用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 懇求指教
樓主: cosyfook
go

懇求指教 [複製鏈接]

平時多唔多說話?閒時會唔會諗故事?記得以前聽過一個教寫作既老師分享過一件事,有次接觸一位小朋友都係成績唔太好,主要係寫作方面,老師了解呢位學生既時候發現平時冇人同佢傾偈,係屋企都係做功課溫習咁就一日,咁老師嘗試同佢傾下東傾下西,畀呢個學生有傾訴對象,慢慢學生開始健談,連帶寫作都流暢好多

rainbowcov  good idea.  發表於 16-1-28 10:53
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

寫後續故事都可以試試, 例如睇過big hero 6, 可以諗下結局之後各人既發展

cosyfook  好提意!  發表於 16-1-22 14:26
Learning to Read, Reading to Learn.

cosyfook 發表於 16-1-23 21:49
回覆 skkeung 的帖子

暑假時我試過叫佢一齊寫日記,一句都好,佢就敷衍了事又唔想寫,跟住開學就更加無時 ...
試下交換日記,父母同子女,一人寫一日,或每日雙方都寫,較能維持動力

cosyfook  我試過這個方法,每日雙方都寫然後交換睇,後來發展到佢一句都唔寫   發表於 16-1-26 16:49

PeggieLam 發表於 16-1-28 10:17
我女自行閱讀時, 我都係叫佢大致講返個故事比我聽, 不過佢又講唔出, 或者只係記得講得好少好少就話唔記得, ...
佢講唔出或話唔記得,有可能佢知道成個故事,不過成舊野唔識表達返出黎,可以試下引導佢,例如有咩人物,發生係幾時,佢地一開始做咩,之後又點,如果佢睇得明,幫佢開左個頭應該可以講返晒出黎

201102 發表於 16-2-1 14:03
請問現在那裡可以找到筆友?
我之前上網搵過筆友網,其實係有既,不過唔知安唔安全,最後冇試過
‹ 上一主題|下一主題