用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學生升學的取向
樓主: 木子兔媽媽
go

國際學校學生升學的取向 [複製鏈接]

木子兔媽媽 發表於 16-1-21 08:26
May I ask more about the academic preference after finishing elementary education? Thanks!
如外地冇人冇物;正常中學都留香港讀。
揀得國際學校;當然不會考慮中學番轉頭讀本地課程;冇錢交學費除外。

另什麼叫academic preference?

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-01-21+發表如外

原帖由 poonseelai 於 16-01-21 發表
近日有個家長打算IB小學後轉回傳統中学, 因計過佢小朋友考大學時DSE機會大好多, 他孩子出生那每出生率特別 ...
人各有志,唯有祝佢一路順風。最緊要當事人樂在其中。

Jane1983 發表於 16-1-21 19:49
回覆 木子兔媽媽 的帖子

幾大成效好難計算,應該係有幫助的。好多家長覺得小學期要打好基礎,這個想法合理 ...
其實local school有什麼基礎是打得特別好?考試技巧除外。

Jane1983  一般人係咁覺得,我無意改變  發表於 16-1-22 10:41

引用:可能都是我對中文根基的擔憂吧! +

原帖由 木子兔媽媽 於 16-01-22 發表
可能都是我對中文根基的擔憂吧!
國際學校沒有中文環境是肯定的。同一土壤也有不同出品。如果你唔想孩子到中學要先用英文寫完文章再用google translate翻譯中文,要小學階段下苦功,或找外援,學校能给你的有限,或者,干脆讀本地學校算了。

‹ 上一主題|下一主題