用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB VS SFA
樓主: purplebonnie
go

SPB VS SFA [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-02-03+發表本帖最

引用:其實真係除非對學校位置同男校有concern,+

引用:其實真係除非對學校位置同男校有concern,+

原帖由 Nath 於 16-02-04 發表
其實真係除非對學校位置同男校有concern, 否則真係冇咩理由唔揀一間有band 1 中學聯系既學校

...
Agree

purplebonnie 發表於 16-2-3 18:08
你覺得St Joe 與SPC有幾大差別?其實爸爸想仔仔上皇仁!
揀學校係咪真係只有ABC?
講真, 間學校1A 跟1B 對係孩子既意義係物?!

對家長可能1A 意味TOP SCHOOL, 1B 等於THE BEST IS YET TO COME?!

但對孩子, 其實係咪佢屬於TOP 個百份比... 學校差幾多百份比, 對佢無意義...

對男孩子成長, BOY SCHOOL 既 BROTHERHOOD 好有意義...

對學校既歸屬感好有意義....

插軒小幫細妹, 再考QC 是另一個問題.

回覆:SPB VS SFA

題外話,有朋友形容SPB = 港島英華,大家點睇?

herman0114 發表於 16-2-4 12:59
題外話,有朋友形容SPB = 港島英華,大家點睇?

唔認同

回覆 herman0114 的帖子

St Paul boy  同英華, 除了兩間都係直資男校, 以及兩間學校家長學生都對學校有很強的歸屬感外, 其他方面應該有很多不同之處. 兩間都是好學校, 各有特色.

引用:Quote:herman0114+發表於+16-2-4+12:59+題

原帖由 retriever 於 16-02-04 發表
唔認同
我都唔覺

回覆:herman0114 的帖子

絶對唔係。一間高調,一間低調,已經係完全相反。我們自覺英華不是我們的茶,所以都冇報。

唯一相同,就是直資男校。

醒目開學勳章

SFA唔太認識所以唔comment.  St. Jo 絕對谷過SPB10條街! 如果你係全職媽媽又有時間跟進, 當然St. Jo好啦. 但肯定嘅係SPB小朋友係愉快學習. 近呢一兩年亦都有勁嘅同學揀返自己中學.   (純粹分享意見!)

引用:SFA唔太認識所以唔comment.++St.+Jo+絕對谷

原帖由 yeesumyin 於 16-02-04 發表
SFA唔太認識所以唔comment.  St. Jo 絕對谷過SPB10條街! 如果你係全職媽媽又有時間跟進, 當然St. Jo好啦.  ...
不過spb呢一兩年都谷左。

回覆 yeesumyin 的帖子

路過. 咁LS同St. Joe又點比呢?我真的不覺LS谷喎.
其實谷是家長. 我識SPB小學家長,可能想轉別中學, 一樣勁谷.

點解唔揸私校SFA,抽軒小,基灣?

引用:Quote:原帖由+yeesumyin+於+16-02-04+發表S

原帖由 ffaye 於 16-02-04 發表
不過spb呢一兩年都谷左。
請問如何谷法? p1 有適應期嗎?

引用:點解唔揸私校SFA,抽軒小,基灣?

原帖由 superying 於 16-02-04 發表
點解唔揸私校SFA,抽軒小,基灣?
驚抽不到!咁就無得返轉頭要SPB。

yeesumyin 發表於 16-2-4 16:57
SFA唔太認識所以唔comment.  St. Jo 絕對谷過SPB10條街! 如果你係全職媽媽又有時間跟進, 當然St. Jo好啦.  ...
SPB 和灣仔 st Jo 的測卷我也有機會看過,SPB 的卷絶對唔會淺過St. Jo.  我知道St Jo 考試時又要考埋默書,有D安排好似唔太靈活。皇仁最近有open day, 一句講唔係我想要的東西。

yeesumyin 發表於 16-2-4 16:57
又有10條街.....條街有幾遠先

醒目開學勳章 貢獻勳章

ppmmbb 發表於 16-2-4 17:40
驚抽不到!咁就無得返轉頭要SPB。

咁即係你已經有傾向係揀SPB啦!咁仲vs d乜?!
你手上嘅package 係 (1) SPB + 叩門 (2) SFA + 抽獎 + 叩門
叩門機會率比抽中低得多~

恐龍家

揀SPB,我諗除咗睇有幾谷外,更要睇品德培育。比SPB谷的大有學校在,亦聽過不少名津谷到啲學生、家長叫苦連天。但SPB是否追不上St.Jo十條街?咁又未必,我曾將SPB試卷俾超名津老師睇過,佢反問我點解SPB卷咁深咁多?我係SPB用家,小兒今年小二,從未後悔當年放棄其他offer揀SPB,因為在SPB品德和自理上的培養,已令我欣賞萬分。

引用:你仔好叻,想去皇仁,SFA小一小二可插班軒

原帖由 retriever 於 16-02-03 發表
你仔好叻,想去皇仁,SFA小一小二可插班軒小,不用讀到小六
我不希望中途跳船,因為小朋友突然無唒D同學,重新適應環境是一件很困難的事,所以我希望仔仔一讀就是6年!

‹ 上一主題|下一主題