用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家分享下91網乙123
樓主: poodlebarbie1
go

大家分享下91網乙123 [複製鏈接]

老實講,中乙二乙三個機率仲低過乙一...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

siden 發表於 16-2-2 10:03
為了「叩門」而夾硬manipulate乙2乙3

我覺得係因小失大的做法
同意,又用「如果我係校長」黎講,我寧願揀個理性,會評估風險既家長,得十個左右叩門位,得呢part可以揀學生去提升學校成績,一般都揀個醒目學生,而醒目學生背後... 誠意既野,一係冇乜人揀自己學校既時候去睇,一係太多人揀為免做咁多野既時候去睇...
Learning to Read, Reading to Learn.

frogbobo 發表於 16-2-2 14:58
我自己係乙一係大熱,乙二搏一間二線,乙三四寳,之後要跟叩門意願排,我唔信同一間學校你叩門,乙四同乙十 ...
有分別,只要你係幾百個學生裡面得到學校最後認同0個十幾廿個,呢個時候開始有分別

siden 發表於 16-2-2 14:23
唔受歡迎果堆學校,其實升中係有分別。
宝校都有分好與不好。
咪就係個個寶校寶校咁叫,d人咪唔實際睇下呢d學校係點樣一回事囉

koalacc 發表於 16-2-2 17:40
我相信插班比叩門容易D,因為唔需要同幾百人同時競爭
另外我相信時間上準備插小二適合過叩小一,我真係唔想小學前就有學術,小一大家都要讀書,要努力讀書就呢年努力,所以插小二好合理

koalacc 發表於 16-2-2 17:37
叩門情況年年唔同,就好似今年91綱要借位,就因為多左水泉澳關係,聽朋友講一吕好似遲D會搬上去水泉澳,有 ...
2020年落成,未知邊間學校搬過去,不過今年入讀,到落成都高小,好似唔太重要

dcdc2525 發表於 16-2-2 19:28
咁一呂原址做咩用途?
未知邊間搬過去,好多人話係一呂,因為一呂夠舊,官方未公佈,一呂校長話新校舍吸引,不過要睇配套
p.s. 可能有後續報導,如有,請補充

lovebb2 發表於 16-2-2 19:44
( 去到小二小三無人走或者留班, 官津小學根本連插班既位都無, 點會易? 私校會好D)

why 私校會好D?  私校都 ...
私校好多人跳車轉名津,流動性較大,有人走就有位入
‹ 上一主題|下一主題