用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: conniecheung
go

del [複製鏈接]

bobbob 發表於 16-3-17 11:31
QC機會微,筲東官一定得
聯繫位只有1X至2X個, 分別幾間學校當每間40個B1學生, 即係80人爭1X至2X個位.

機會係1/4左右囉!

bobbob  聯繫位好似唔係平均分,佢間學校歷年QC位得個位數,斷估B1唔少人博,機會一定微   發表於 16-3-18 00:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

conniecheung 發表於 16-3-17 15:49
我心儀金xx啊!band 1C成績,唔知有冇機姐!
B1C成績入金XX有D浪費, 乙1放TSK/WY好過

bobbob  東區點揀TSK/WY呀  發表於 16-3-18 00:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

conniecheung 發表於 16-3-17 15:49
我心儀金xx啊!band 1C成績,唔知有冇機姐!
你最後決定用番小學個中學網嗎?咁應該乙1筲官乙2港島民生乙3金文泰就好安全了!
想再安全D,乙1筲官乙2金文泰

little_yolky 發表於 16-3-18 09:06
大抽奬教育局會每個小朋友派一個幸運號碼丫嘛, 號碼前, 先抽, 咪靚仔囉。不過, 呢個號碼係無人知道之嘛, 即 ...
可能要係填表前搵玲玲姐或者蘇師傅擺陣先得囉!

little_yolky  我信架,起碼都攝定太歲爺啦。  發表於 16-3-18 09:13

little_yolky 發表於 16-3-18 11:37
得10個位仲要四間學校分, 同無有乜分別????

其實樓主如果好心儀, 係咪應該自行、甲一同乙一都揀, 搏盡佢?  ...
B1C學生, 真係無必要咁快選金文泰. 搏完筲官再搏都仲超高機會

little_yolky  可能小朋友中文好過英文吧。  發表於 16-3-18 16:52

shirleyyu 發表於 16-3-19 18:39
非同區,有4間聯繫小學只有16個位搏抽入,還是選同區B1 校有7-80位,請教如何取捨

...
個人意見,唔值得為伊中放棄九龖城區其他B1中學

conniecheung 發表於 16-3-20 00:19
我老公係筲官畢業,我個人唔太喜歡筲官。
咁就乙一港島民生乙二金文泰啦!

瑩瑩老豆 發表於 16-3-20 10:34
都未必, 例如我囡小學聯繫kc, 金文泰, 十幾個b1 同學入晒kc, 餘下b1 同學選金文泰已經必入.
...
坦白講, 自小丸子離開後, 金文泰成績似乎每況愈下, 到上年3322率更加只得番50%....

B1生如果要咁快放棄入其它B1中學既機會而直選金文泰, 我會覺得係好戇居

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-21 20:29
想請教hkpapa852,前日先去完伊中開放日,全校2/3都係女生(因男生去哂九華同聖芳濟),想請問近年伊中成績如 ...
何為B1A中學? 如果要以DSE成績/畢業生去向作統計, 伊中過去三年都未達B1A水平.
油尖旺區既中學亦只有St Mary和DGS係達B1A水平.

參考吓:

DSE年度

中學名稱

3322率

聯招學位

聯招學士學位

3大比例

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

海外升學比例

2012-2013

伊利沙伯中學

86.30%

62.00%

55.00%

34.00%

~21%

61.00%

~8%

嘉諾撒聖瑪利書院

92.34%

74.10%

70.30%

45.25%

14.40%

75.10%

9.50%

九龍華仁

<=73%

~3%

~39%

~16%

銘基書院

<=74.86%

聖芳濟書院

No info

循道中學

62.50%

36.03%

38.24%

8.82%

真光女書院

78.00%

55.86%

29.66%

51.03%

4.83%

拔萃女書院

93.55%

83.23%

2013-2014

伊利沙伯中學

85.62%

22.00%

56.00%

12.00%

嘉諾撒聖瑪利書院

91.54%

66.20%

64.20%

46.80%

14.40%

71.20%

10.90%

九龍華仁

<=76%

~11%

~44%

~18%

銘基書院

No info

聖芳濟書院

24.85%

33.33%

46.06%

10.30%

循道中學

82.50%

27.34%

55.40%

12.95%

真光女書院

84.10%

57.97%

24.64%

56.52%

6.52%

拔萃女書院

92.95%

82.69%

68.59%

>=70.51%

2014-2015

伊利沙伯中學

82.3% (33222)

73.76%

61.22%

29.50%

~30%

~57%

5.00%

嘉諾撒聖瑪利書院

92.39%

76.66%

75.13%

54.32%

6.10%

79.19%

8.63%

九龍華仁

<=72%

~3%

~54%

~18%

銘基書院

<=95% (22222)

聖芳濟書院

20.83%

36.31%

44.05%

11.90%

循道中學

79.00%

41.13%

22.58%

20.97%

54.03%

9.68%

真光女書院

81.20%

69.17%

26.32%

54.14%

7.52%

拔萃女書院

89.54%

86.93%

71.90%

>=76.47%

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-22 09:49
先多謝hkpapa852的資料,小女今年5年級,開始要為升中準備,知道坊間所謂的B1abc學校沒有一個既定標準,我 ...
我分類既標準, 參考吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092

Band5 發表於 16-3-23 14:08
聯繫位有什麼著數?其實報熱門學校而聯繫位唔夠分嘅時候,可能係完全冇著數嘅!

假設A小學同B小學同一校網 ...
聯繫位有咩著數?

參考你既講法再解析下:

例1:
Y中學有3個聯繫位, 5個非保留位
A小學, 和C中學有聯繫, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X2, X9, X10, X11, X13
B小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X1, X3, X7, X8, X14
C小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X4, X5, X6, X12, X15

如果沒有聯繫位, 8個位全部為非保留位公開, 最後收生應為: X1-X8 既學生, A校只得X2一人, B校有X1, X3, X7, X8四人, C校有X4, X5, X6三人

但用了聯繫位, 最後能入讀Y中學既學生, 分別係:
A小學, 隨機號碼為以下的學生: X2, X9, X10 (以上3個全經聯繫位入)
B小學, 隨機號碼為以下的學生: X1, X3 (以上2人經非保留位入)
C小學, 隨機號碼為以下的學生: X4, X5, X6 (以上3人經非保留位入)

聯繫位保障了部份隨機號碼較後既學生入讀既機會

例2:
Y中學有3個聯繫位, 5個非保留位
A小學, 和C中學有聯繫, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X1, X3, X4, X6, X8
B小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X2, X9, X11, X13, X14
C小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X5, X7, X10, X12, X15

用了聯繫位, 最後能入讀Y中學既學生, 分別係:
A小學, 隨機號碼為以下的學生: X1, X3, X4 (以上3個經聯繫位入), X6, X8 (以上2人經非保留位入)
B小學, 隨機號碼為以下的學生: X2 (以上1人經非保留位入)
C小學, 隨機號碼為以下的學生: X5, X7 (以上2人經非保留位入)

部份隨機號碼較前既學生, 即使沒法透過聯繫位入讀, 仍可多一次機會係統一派位抽入

聯繫位主要既好處, 係當聯繫位唔夠分俾所有聯繫小學申請人時時, 申請人可以係非保留位再抽多一次.

Band5 發表於 16-3-22 19:56
學校嘅B1A水平確係好難有標準,我覺得任何標準都應該係大約最頭九份一中學係B1A,才能與B1A嘅學生分級配合 ...
有需要找學校取代嗎?

如果90分攞A, 過往有10%學生都攞到90分或以上, 但今次得7%攞到90分或以上, 唔通就要為咗維持有10%人攞到A就降低條件?

同學甲以往都攞到A, 但今次得86分, 而同學乙有88分, 就要就要將"原本留俾同學甲個A"俾咗同學乙?

little_yolky 發表於 16-3-24 11:16
twcho  培正都未到Band 1A吧!  發表於 7 秒前
其實好多坊間話係B1A既學校, 通通都過唔到我既標準, 唔知係咪我要求高呢?

little_yolky  俾我女女係你女女,一定都唔達標  發表於 16-3-24 11:32
little_yolky  我係覺得你要求高架  發表於 16-3-24 11:31

mcl203 發表於 16-3-24 11:33
有人係前面拉條線去度....你又中意係後面拉條線去度....度出黎緊係有出入啦 ...
我鍾意用"硬指標", 唔鍾意拉curve囉

山海兒女 發表於 16-4-22 22:39
回覆 憫父 的帖子

憫父:請問你從哪裡得知是乙部派位是先派聯繫位?因我校老師校長淸楚表示,我們有聯繫的 ...
建議你直接打去EDB問

山海兒女 發表於 16-4-25 11:39
回覆 hkpapa852 的帖子

剛剛致電EDB, 真的是先抽保留位,再抽非保留。但我又唔明為什麼每年有這麼多人可入 ...
如果間聯繫中學係B1既, 可以用聯繫位入既, 機本上一定係B1.

點解聯繫小學入既人數咁多? 好簡單多人想靠聯繫位入就多人將間學校放乙1, 抽完聯繫位唔中又係乙1非保留位再抽多次, 總有另一班人可以執到雞, 入既人數自然多過聯繫位.

加上其餘非聯繫小學既學生, 為咗減低競爭, 可能寧選其它中學做乙1, 咁聯繫小學既申請人係非保留位中又少咗D對手, 入既機會又大咗

山海兒女 發表於 16-4-25 12:04
回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852,非常多謝你的回覆。我也是這樣想,其實小兒一定是B1,影響唔大。不過, ...
兩年後, 即係今年小四, 一日未呈分, 一日都唔知會唔會係邊緣人, 努力D啦!

山海兒女  希望啦  發表於 16-4-25 12:22
‹ 上一主題|下一主題