分析下,結果唔講猶自可,講咗就出事啦。

其實我們提議她可以先讀母校一年,中學會自由好多,也有機會遇到好老師、好朋友,真係吾得開心,太辛苦可以F2才轉校。又或者放棄直屬位,抽其他band1中學,派得吾好再叩門又得。但佢就堅持不肯,一定要讀,所以心情好忐忑,不知應該點處理好
   2    0    0    0

回覆:mo-b 的帖子

其實當日既然知道可以直入自己直屬中學,又何必去報啲次一等既學校呢!你唔報咪唔使煩。

引用:+我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band+1A中

原帖由 mo-b 於 16-03-19 發表
我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band 1A中學,我個女成績都係band 1A,但係唔係最top嗰啲,老師話佢入返直 ...
點解要揀嗰間直資中學?你囡囡是那區?

mo-b 發表於 16-3-19 09:23
我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band 1A中學,我個女成績都係band 1A,但係唔係最top嗰啲,老師話佢入返直 ...
灣仔 ???? ~~~

引用:+我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band+1A中

佢好有主見。她應該係有她的看法和理據。那要看她是否真的有理。如果說不出理由,當然以父母的分析為準。升學這些重要的決定當然是通過理性討論來處理。

引用:其實當日既然知道可以直入自己直屬中學,又

原帖由 晴晴小B 於 16-03-19 發表
其實當日既然知道可以直入自己直屬中學,又何必去報啲次一等既學校呢!你唔報咪唔使煩。

...
老豆又何必講

理性分析只適用於有理性冇偏見的小朋友。

男人有時很累事

當初諗住攞啲面試經驗,就讀中西區網

當初考黎做乜呢?攞經驗应挑战高—級中学吧~
話時話,佢成績係band1小学ok,十拿九穏可升番自已band1中学都唔肯,證明佢六年小学生涯十分痛苦、不快樂,十分討厌学校,誓死要離开。到底係学校定家長令佢有呢种情緒同想法呢?

Roxy688  咁hurt人!  發表於 16-3-19 11:17
Roxy688    發表於 16-3-19 11:14
siden    發表於 16-3-19 10:29

引用:當初諗住攞啲面試經驗,就讀中西區網

當初諗住攞啲面試經驗,就讀中西區網
中西區,唔係聖心就聖提,2間本區去到統一都唔少人爭果少少位,要諗清楚風險
但,仲有叩門階段既~~~

引用:Quote:原帖由+mo-b+於+16-03-19+發表當初諗

原帖由 mcl203 於 16-03-19 發表
中西區,唔係聖心就聖提,2間本區去到統一都唔少人爭果少少位,要諗清楚風險
但,仲有叩門階段既~~~

...
可以係聖嘉勒!

樓主比既資料唔多,其他人頗難給予建設情意見。直資,邊間? 樓主女兒小學唔開心,可以想像佢學校生活唔愉快,但尚有咁多好學校,為何指定去果間?是有好朋友讀緊?

簡單的忠告,中學是她讀?還是你們讀?

Roxy688  一語道破!不過第三版既留言好難聽  發表於 16-3-19 19:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

e12340 發表於 16-3-19 10:58
可以係聖嘉勒!
UM....B1A 中學....我估下乍....小D家長會咁評法
且...似乎...不少聖嘉勒學生係往外走 ~~~

引用:Quote:e12340+發表於+16-3-19+10:58+可以係

UM....B1A 中學....我估下乍....小D家長會咁評法
且...似乎...不少聖嘉勒學生係往外走 ~~~
...
中西區有b1a直屬中學得聖提啦

晴晴小B 發表於 16-3-19 11:34
中西區有b1a直屬中學得聖提啦

唔估啦......B1A.....都無官方答案

BTW...聖提都應該算讀得輕鬆既小學...和...B1A成績升直屬中學應係10拿10穩 ~~~

升南區嗰間band 1A, 直資××(東九龍),免開相信大家知,請比意見
小女人本活潑好動,但較慢然,所以在女仔堆當中選擇沉默是金,本着少說少做少錯,朋友不多,又怕破壞形象,所以不願表露真我
對自己有要求,不想成績差,怕比老師丙,但又好想懶,所以自己做成壓力,我們不太迫她,課餘玩多,考試前1星期才溫書
待續

引用:升南區嗰間band+1A,+直資××(東九龍),免開

升南區嗰間band 1A, 直資××(東九龍),免開相信大家知,請比意見
小女人本活潑好動,但較慢然,所以在女仔 ...
另一選擇,若係囡囡唔想升直中,成績又OK,可先選直資,再叩SSGC 或 MSS, 再比較一下, 又或, 放棄直中, 選 YWGS, 位多D機會大D ~~~

我揀南區果間女校,(1)讀開有感情,(2)同學朋友圈的適應(3)教學模式、學校歷史、校風,成績實有很大差異,(4)離新舊學校距離... 俾著我,我真唔敢博

引用:Quote:原帖由+mo-b+於+16-03-19+發表升南區

另一選擇,若係囡囡唔想升直中,成績又OK,可先選直資,再叩SSGC 或 MSS, 再比較一下, 又或, 放棄直中,  ...
呢個都係一個辦法,唔係話東九龍果間唔好,係各方面分別很大,大人小朋友都要適應,升中大事,我唔敢咁冒險

‹ 上一主題|下一主題