用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小一, 學校太嚴謹?
樓主: MsChan224
go

讀小一, 學校太嚴謹?   [複製鏈接]

karen55407 發表於 16-1-20 20:43
其實都唔好為啲無謂嘢爭辯,回應返樓主,我覺得如果係我子女在轉堂時被班長記名,我一定會好好教導我的子女 ...
立竿見影既方法,不過我偏好慢教既方法,但無所謂,大家方向唔同
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:karen55407+發表於+16-1-20+20:43+其

原帖由 MASAYA 於 16-01-20 發表
立竿見影既方法,不過我偏好慢教既方法,但無所謂,大家方向唔同
方法有好多種,要視乎性格、環境、事情嚴重性等,亦要了解孩子犯錯的原因。父母要不斷摸索、不斷嘗試,才能知道怎樣和孩子溝通,認定孩子能接受哪一套方法。

最高境界是articulate 到msg 聽者又不覺疲批評

simonwan 發表於 16-1-20 17:43
//香港在1991年9月起,在一些場所及學校禁止體罰。香港法例第279A章《教育規例》第58條訂明:「教員不得向 ...
香港立法時間比較長, 有既定程序丫嘛。其實早於80年代初已經規定老師不可以打學生, 只有校長可以打手板。否則沒有規定下, 我母校果班天生打人狂仲唔盡情地打咩, 佢哋當小朋友塊面珠係排球咁, 成日响度開排球一巴掌一巴掌咁打落去。唔好話曳同學, 就算乖同學都受罪, 我以前男朋友仔成績幾好, 不過有一次數學改正都錯, 俾老師捉咗出去扭耳仔, 好大力。

但通常被打的九成都係男仔, touchwood我未俾人打過。我細妹仲猛, 佢原本係做細B讀幼稚園, 但唔知乜事老師要罰佢企, 佢不依即時臘埋書包要走人返屋企, 要幾個老師+嬸嬸至拉得住佢。之後唔肯返果間幼稚園, 阿媽無辦法於是遲一年讀做咗大B。

MASAYA  有代溝, 我冇妳d經歷   發表於 16-1-21 09:41
MrBeast  Just curious  發表於 16-1-21 09:19
MrBeast  你見過細妺經歷仲比你女做細ge?  發表於 16-1-21 09:03

MrBeast  你見過細妺經歷仲比你女做細ge?  發表於 15 分鐘前

當年家姐講嘢唔叻, 考乜幼稚園都唔掂, 無法啦, 學童多丫嘛。後來間排報名次序(即唔駛考)收生既救世軍有位, 收讀N2, 我同校長講話想讀N1做大B, 校長就話佢夠年齡做乜要讀N1, 緊係讀N2啦。事後我覺得分明係佢N1無位, 所以屈我讀N2

引用:Quote:simonwan+發表於+16-1-20+17:43+//香

原帖由 little_yolky 於 16-01-21 發表
香港立法時間比較長, 有既定程序丫嘛。其實早於80年代初已經規定老師不可以打學生, 只有校長可以打手板。否 ...
我應該比你更早年代,當時老師只用間尺打手板和打屁股,無話車巴掌。

karen55407 發表於 16-1-21 09:22
我應該比你更早年代,當時老師只用間尺打手板和打屁股,無話車巴掌。

...
我哋學校好嚴格, 唔好話轉堂傾偈咁大罪, 排隊入課室時企後面同學想同我傾偈, 我只講咗句:「排隊唔好傾偈」俾老師「見」到個口郁, 即時被周出嚟去校長室門口排隊(打手板), 真係嚇得我要死!好彩校長唔响度, 主任操刀, 主任好錫我, 所以只用間尺掂咗手板一下。

其中有一位老師, 係好鐘意打人, 成日車巴掌, 左手托住左面, 右手一巴打過去, 好似排球開波咁。然後有一排, 同學仔間流傳話政府唔俾老師再打人, 之後就無見果位老師打人了。雖然果位老師都無打過我, 都好錫我, 但佢扭我男朋友仔隻耳仔, 所以印象好深刻。

MASAYA  有代溝, 我冇妳d經歷   發表於 1 分鐘前

係, 我响學校無見過你咁曳既男仔的, 如果你係我間學校讀, 怕且早就被打死咗。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-1-21+09:22+我

原帖由 little_yolky 於 16-01-21 發表
我哋學校好嚴格, 唔好話轉堂傾偈咁大罪, 排隊入課室時企後面同學想同我傾偈, 我只講咗句:「排隊唔好傾偈」 ...
我讀小一時,老師會因為測驗成績不達標,逐個出去打,女的打手板,男的打屁股,仲要脫校褲,記得有同學無穿內褲,好搞笑,印象深刻!

little_yolky  達標......係咪合格既意思,定係要高分呀?咁大鑊?  發表於 16-1-21 09:50

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-01-21+發

原帖由 karen55407 於 16-01-21 發表
我讀小一時,老師會因為測驗成績不達標,逐個出去打,女的打手板,男的打屁股,仲要脫校褲,記得有同學無穿 ...
我讀小學都試過,做漏功課要出去排隊打手板,但唔會打屁股,中學d曳男生會比阿sir扯住係地拖行…………不過当时我地冇嬲过老師,依家回忆讀中、小學的日子,反而覺得好温馨。反观現时的學校,師生关係好表面,感覺唔同哂……

little_yolky  中學d曳男生會比阿sir扯住係地拖行  發表於 16-1-21 12:29

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-21+發表

原帖由 longlokma 於 16-01-21 發表
我讀小學都試過,做漏功課要出去排隊打手板,但唔會打屁股,中學d曳男生會比阿sir扯住係地拖行…………不過 ...
依家嘅年青人,最令我睇唔過眼係缺乏責任感和識講唔識做,這現象實是父母做成。

冇學校係咁

little_yolky 發表於 16-1-21 09:45
係, 我响學校無見過你咁曳既男仔的, 如果你係我間學校讀, 怕且早就被打死咗。
如果係咁,我出左門口一定唔服氣走去生事,我係自己出事入院以為老豆老母會嬲到爆炸,點知佢地黎醫院係勁擔心,自始之後我就唔再跩,深深明白咩叫傷在兒身痛在母心,所以冇人地青春期d麻煩野,小學個陣已經跩夠
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-1-21+09:45+

原帖由 MASAYA 於 16-01-21 發表
如果係咁,我出左門口一定唔服氣走去生事,我係自己出事入院以為老豆老母會嬲到爆炸,點知佢地黎醫院係勁擔 ...
吓!原來咁樣可以避免青春期問題,等我搵日安排我仔被出事先,然後走去三兩日,咁將來乜嘢問題都解決晒!

wan_sosin 發表於 16-1-21 11:50
吓!原來咁樣可以避免青春期問題,等我搵日安排我仔被出事先,然後走去三兩日,咁將來乜嘢問題都解 ...
我一直都係咁諗,當然冇教育家呀科學家呀既根據同研究啦,見身邊d朋友係咁,小學跩個班,中學識得生性既話之後已經唔麻煩,中學學壞個班,一係一直壞落去,一係上大學或出黎做野就正正經經,最麻煩係出到黎社會先學壞個d,咁就一世,甚少見到逆轉,除左之後信主個d

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-1-21+11:50+吓

原帖由 MASAYA 於 16-01-21 發表
我一直都係咁諗,當然冇教育家呀科學家呀既根據同研究啦,見身邊d朋友係咁,小學跩個班,中學識得生性既話 ...
我以前讀書有個呀sir, 佢話先教壞學生,然後才教返好佢,咁佢以後都唔會再去壞!
我都有同感,知道,試過乜嘢係壞,就會明白乜嘢係好,小朋友係有得改變,但大人就唔易去變了。
有小學同學仔家長話佢小朋友偷糖食,share佢點樣去教,但我個仔唔會偷糖食了,因為佢3,4歲已偷糖食,甚至偷偷走入我房閂埋門搵我收埋嘅嘢,而家唔會再做,因為已學識咗!

wan_sosin 發表於 16-1-21 11:50
吓!原來咁樣可以避免青春期問題,等我搵日安排我仔被出事先,然後走去三兩日,咁將來乜嘢問題都解 ...

拿, 你D演技有幾好先, 俾阿仔發現你呃佢仲大鑊, 演技無資格問鼎奧斯卡就唔好試了。

wan_sosin  我會用我嘅方法  發表於 16-1-21 23:09

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-01-21+發表我一

原帖由 wan_sosin 於 16-01-21 發表
我以前讀書有個呀sir, 佢話先教壞學生,然後才教返好佢,咁佢以後都唔會再去壞!
我都有同感,知道,試過乜 ...
咁如果個細路8歲結黨欺凌同學,家長咪應該攬住錫?10歳吸煙離家出走,家長咪應該開香檳?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:讀小一, 學校太嚴謹?

學好三年,學壞三日

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-01-21+發表

原帖由 shadeslayer 於 16-01-21 發表
咁如果個細路8歲結黨欺凌同學,家長咪應該攬住錫?10歳吸煙離家出走,家長咪應該開香檳?

...
唔需要咁認真!呢個講法只係話,若小朋友真係做得唔啱,係有可能改變的,家長可以正面去睇

‹ 上一主題|下一主題