用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2nd In
樓主: OCHC
go

港大同學會書院2nd In [複製鏈接]

我農曆新年前收到電話約2nd In, 今星期六
電話中提及是收到scholarship 申請表...所以我猜, 申請了scholarship的會先in?
唔知有沒有小朋友已經2nd in咗呢?

mamab 發表於 16-2-19 13:32
唔係呀! 朋友都係今個星期二收到call, 約今個星期六2nd In,但佢無收過scholarahip張form ...
IC~~ 咁可能係第一批了~明天就係, 有d緊張

1小時內, 目測約20人

babykingdomboy 發表於 16-2-20 22:45
回覆 HCbb 的帖子

都好多人喔!  in了幾耐?是否父母也要in?
唔計等候時間, 一般見15分鐘左右。先係同學自己入去, 然後再請家長入去。我女話單對單時全英文對答, 我們家長入去就講廣東話~

maggie789 發表於 16-2-21 14:48
如收你會讀嗎?
阿女有幸申請獎學金, 昨天面試直接見副校長, 然後再見校長。口頭上覆了會讀, 等學校正式發信, 到時我會簽回

duckduckQ 發表於 16-2-21 09:05
回覆 HCbb 的帖子

有d 即時見校長, 校長坐B
除了申請了獎學金那些學生, 見有部份學生從其他booth出來(昨天有8個interview booth, 1個校長的, 2個副校的), 也有直接見校長, 不清楚那批學生是否即時有offer。
你的小朋友有見校長嗎? 有沒有offer?

maggie789 發表於 16-2-21 18:12
你女兒成績band1頭嗎?獎學金係未來6年都有?唔會話氹左你讀第二年就冇!

...
是Band 1, 但阿女的小學沒有說明她是Band 1ABC那一類......我沒有詳細問獎學金, 應該是每年review吧, 收到信再話妳知! 因阿女心儀港同, 即使沒有獎學金也會選讀。收到正式信後, 我們會放棄自行的那兩間的面試, 專心考第三次呈分試。

privacy 發表於 16-2-21 21:03
請問這間學校真你好好?
不如咁講: 這間學校適合我女兒。其實好多學校都好好, 大家理想中的好學校也不同, 追求的名校也不同。
我女兒喜歡較活動的教學方式, 她也習慣了活動教學, 若果升讀傳統學校, 她反而會不習慣不適應。
加上, 這學校是我女兒自己選擇的, 既然學校也選了阿女, 何樂而不為呢

KITKIT07 發表於 16-2-22 12:29
請问2nd in 要 in 幾耐, 如in 1:30, 幾点可離开?
話唔實.....我見有學生一到場登記, 就即刻被叫名去interview, 15-20分鐘左右就走得; 但有些等得比較耐(可能早到, 不太清楚)。若有機會見校長, 會更耐。我自己當天, 不計我早到, 由預約的那個時間開始計, 計埋等候及interview, 差不多1小時

有朋友仔今日收到港同電話約今星期六2nd in, 未收到電話的朋友不用灰心, 港同說仍然陸陸續續約緊時間

回覆 ramj 的帖子

好causal, 傾下計, 唔駛緊張! 老師會介紹下學校, 又會問下你對學校的感覺, 沒有壓力的

privacy 發表於 16-2-22 17:51
據我所知, 獎學金係續年review, 即暫時中一俾你, 中二時, 再申請, 睇下批唔批…

...
對, 剛收到信了, 是一年的 :)

maggie789 發表於 16-2-25 09:43
照咁睇,剛過去星期六in完嗰批,港同己首選band1頭的同學仔見,今星期六呢批就次選,band1尾去見,階梯式!

...
這個說法我又不同意喎...眼見上星期六in的, 若以成績比較, 也有成績一般的同學, 而今星期有份in的, 也有成績比我女好的同學; 若以課外活動計, 今星期六有份in的也有特異功能的朋友仔~
‹ 上一主題|下一主題