用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答! ...
樓主: candywyk
go

有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答!   [複製鏈接]

1999年左右,五年會藉,之後送左畀朋友

回覆 som 的帖子

Adventure book 有一頁,擦下佢,有森林松樹嘅香味,俾到BB一啲氣味嘅啟動,去接觸本書,當然聽覺嘅刺激最直接。
睇DVD劃面光暗距離都要留言意劃面主角(人樣)嘅面部表情同唇型,乃BB模仿學習嘅焦點,唔好以為啲卡通人物好重要。

橙色嘅"Fun of words" | / ||都 好好用

回覆:ABC-DAD 的帖子

fun of words點好用?? 可share ??  我多數歌仔多 ..

som 發表於 16-9-21 21:37
fun of words點好用?? 可share ??  我多數歌仔多 ..

Fun with word可用來做review,亞仔未夠兩歲已經識曬fun with word book 1,可以全部指曬出來,因為係教材其他部分有見過,所以一睇就識。我就係最欣賞呢個系統性,唔使坐定定學,不知不覺佢就識好多野,而且令佢自己好有滿足感。

回覆 som 的帖子

語理同數學邏輯嘅基礎結構,配合字咭同書嘅多元化重覆,可以刺激BB思考,花少少時間去睇下manual同利用會員支援CS去吸收交流用法同經驗,唔好當一套圖書去用佢,啲玩具都可以活化學習同加固記憶。
淘返嚟嘅就唔好意思,自己摸索下。

回覆:有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答!

用左一手大約一個月,現時主力播歌,間中播DVD,因為要返工,所以只可早晚玩卡機,希望遲d會見到有成效,唔想浪費套教材同金錢

引用:用左一手大約一個月,現時主力播歌,間中播

原帖由 dlpm000 於 16-09-28 發表
用左一手大約一個月,現時主力播歌,間中播DVD,因為要返工,所以只可早晚玩卡機,希望遲d會見到有成效,唔 ...
你小朋友幾大呀?用一手定二手呀?因不同年紀使用的方法會唔同的,我自己用二手,可以大家討論交流下的。

教材使用,好在乎小朋友年齡,卡機使用,最理想係先有分類,在適當時候用教材套其他部作多元化重複,再配合生活上的體驗,強化並建立長期記憶。

DVD使用環境及場合,都可以間接影響幼兒嘅專注力,與及視覺/聽覺/情緒發展,宜及早向會員服務處協助交流。

我囡囡1歲半,二手用家。請教各位應該點樣落手用呢?play along 1 dvd 播左一個月,囡囡好鍾意。sing along cd都播左一個月,啲歌聽到熟晒。字卡一星期都有玩幾次,其他教材未開始。聽講主課程會深d. 咁請問我而家應該開始straight play 1 dvd定應該開始sing along 2同play along 2呢?我又擔心dvd小朋友睇太多唔好,通常你地俾小朋友每日睇幾耐呢?多謝大家指教!

仔仔而家13個月
剛開始用了一個月到
只係唱歌時會拍下手掌,其他無咩反應
是正常嗎?

引用:我囡囡1歲半,二手用家。請教各位應該點樣

原帖由 Damui 於 16-10-14 發表
我囡囡1歲半,二手用家。請教各位應該點樣落手用呢?play along 1 dvd 播左一個月,囡囡好鍾意。sing along ...
有無用fun with words本書呀?有無點讀筆用呀?無的話,建議買一套有點讀筆連書的老翻配合使用,可以嘗試story book的,sing along 書,正常未有程度讀到,建議你可以唱俾佢聽,可按step by step DVD,每日睇一集,嗰集唱乜野歌,你就唱幾次俾佢聽喇,主課程書可以稍後再試,試左story book先。我就六個星期轉一隻顏色

引用:我囡囡1歲半,二手用家。請教各位應該點樣

原帖由 Damui 於 16-10-14 發表
我囡囡1歲半,二手用家。請教各位應該點樣落手用呢?play along 1 dvd 播左一個月,囡囡好鍾意。sing along ...
可以開始轉顏色,還有正常每樣教材若有都會用,有隻主課程CD story&song可以同sing along CD隔住放,咁就唔駛睇咁多DVD,主課DVD一星期一次,step by step 一星期可以睇三課,可以暫時skip左填顏色部分,若已掌握顏色的話,可以俾佢嘗試完成一課。

引用:仔仔而家13個月 剛開始用了一個月到 只係唱

原帖由 jimk 於 16-10-15 發表
仔仔而家13個月
剛開始用了一個月到
只係唱歌時會拍下手掌,其他無咩反應
肯拍下手已是反應,套教材主要都係時間和耐性陪玩,陪用,不要太大壓力呀!每個小朋友的能力不同,慢慢會見小朋友進步的,好似play along 3,睇睇下就跟到點玩。

tsoipopo 發表於 16-10-17 11:28
可以開始轉顏色,還有正常每樣教材若有都會用,有隻主課程CD story&song可以同sing along CD隔住放,咁就唔 ...

我有齊全set連點讀筆呀,但我搞唔清邊本係story book?係咪主課程嗰本?可能教材太多,啲內容好重覆,我都未搞得清。可唔可以簡單講下成套disney 既組合呀? story and song 1 都有播開。我諗住囡囡仲細,未output到,所以step by step 未開始用tim。十分多謝媽媽們指導,買左二手都唔想浪費呢。

引用:Quote:tsoipopo+發表於+16-10-17+11:28+ 可

原帖由 Damui 於 16-10-17 發表
我有齊全set連點讀筆呀,但我搞唔清邊本係story book?係咪主課程嗰本?可能教材太多,啲內容好重覆,我都 ...
不用客氣,我自己都是用二手,我都是分享經驗而已,story book得四本書的,每款顏色一本書,書的內容類近主課程,但簡單些短些少的,想起那時我想俾囝囝歲半時睇主課程,但太多字,佢無耐性睇主課程書的,但DVD肯睇,所以那時係睇DVD的,而家我仔仔兩歲三個月已肯合作睇主課程了。step by step我係兩歲先開嚟用,不過那時我唔知step by step DVD每課會類近song &Story CD那些有埋歌聽的,所以我同你講可以試step by step俾佢用的,做練習的填顏色等可以skip左先,試試先,加油,大家努力。

tsoipopo 發表於 16-10-18 09:26
不用客氣,我自己都是用二手,我都是分享經驗而已,story book得四本書的,每款顏色一本書,書的內容類近主 ...

多謝你意見。今日搵左好耐唔見有story book. 請你可否影相我睇係點?

回覆:Damui 的帖子

可以,你pm我,我send俾你睇,但要等我放工先。

回覆 tsoipopo 的帖子

我是買一手, 日日都播 Sing along / Play along CD, 不過我小朋友就對 Sing along DVD 麻麻地, 睇睇下會走開, Play along 就好少少, 卡機就不是太專心, 成日走左去, 唉..... 我都唔知佢對套教材無興趣 定 只因佢現在識行唔肯坐定定
‹ 上一主題|下一主題