用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教小一先修訓練
go

請教小一先修訓練 [複製鏈接]

阿仔去年年尾確診自閉症譜系,智力正常,社交專注同言語表達較弱,cac 建議佢讀主流小學。最後想搵小一適應訓練俾佢,但好多已經full 左, 原來哩d 課程係需要9月報。請問我可以點樣幫阿仔預先準備,等佢心理上同能力上適應得好d 呢? 我仔而家喺幼稚園有朋友,但所有群體遊戲,團體表現一律抗拒,平時佢操行良好。謝謝!
   2    0    0    0

回覆 Catcattherine 的帖子

多謝你意見。請問知唔知邊類社交小組會教多d 解讀別人情緒既技巧呢?

回覆 DENNIS201 的帖子

阿仔講野簡短,表達到需求,但描述事情還努力學習中。其實本身佢都有一d 興趣班,社交動機進步中,不過仍抗拒團體遊戲同同班表演等。唔知將來小學老師會唔會怪佢唔合作,或同同學比較下行為較奇怪。

自k3 以來發現阿仔抄寫及做功課時有千萬個唔小心,多甩漏,有時仲失憶咁... 唔知點可以教佢。😰

回覆 irenelwl 的帖子

阿仔做功課偶爾會跳行跳字,不過提一提就會睇返,但讀圖書就會逐行逐隻字睇,正努力讓佢習慣唔好skip 字。
專注力遊戲係咪好多都係書上遊戲呢?我見好多哩類書,不過都想搵遊戲性質重d既,請問可以去邊度借呢?
‹ 上一主題|下一主題