用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點解會咁
go

點解會咁 [複製鏈接]

我仔而家7個月。弱聽弱視弱能,身上有四個遺傳病,小耳症,蠶豆症,16號基因腎病,17號基因突變。今日去見遺傳科醫生,佢話仔嘅病係原發性,與父母無關。因為基因缺陷,會比正常兒童有癌症,糖尿病。大小肌肉,智力,吞嚥發展遲緩。有六成機會係智力有問題,要等到五歲去測智商先知係咩程度。

我好唔開心,點解會發生係我仔身上?

1    0    0    0

點解會發生係我仔身上? I always ask this also. Hope that this share document can help you in deep heart. You are not the only one who have this problem. But my son is not due to DNA, but the final result is similar as living in the same disease "village".
(Sorry, I cannot type Chinese in this computer. )

http://www.father.hk/pics/CP_letter.pdf

醒目開學勳章 王國長老

「點解會發生係我仔身上?」相信10個家長10個都問過,但唔會有答案,就算搵到成因都未必有用,作為家有特殊兒嘅家長,抱歉,只能令自己更堅強至有用,了解多D點照顧小朋友,俾更多愛佢,攰啦氣餒啦,喊過發過脾氣冷靜下來,整理心情又再同小朋友再出發,路只能一直走,生活點都要過,你唔係孤獨一人,呢度有好多同路人,加油加油。

無原因,傷心後唯有接受,路仍是走下去,小朋友需要你。加油

諾諾爸爸 發表於 16-2-8 10:28
點解會發生係我仔身上? I always ask this also. Hope that this share document can help you in deep he ...
諾諾爸爸真係好堅,多謝分享!

希望樓主能在痛苦中找出路,為自己,為家人,為BB加油,向前走先有出路! ❤

回覆 KidBuddy 的帖子

回想過去, 真是一場夢, 旁人是無法理解的, 尤其是推着小兒出街 , 別人的眼光照射着我自己的自尊上, 我在老婆的大愛微笑下, 相比我小兒受着無比的痛仍默默生存, 我所謂的痛根本是微不足道, 原來諾諾最想聽到的....是一句:[乖仔]. 寫兩句, 我又哭了

回覆:點解會咁

回覆:點解會咁

我明白樓主這句!我相信你一定好心痛!心痛小朋友為何會這樣!
我也相左差不多一年時間去接受這一句!(我小朋友沒你仔仔咁嚴重)

但路係一定要行!現在你可以做的就是陪你小朋友一齊行之後的路!佢雖然冇其他小朋友發展得快,但永遠都係你最愛的兒子!

你要加油呀!
哭過後要站起來!路還很慢長

諾諾爸爸 發表於 16-2-11 13:23
回覆 KidBuddy 的帖子

回想過去, 真是一場夢, 旁人是無法理解的, 尤其是推着小兒出街 , 別人的眼光照射着 ...
你兒子能得到你及你太太的愛已是他繼續向前的最大動力了!希望你們三人行的路會是幸福的。

加油呀....
勿自責。
小朋友感受到你的愛,加油哦!

Usually doctors will tell u the worst. Your child is only 7 months old, too soon to tell if it is really that bad. Just love, encourage and train him, like all mothers do. No one knows the future and you can only accept what God has prepared for you, and rely on god for the strength to overcome the challenges ahead. Pray for you

回覆:jay24k1982 的帖子

要有勇氣接受自己兒女有殘缺要用長時間浸出來⋯
唯有拍拍心口,咬實牙筋,硬着頭皮
對自己說:唔緊要,唔緊要,可以過得到,可以過得到⋯
加油啊!
(我的女兒8歲,嚴重傷殘)

‹ 上一主題|下一主題