用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育局「學生要學簡體字」諮詢,2月15日截止 ...
go

教育局「學生要學簡體字」諮詢,2月15日截止 [複製鏈接]

教育局「學生要學簡體字」諮詢,2月15日截止

教育局《更新中國語文教育學習領域課程(小一至中六)》諮詢文件,要學生學簡體字!

2月15日諮詢就截止。可以寄信、傳真、電郵都得。

寄信:
 香港灣仔皇后大道東 213 號
 胡忠大廈 12 樓 1201 室
 教育局課程發展處
 總課程發展主任 (中國語文教育)
傳真:
 2834-7810 / 2573-5299
電郵:
 [email protected]
   0    0    0    0

好了~天要下雨……呢个正苦既所謂諮詢,会真正尊重民意嗎?咪又係整色整水叫做循例式问下禁囉~結果都係你有你講,佢有佢做?

醒目開學勳章

引用:好了~天要下雨……呢个正苦既所謂諮詢,会

原帖由 Yanamami 於 16-02-12 發表
好了~天要下雨……呢个正苦既所謂諮詢,会真正尊重民意嗎?咪又係整色整水叫做循例式问下禁囉~結果都係你有 ...
我絕對支持必須學識讀與寫繁體字,保留傳統文化,簡體字不須加入課程,因為識繁自然識簡,無謂浪費寶貴時間。

不過,我見份諮詢文件係關於:更新中國語文教育學習領域課程 (小一至中六) ,幾十頁文件得以下一句同教簡體有關,似乎並非提倡教簡體字?

• 學生在掌握繁體字後,亦應具備認讀簡化字的能力,以擴大學生的閱讀面,及加強與內地、海外各地的溝通。

回覆:卓遙 的帖子

細節是什麼?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

sh2011 發表於 16-2-12 16:23
教育局「學生要學簡體字」諮詢,2月15日截止

教育局《更新中國語文教育學習領域課程(小一至中六)》諮詢文 ...

唔好意思, 我想問:

1. 我上網搵唔到教育局「學生要學簡體字」諮詢, 只搵到教育局《更新中國語文教育學習領域課程(小一至中六)》諮詢文件, 究竟點解話係「學生要學簡體字」諮詢?

2. 究竟成份諮詢文件成55頁, 有邊處講學生要學簡體字? 可否把相關的地方列方來看看?

3. 成份諮詢文件的重點是什麼? 而談及簡體字的內容所佔的內容有幾多? 有關簡體字的內容是文件的重點嗎?

4. 文件有沒有提及要把學簡體字納入課程內容? 細節是什麼?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

卓遙 發表於 16-2-13 10:10
細節  =   一篇長文中的一個 細小的節段。

見到你咁答真係好鬼開心.

識繁好容易就識簡,讀到中學好多時自自然有d字會寫簡體省時間,參考書亦會睇簡體,吾使特别由細教到大。

引用:識繁好容易就識簡,讀到中學好多時自自然有

原帖由 Jane1983 於 16-02-13 發表
識繁好容易就識簡,讀到中學好多時自自然有d字會寫簡體省時間,參考書亦會睇簡體,吾使特别由細教到大。 ...
會唔會係學少少殘體字先,跟住話學繁體加殘體過量,學生有壓力,不如只學殘體,繁體只學千字文!跟住 .......

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-2-13 11:21
會唔會係學少少殘體字先,跟住話學繁體加殘體過量,學生有壓力,不如只學殘體,繁體只學千字文!跟住 ..... ...

可能好似推普教中禁重拖故技?不过先十年家長係对普教中有dd趨之若慕,但近幾年似乎又非常反感,所以推简体字可以肯定会比推煲冬瓜难,事关居心叵測。吃过虧会学精啩……始終有底線,而家真係得寸進尺。

回覆 ANChan59 的帖子

其實教育局而家周身吾掂,點解要開條新戰綫?搵黎搞。

palmchristy 發表於 16-2-13 10:02
唔好意思, 我想問:

1. 我上網搵唔到教育局「學生要學簡體字」諮詢, 只搵到教育局《更新中國語文教育學習 ...
第7頁

(3) 配合香港的語文政策,我們需要培養善用「兩文三語」溝通的人才,以提高香港在國際上的競爭力,同時促進香港與內地的交流和連繫。中國語文教育除了要均衡兼顧書面語(包括語體和文言)及口語(包括粵語和普通話)的學習外,亦要關注學生︰ 運用規範書面語的能力,以避免學生的表達受口語或網絡語言的影響。 學生在掌握繁體字後,亦應具備認讀簡化字的能力,以擴大學生的閱讀面,及加強與內地、海外各地的溝通。

引用:回覆+ANChan59+的帖子 其實教育局而家周身

原帖由 Jane1983 於 16-02-13 發表
回覆 ANChan59 的帖子

其實教育局而家周身吾掂,點解要開條新戰綫?搵黎搞。 ...
施政報告,思歪話到明要揸教育,為連任鋪路!

Yanamami  所以話……佢—提教育,我个心就離—離……  發表於 16-2-13 15:07
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

葉劉淑儀問吳克儉:
講到通識科咁好 點解唔要求高官子女留港讀

教育局局長吳克儉在立法會上稱,政府未有討論是否將必修的通識科改為選修。至於是否刪減政治內容,有待檢討結果,他稱通識科核心課程有深遠教育理念。新民黨議員葉劉淑儀質疑何解很多高官的子女都不讀本地課程,質問吳克儉,政府會否發通告要求高級公務員子女,「唔讀好IB(國際文憑大學預科課程)、留學,留港讀你啲通識科?」

吳克儉指,高官子女是否讀本地課程,是主觀決定,「我又唔覺得,通識(科)係唯一考慮因素。」

吳克儉指出,通識科的設立,其核心課程,是有很深遠的教學理念。至於通識科的檢討,是新學制檢討一部分,當局正進行第二階段的檢討工作,會充分諮詢教師和其他持份者的意見,預計明年7月公布檢討結果。

(葉劉淑儀Facebook圖片)

panda361 發表於 16-2-13 12:46
第7頁

(3) 配合香港的語文政策,我們需要培養善用「兩文三語」溝通的人才,以提高香港在國際上的競爭力, ...

多謝解答. 其實我後來都搵到, 只係好奇樓主(其實呢兩日仲有好多個同類的轉發者)知唔知55頁諮詢文件只有這一句同簡體字有關, 並無其他任何細節, 就轉發出來, 講到好似真係一個學生要學簡體字的諮詢咁, 令人懷疑佢地無心定有意誤導.

樓主並無回應, 唔知係咪完成轉發任務就唔再關注.

搞還搞,千祈唔好喺小學搞。中文已經難學,先嚟一個普教中搞到啲細路要學兩組詞語,粵普轉來轉去,加埋繁簡一個字要學兩個寫法,驚佢哋未死得。

我屋企大量簡體書都唔敢俾阿仔睇住,以免影響而家中文學習。 呢啲無厘頭簡化字根本唔難學,升上中學睇多幾本書,背下什麼愛無心,一兩個月搞掂。

引用:+本帖最後由+akys+於+16-2-13+23:55+編輯+\

原帖由 akys 於 16-02-13 發表

搞還搞,千祈唔好喺小學搞。中文已經難學,先嚟一個普教中搞到 ...
多鬼餘,就算粵教中,到中學睇幾本書都搞定,我跟阿仔都係。

所以,我會首選直資私校👍。政府津校無保障

不知所謂的政府……

"普教中" 十分多
‹ 上一主題|下一主題