用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

回覆:小牧媽咪 的帖子

小牧媽咪,想請教一吓,我小朋友現在有到校服務,現派明愛i位,但上星期六去明愛Interview先知道i位沒有物理及職業治療,咁係唔係應該讀番原校用到校服務?但到校服務計劃好似去到17年。唔知點選擇?另外我小朋友3歲唔肯食野,每次食野都會打晒交咁,我懷疑佢口腔敏感,因為我幫佢刷牙時,佢唔比我幫佢刷兩邊牙齒,咬到支牙刷好實,有咩方法幫到佢?感激!!

你好呀老師,由於因為我仔仔有言語障礙及發展遲緩。現三歲零三個月,言語評估為兩歲零五個月,想問嚴重嗎?但他能講到句子,但我眼見他係比一般同年較弱,想問有什麼辦法可以幫到佢,另外想請教你有邊個言語冶療機構係好咖,感謝您

回覆:S位老師信箱

你好
我仔今年3歲2個月,被評為自閉譜系,但CAC只轉介至早期訓練中心,想問一下我是否要幫佢申請i位比較適合呢?

引用:你好,我囝囝三歲三個月,亦排緊+S位,希望

原帖由 lwy_brenda 於 16-01-07 發表
你好,我囝囝三歲三個月,亦排緊 S位,希望今年派到位,我囝囝问题係唔講野,喜歡跳,擺頭,發出"呀呀聲", ...
請問你小朋友係咪只有感統問題?情況怎樣?我囝囝情況同你囝囝好似,可否交流下,有無做d咩訓練或評估等?

你好老師,
我想問如剛評估整体發展遲緩(delay 1.5 yr),
現準備排s位。
如現在未有s位前,想搵私人機構traing先,咁有何建議?step?links?定樂天?邊間會好些。。
謝!、

回覆 小牧媽咪 的帖子

小牧媽咪,多謝你,你真係好有心!
我同另一個媽咪情況有DD相似,就係我小朋友現在有到校服務(今年4月開始),今年8月入報  I  位(仔仔在這校讀N班,9月就K1),我亦知道 I 位沒有物理及職業治療,我考慮左好耐,放棄左到校服務,因為我担心K班成日出去物理及職業治療就MISS左學校既課程,而且去一個治療,時間就用左半日,對於小朋友及雙職家長都好吃力。

我權衡左好多方面(如 I 位和到校提供服務既時間、性質),亦問過I位老師、到校老師,大家既答案都好官腔,又話到校現在係試驗,過一排就冇咁多服務比小朋友,現在3T加埋一個月約3、4或5小時,真係愈來愈小,要自己帶去CENTER上課,我要請半日先到學校接小朋友,再去CENTER再返家,就咁為左一小時訓練用左4小時,不過講返一個月都係4次。但3T的時間兩頭唔到岸,安排係中午11,12 點,小朋友返學返一陣,我返工返一陣,真係受白眼。

小朋友3 歲1個月,2歲時CAC評估為全面發展遲緩約9個月至一年,醫生就話排 I 位就排,那時甚麼都唔識就等,一星期兩日去公園玩(佢返全日N,我們放工又6-7點,奶奶又唔識,得星期六日去),看圖書教佢講野。

我們最担心講野,所以私人上過ST三個月成效不大,改為自己教,小朋友都有DD進步,到校ST話佢進步左,但遲緩幾多就冇再評估,而3T都話佢認知冇問題,最大問題係大小肌。

雖然我決定左放棄到校,但我心又捨不得3T,佢地資源、環境、配套真係好好,醫護社工話一係我轉E位,因為訓練可能會安排同一日,係米架?另外,如果我都係 I 位,我想揾坊間一些OT,PT 比仔仔,哪裏有平靚正既服務?我揾左協康,成$780(45分鐘),我住香港西區。

我囝確診A仔, 我自己覺得佢唔嚴重, 26M 識叫晒爸爸媽媽婆婆公公爺麻姨媽姑姐...出街見到其他小朋友識叫哥哥姐姐, 仲識認好多野, 如鴨鴨,貓貓, 沖涼涼,  飛機, 月亮, 奶奶, 車車識分巴車, 的車, we wo車, 爸爸車(指住講), 會講感受, 如好熱呀, 落雨....間中會有短句, 如我要食餅餅, 媽媽唔好...去公園周圍爬網都冇問題, 係眼神接觸差D同叫佢名唔認....

但CAC醫生比個S位佢, 分別問過醫生同社工, 點解要S咁嚴重, 佢哋都話S位唔代表嚴重, 只你按需要姐....

可能我小朋友未返學我未真正感受到個嚴重性~~

P.S. 小兒於2016年5月, 25MTH 果時係CAC確診自閉証

yetinwo1213 發表於 16-5-23 08:24
小牧媽咪,想請教一吓,我小朋友現在有到校服務,現派明愛i位,但上星期六去明愛Interview先知道i位沒有物 ...
Hello, 我囝囝(26M)又係唔肯食野, 淨係肯食飯麵餅, 肉要攪爛晒先肯食, 肉粒,菜碎冇咁爛嘅全部唔食, 有時意粉痴到少少蕃茄或香草, 都唔食, 攪到帶出街好麻煩, 要帶定壺粥仔, 好苦惱, 請教有冇咩經驗/訓練可以交流下...謝謝!

回覆:Shirleyloveyou 的帖子

我囝囝有感統問題,已跟及上了半年私人O T,每兩星期一次,有進步,但私人好贵,好彩,我囝囝今次派到S位

Hi s 位老師,我小朋友在協康讀s最後一年,下年升小一,佢讀緊第二年s.回顧過去一年,真係有好大進步,由一個只說太空話的小朋友到現在有長句,有回應,亦表達到好多,亦都認到字和寫到字,有時問翻佢叫佢默翻學過的字,佢都寫到出來,係情緒和社交最大問題,但最令我們感到擔心的是協康的程度比較淺,我當然希望小朋友能夠入讀主流小學,我心目中經有一間心水村校係小班教學。今年儘自己能力train佢認字寫字,都會搵個上門pst一個月兩堂慢慢滲小小一年級嘅野俾佢。但我仲等緊收小一評估通知,但其實我需不需要保險小小留定k3位?我驚有需要重讀。。。9月要選小一了,或者照填左表先。我小朋友係大仔

女女岩岩做左評估整體遲緩7個月,排s位,應該要排一年,如果呢一年追返進度係唔係唔入s位都可以,可否再入i,e位?

如果入左S 位之後, 學校覺得佢有進步, 不需要讀S 位係會幫忙refer 去I 或E 位, 通常我見到都係去I 位。 放心, S 位好珍貴, 學校唔會覺得佢無問題都要入去讀的。佢地定期要為每一個學生寫好詳述的報告的。

回覆 KCHK 的帖子

S位出返黎再排i位係唔係又要等一年?

如果已經讀緊S位, 應該係讀住等I 位的。 不過我通常見到的係讀一年S位, 然後就第二年讀I 位。

回覆樓主

Hi 小牧媽咪請問你還會回覆提問嗎?謝謝

pugpugyan 發表於 17-6-8 15:47
Hi 小牧媽咪請問你還會回覆提問嗎?謝謝

會,但覆pm比較多

小牧媽咪 發表於 17-6-8 20:59
會,但覆pm比較多

Thank you

小牧老師,您好!小兒3歲3個月,不幸是A仔,但不是太嚴重(我認為),但與正常的小孩的能力各方面都還有一定佢離。現就讀5天私人密集訓練(已經5個月)。最近收到協康S位offer,唔知應唔應該是否適合小兒。原本是私人密集+K1。希望可以適應主流學校。懇請提供意見🙏🙏

joseph1201 發表於 17-6-13 19:58
小牧老師,您好!小兒3歲3個月,不幸是A仔,但不是太嚴重(我認為),但與正常的小孩的能力各方面都還有一定 ...

不如你帶埋小朋友去協康見吓D主仼、社工、治療師先,佢地會同小朋友作初步評估,如果你小朋友同S位小朋友能力有明顯差異,佢哋自然會勸父母排I位,唔洗入S,如果小朋友好明顯能力不足,就唔好放過黃金學習期入S位谷下

回覆 小牧媽咪 的帖子

小牧老師,thanks for your advice. I will do it asap. 但我擔心佢在S位就讀會追唔到日後的主流課程,而且認為他與正常的小朋友學習, 可能會加速提升他溝通及社交技巧。唔知我這種想法是否正確。
‹ 上一主題|下一主題