用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

mo-b 發表於 16-3-19 09:23
我個女傳統小學就讀,學校有直屬Band 1A中學,我個女成績都係band 1A,但係唔係最top嗰啲,老師話佢入返直 ...
灣仔 ???? ~~~

引用:當初諗住攞啲面試經驗,就讀中西區網

原帖由 mo-b 於 16-03-19 發表
當初諗住攞啲面試經驗,就讀中西區網
中西區,唔係聖心就聖提,2間本區去到統一都唔少人爭果少少位,要諗清楚風險
但,仲有叩門階段既~~~

e12340 發表於 16-3-19 10:58
可以係聖嘉勒!
UM....B1A 中學....我估下乍....小D家長會咁評法
且...似乎...不少聖嘉勒學生係往外走 ~~~

晴晴小B 發表於 16-3-19 11:34
中西區有b1a直屬中學得聖提啦

唔估啦......B1A.....都無官方答案

BTW...聖提都應該算讀得輕鬆既小學...和...B1A成績升直屬中學應係10拿10穩 ~~~

引用:升南區嗰間band+1A,+直資××(東九龍),免開

升南區嗰間band 1A, 直資××(東九龍),免開相信大家知,請比意見
小女人本活潑好動,但較慢然,所以在女仔 ...
另一選擇,若係囡囡唔想升直中,成績又OK,可先選直資,再叩SSGC 或 MSS, 再比較一下, 又或, 放棄直中, 選 YWGS, 位多D機會大D ~~~

引用:我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能

我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能發揮得更好,又體會她對母校感受, 但是母校是否如她想像般差?新 ...
所以我咪推介SSGC / MSS 俾你考慮下,中間落墨, 完全唔同風格中學

引用:+本帖最後由+siden+於+16-3-20+10:08+編輯+

原帖由 siden 於 16-03-20 發表

楼主話個女自己都講唔出滙基有乜好。我真係覺得佢似逃避多過真 ...
MSS係相比下自由度算大,由小學到中學如是,去到中學,學習風氣太輕鬆,會否對6年後DSE有D影响,反為係考慮點,同為天主教但路向一向唔同架 ~~~

引用:其實自行一同自行二報咗咩學校?+如果自行一

原帖由 hkpapa852 於 16-03-21 發表
其實自行一同自行二報咗咩學校? 如果自行一/二已報直屬中學, 好大機會已經收咗, 咁就真係要諗定係咪去叩門 ...
我反為覺得成績好果批學生會放出公海用直屬位收,一定會收得番,或者驚自行2收左,先會用到自行位去收

回覆:mcl203 的帖子

個人睇法,唔好睇輕P5/P6班學生,佢地對直屬中學毫無認識,佢地有師姊架,只要有途徑就會有認識,除非小朋友性格係與世隔絕型~~~

‹ 上一主題|下一主題