用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學邊種外語
go

學邊種外語 [複製鏈接]

學邊種外語

想給子女學第3 種語言(普,英之外), 大家有甚麼好提議? 如果是你, 你會讓孩子學哪種? 若純粹從實用出發, 十多年後邊種語言最有用? 歡迎討論.

lulu4466

Re: 學邊種外語

應該係德文啦! 歐洲咁多個國家都係用德文ga! 不過我會俾阿仔學日文, 都好實用ma!

亞洲黎講, 除左中文同英文外, 日文應該比較popular.

但如果世界黎講, 除左中文同英文, 西班牙語係全球第三大語言. 可考慮一下.

係? 咁邊d國家/地區通行西班牙語? thanks.

lulu4466

cricri 寫道:
亞洲黎講, 除左中文同英文外, 日文應該比較popular.

但如果世界黎講, 除左中文同英文, 西班牙語係全球第三大語言. 可考慮一下.

Sheepy & cricri,

我非常同意你們的看法:德文通行歐洲及西班牙文是第三大語言並通行美國;但在香
yho ;-)

yho,

德文我就唔多清楚, 所以答唔到你, 唔好意思.
西班牙語香港只得幾間學習中心有辦小朋友課程, 而導師大多來自南美, 只有少數有來自西班牙.
因為南美的spanish 與西班牙的spanish 用法有點不同, 要睇下你鍾意邊種.

但話雖如此, 其實小朋友學咁多種language 會否confuse?
個人認為, 小朋友有一定英文文法理解能力, 才去學其他歐洲語言應該會容易d handle.

cricri,

先謝謝你的回覆!
我是知道要在香
yho ;-)

yho

我知道金鐘的Berlitz及東山語言中心都有西班牙語及德語學, 不過唔知質素如何, 你可以查詢一下.
你孩子幾大? 我正考慮讓兒子學西班牙語, 但因為學語言是很長遠的事, 又不知他能否應付及堅持, 都有點猶疑. 你會讓孩子兩文一齊學嗎? 怕不怕應付不來?

lulu4466

lulu4466,

謝謝你提供的資料。我會快快的搜集並分析資料。
我的小朋友5歲。我想她先學德文、再學其他。因為我要跟她尾學DD ;如果學語文沒有人和她一起唱唱講講,是很難的。但我學語文是很慢的,所以我會暫時學一種先。
lulu4466 寫道:
...金鐘的Berlitz及東山語言中心都有西班牙語及德語學, 不過唔知質素如何, 你可以查詢一下...
lulu4466
yho ;-)

點解甘多小朋友學法文?

學法文有用

請問那裡有法文或西班牙文for小朋友呢?

本人學過德文, 覺得幾難, 如果英文底好會容易學d, 除德文外, 法文和西班牙文也是不錯選擇, 據知道, 加拿大的high school 要學生學其中一樣, 因為歐洲和美洲比較流行 (當然英語是第一位), 相信在香港學法文會較多途徑可選擇.

Of course, English, cause it is the international language. I think it helps to communicate especially the business world.

邊間學日文較好 ? 最好近坑口.

ttma

金鐘東山語言中心有西班牙語學, 老師係西班牙牙人, 仲好似係合格語言治療師, 有興趣可以查詢下 2866 2028.

Janpanese la......useful ma!

請問邊到有好嘅日文學校比小朋友讀架?
‹ 上一主題|下一主題