用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
樓主: mo-b
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

mo-b 發表於 16-3-19 16:32
我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能發揮得更好,又體會她對母校感受, 但是母校是否如她想像般差?新 ...
請問為何認為女兒直升上中學就係好事呢?女兒既然不想,勉強去做,日後要面對的問題,只會更多。

自己參詳吓以下呢句說話:
你千辛萬苦要子女入劍橋,他日佢地還願送你入劍橋
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mo-b+發表於+16-3-19+16:32+我同意東

回覆:自尋煩惱?

先客觀一些。兩所學校究竟成績相差多遠?有無客觀的數字。定係只係憑感覺認為直資無咁好。如果相差不太遠的話,女兒所講係有道理。讀得開心係重要的考慮之一,不要只看成績。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:話時話,我記得7號唔註冊offer就冇左,有得

原帖由 Laupy11 於 16-03-19 發表
話時話,我記得7號唔註冊offer就冇左,有得返轉頭咩?
唔同時間收信會有唔同註冊時限.....樓主問得,應該未過期掛...

其實你囡喜歡讀男女校, 覺得小學囡仔煩。

某些留言頗難聽,人父已好難過,講說話比啲同理心啦!雖然我都讚成主導權應比番佢個女

5kin  之前有人問條超搞笑嘅問題都有好多人回得好難聽,我問過駛唔駛封串皮主都話無需要住   發表於 16-3-19 19:52
5kin  事實往往係殘酷嘅,一味講好聽說話只會令樓主唔知自己錯乜。
而且開得post應該要預咗比人插掛   發表於 16-3-19 19:50

引用:我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能

原帖由 mo-b 於 16-03-19 發表
我同意東九是好學校,阿女會開心學習,可能發揮得更好,又體會她對母校感受, 但是母校是否如她想像般差?新 ...
所以我咪推介SSGC / MSS 俾你考慮下,中間落墨, 完全唔同風格中學

醒目開學勳章 王國長老

回覆:自尋煩惱?

我係A類出黎(同一辦學團體另一間),我由一開始已為小朋友揀B類。我討厭我母校,高壓管治,唔俾人講,思想監控,一言一行都要跟佢個模。如果你女唔buy ,其實真係好痛苦尤其上到中學開始有自己思想,更加會表面順從內裡miu咀。強烈建議你地好好同個女傾下,佢心理應該有唔少想法,可能已經被夾到連講都唔敢講

引用:我係A類出黎(同一辦學團體另一間),我由

引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+16-03-19+發

原帖由 samuellor 於 16-03-19 發表
她女兒不是逃避,只是天主教中學太嚴,令小朋友反感,讀書開心就成績好。

...
可能是我用字不當,我也不認為你女兒是逃避,但肯定她是想離開聖心。其實你女女好叻,能如此清楚表達自己既諗法。我明白你所講,都未試過讀聖心中學,點知唔適合?未入讀匯基,又係咪如想像中好?首先,嘉諾撒會學校既特色,係非常嚴謹,要求d女樣樣野一絲不苟,有時有d校規真係好騎呢,咁唔係唔好,但真係唔係人人適合。所以如果女兒係唔鍾意呢d style,真係唔使試下聖心中學係咪咁,因呢個係canossian style。至於匯基係咪如想像般好真係唔知,但客觀事實係,基督教、男女校,個style應同聖心好唔同。

當然,明白你會「感覺」上覺得聖心同匯基係唔同level,如果真係唔太能接受,咁引導女兒選返感覺上同level既學校會唔會好d? 就算同是女校,基督教女校一般冇天主教女校禁嚴,英華聖提都係good choice,如想男女校,港島都有好多好既男女校,唔使去到九龍東禁遠。再唔係高主教做男校女生。試下offer多點options給她,睇下佢接唔接受,當然,父母亦要嘗試接受女兒的選擇

mo-b 發表於 16-3-19 15:12
她覺得學校傳統又悶又嚴,提吾起學習興趣,老師惡,功課多又辛苦,吾想見番同一班人,框住左,她說希望讀得 ...
佢講得出呢堆理由,如果係我女,一定俾佢走

對左六年都唔想見番同一班人,可見佢對原校深痛惡絕,勉強留低,可能反而令佢心有鬱結。

反叛期上落可以好大,佢地唔happy,父母會好頭痕,學校幾好都好,佢唔中意就好難讀得好,中學係塑造性格的重要時期,呢點更加要小心。

mo-b 發表於 16-3-19 16:32
如果你女的母校是聖心,我提議你俾佢走,因為在我認識的聖心畢業生當中,憎母校的可以憎得好徹底

朋友係聖心出黎,各方面條件都好好,但佢都發誓唔會俾女入聖心

未必係學校差,只係人同學校之間都要講配合,未讀已經憎,又點可以捱六年?

mother904 發表於 16-3-19 21:42
佢講得出呢堆理由,如果係我女,一定俾佢走
對左六年都唔想見番同一班人,可見佢對原校深痛惡絕,勉強留低,可能反而令佢心有鬱結。
反叛期上落可以好大,佢地唔happy,父母會好頭痕,學校幾好都好,佢唔中意就好難讀得好,中學係塑造性格的重要時期,呢點更加要小心。

除時唔係自尋煩惱?而係好似之前咁多中學生咁自尋....,樓主而重視女兒想法

引用:Quote:mother904+發表於+16-3-19+21:42+佢

回覆:samuellor 的帖子

我係南區嗰間Band one A嘅小學畢業,雖然事隔咁多年,但相信學校嘅文化依舊無變,我亦都係一個完全唔開心嘅小學環境長大,所以好明白你女的心情。如果真係咁抗拒,離開吧,否則成個童年就玩完。小學係名校又如何?唔開心無歸屬感。

引用:我係南區嗰間Band+one+A嘅小學畢業,雖然事

自從小朋友上左小一開始,我地已經「潛移默化」佢他日要走的路,要上的中學。
除非成績配合唔到,否則真係無乜理由去玩呢個殘酷的SSPA遊戲!

除非再除非。。。

siden    發表於 16-3-20 10:09
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

好多謝大家的寶貴意見,我並無迫佢選直屬學校,我是建議她可参加派位,揀其他優質津校,派得吾好再叩門的

P.S. 我當年入E間小學都係父母嘅安排,佢哋咁多年都為我讀呢間小學校而驕傲,依個係可以理解嘅。但係我回望,我冇一日係聖心開心過,已經係一個好大嘅遺憾。
好都是同老公傾開計,佢都會分享佢係屋邨小學嘅一點一滴,佢有個超開心嘅童年,你真係要諗清楚,你要嘅係名氣,仰話要個女開心?
‹ 上一主題|下一主題