用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德貞PM, 又一村AM or 仁愛堂龐盧淑燕幼稚園 PM ...
go

德貞PM, 又一村AM or 仁愛堂龐盧淑燕幼稚園 PM [複製鏈接]

引用:+有冇多d+意見呀?

原帖由 pigelle 於 15-12-30 發表
有冇多d 意見呀?
我仔讀龐盧淑燕下午班k1,一班16位小朋友,兩位班主任,一星期三堂英文外籍老師,兩堂普通話老師,英文教緊A-M ,中文教緊 ,人/早/老師/手/口/腳/洗臉/洗手/洗毛巾/爸/媽/哥/弟/香蕉/水果/果汁/聖誕快樂,數學教1-5,形狀,顏色,每日一樣功課,畫線或油顏色,逢星期五 一張雙面功課,每日家課都會係學校做左一次,回家再做一次,每星期要做一次閱讀報告!!扣除學卷後,半日班學費$109/月,冇茶點費,因為有學校基金贊助,書包課本雜費大約$767,希望我嘅資料幫到你,或者你想知更多可以pm 我

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-01+發表

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-01 發表
Sorry 校巴,I mean
校巴大約$400-600要睇地區而定

引用:Quote:yanlaw0824+發表於+16-1-1+04:31+我

原帖由 pigelle 於 16-01-01 發表
Thx your info, 英文教緊A-M, 數學教1-5, 係只K1 只學到M? N 之後K2 學?
應該係下學期先學,因為我仔宜家仲係k1上學期丫,2月先開始下學期

引用:Quote:yanlaw0824+發表於+16-1-1+20:54+應

原帖由 pigelle 於 16-01-01 發表
佢讀得開心ma?
開心丫,我仔班主任好有愛心同耐性,我仔語言遲緩,入學前只識講小量詞語,唔識講句子,又未介片,但經老師嘅鼓勵同教導,宜家識講好多野了,介片方面,都算介左日片,但有時係學校都會瀨尿,但老師都好友善,唔會嫌棄他

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-01+發表

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-02 發表
係啦,仲想問下,龐盧淑燕幾時會有興趣班上,會有咩課程?頻率係一禮拜一堂? 因我收咗我女全日班,我又覺得 ...
學校有興趣班,但要k2先有得上

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-02 發表
明白了,唔該曬你
校車服務地區:麗瑤,美孚,荔欣苑,幸福邨,李鄭屋 ,基隆街,南昌街,海壇街,石硤尾,大角咀港灣豪庭($600),如果你想知應該可以打去學校問下書記,佢會話你知15/16嘅收費,希望我嘅資料幫到你地

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-02+發表

原帖由 cameo 於 16-01-02 發表
yanlaw,我代友問的,佢仔今年考K1。請問你小朋友係一般面試入到or排政府安排特別學位入?佢仔語言遲緩但未 ...
我仔係12年12月,龍年超細b ,歲半,兩歲,返健康院時,語言係比同齡小朋友慢,當時姑娘話要多d 教佢講,但考過佢理解力同專注力係ok ,所以約兩個月後見醫生,兩歲兩個月(見醫生)當時醫生問有冇比佢返尿片班,即例如兩歲班或pg ,我地話冇,佢話慢左大概6-9個月,但當時佢冇轉介我地去任何地方做治療,只係再約期之後再見,兩歲半再返去,都係話慢,就話約見醫生,兩歲7個月(見醫生)時,就轉介我地去中九龍兒童體力智力測驗中心,但第一次去登記時,只單獨約左我見面傾小朋友情況,佢再比左份問卷我,叫我三個月後拎比班主任填,填完到寄返比佢地,佢地再安排見面…但到宜家都有未回覆……
    我仔係註冊日之前見左7間學校,5間rejected,2間waiting , 見呢7間學校之前,我知阿仔語言係慢,但當時唔知遲緩左幾多個月,我有寫求位信比學校,但冇提及語言遲緩,之後得註冊日過左,我再打電話比其他學校仲有冇位 ,我問左4間,亦見左4間(下稱A ,B ,C,,D ),AB 校唔收,嫌佢唔講野,A校仲要我見完醫生,要醫生寫信証明佢冇問題先決定取錄與否,但呢間學校係有學位都唔收我仔 ,B 校係回覆冇學位,但我去面試時,係不斷仲有小朋友去面試,到C 校,個老師都係問我日常事情,同阿仔玩左一陣就即時叫我拎學卷比佢註冊,當時我都即刻比留位費,之後我再問到D 校即龐盧淑燕佢話可以安排我地面試,我都問大概幾時知結果,佢話一兩日內,當日下午兩點去見,去見主任,都係問日常事情,叫我同阿仔傾多d 計,就算佢唔彩都照同阿仔講野 佢就好快會講野,當時主任考阿仔乜野,我又唔記得,之後送左本故事書比阿仔,跟住兩個鍾後就收到電話回覆,取錄我仔,跟住第二日我就去返C 校拎返學卷去龐註冊

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-02+發表

yanlaw,我代友問的,佢仔今年考K1。請問你小朋友係一般面試入到or排政府安排特別學位入?佢仔語言遲緩但未 ...
我仔開學前,未正式介到尿片,老師都好包容,話我地一齊努力幫佢,頭一星期,返一小時,第二星期返二小時,第三星期就正式三小時,最初我仔返學好開心,唔會喊,又好小瀨尿 ,到左第三四星期開始,我仔一去到學校門口就爆喊,唔肯返學,又閙又氹都唔得,次次都要老師抱入課室,每日放學,老師都會同我講返阿仔上堂情況,佢都話阿仔入到班房就冇事,仲識自己換鞋,但阿仔返學爆喊呢個情況,維持左兩星期,喊到我好擔心,有次我趁要返學校買冬季校服再同班主任傾,點知傾嘅過程我擔心到喊左出黎,即刻有書記,有教阿仔嘅普通話老師都黎同我傾計,開解我,因為平日入學校會有老師同書記企門口量體溫,佢地一見我仔喊,佢就會幫我抱阿仔入去,佢地話佢地一抱,我仔就收聲唔喊,佢地話可能係一直以來都係我自己湊,都冇離開過佢太長時間,所以應該係阿仔唔習慣,佢地話如果阿仔放學都係喊住咁出黎先要擔心,佢話阿仔都唔係呢個情況,叫我放心交阿仔比佢地,之後我仔都一直返學喊,有一日,我見阿仔又喊得好慘,我又喊埋一份,見書記抱住佢入去,我就走左,之後書記安頓好我仔,佢就打電話比我,佢叫我放心,佢親自抱左入去交比班主任,仲睇住佢自己換鞋同唔喊,到個日放學,佢地一見到我就叫我放心啦,唔洗太擔心,佢話我可能比阿仔感覺到我都唔捨得佢,所以喊,呢個過程維持左一個月左右,我仔就冇再喊啦,而且好鍾意老師同嬸嬸,講野方面進步左好多,識講句子,會主動講野,會舉手回答問題,老師都話阿仔一路都進步緊,仲叫我一齊努力幫阿仔,我覺得老師真係好好,大概11月,我仔唔知乜事,每星期都瀨尿一次 ,總共瀨左5次,每次瀨左我都同老師講對唔住,老師都冇嫌麻煩,又冇比說話我聽,仲叫我唔好閙阿仔,有時我遲左去接放學,得返我仔一個未走,我見佢地會抱住我仔改功課 又比佢做小幫手,係哥哥姐姐嘅功課蓋印,我覺得佢地好有愛心

Thanks 我女全日班,仲考慮中。。
之前我都諗過比阿仔坐嘅,不過返學要12:45上車,放學要17:30先返到,我覺得太耐,又唔放心,而且我係全職媽媽,所以自己接送

多謝你詳細解答
朋友個女(之前寫錯左係仔)其實都係言語遲緩半年以上,加上面試又冇乜講野,佢係會 ...
你朋友個女係幾月出世?
平時係屋企佢講野多唔多?宜家有冇做言語治療?
我仔有個同學4歲,男仔,係屋企好多野講,返到學校唔會應老師,又唔講野,老師都同呢個小朋友嘅媽媽講,一齊諗辦法幫下佢…
而我仔,未返學前,佢成日講bb 話,但由佢出世開始到宜家都係我自己湊,所以有時佢講bb話,我都大概知佢想點,就算宜家佢講野多左,識表達,但有時心急就會變返bb話,龐盧淑燕呢間學校開左10年,校長同大部份老師都係呢間教左10年 ,而我仔其中一位班主任都做左22年幼兒教師,同埋,我仔返下午班,2位班主任照顧16個小朋友,但上午班就2位班主任30位小朋友,我覺得師生比例好重要,如果你朋友都係擔心嘅話,我覺得佢可以同學校傾下,我相信校長,老師都好樂意幫助你朋友

我識嘅係佢爸爸,有時男士未必交代細節太清楚!不過我自己2個仔女說話都有早有遲,我自己就會留意個小朋友 ...
我都係有對仔女丫,12月龍仔,7月馬女,仔學行快,1歲就識放手行,女就快歲半,但仲未識行,連放手企都未識,可能我擔心細女會跌,唔敢比佢放手行,發展真係有快有慢,宜家我仔返左學,我就唔擔心佢講野嘅問題了,係擔心細女學行嘅問題多d

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-03 發表
我未決定讀邊間,好難決定
今年幾時註冊?應該係月尾?仲有時間諗丫,慢慢諗清楚邊間幼稚園適合小朋友

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-03+發表

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-03 發表
1月14到16日。我女有幾間,依家係從龐盧淑燕全日班同德貞PM之中決定。。。我比較睇重英文的教學,但龐OFFER ...
呢個係我仔下午班嘅上課時間表,以我所知,English Time 就係外籍英文老師教,平日老師上課都有教英文的,我上個月去觀課,老師叫小朋友拎住字母卡,再配對返圖片,即係拎住A 字母要找回蘋果嘅圖片,另外仲有一班叫多些英語運用班

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-03+發表

我問過,下午班就係屬於多些運用英文班,但全日嘅係係跟上午班課,下午唔上課。。。所以可能沒機會跟外籍老 ...
咁食完午飯,跟住午睡,再起身食茶點,都應該仲有45-60分鐘先放學 ,咁係度做咩呢

原帖由 cameo 於 16-01-03 發表
你有冇鋪playmat呀?我覺得有用,買張安全d(雖然真係有d貴),但過程中你就放心放手!

...
冇用丫,因為屋企地方太細,擺唔到,只係扶住佢行

原帖由 south_north 於 16-01-04 發表
咁你啊仔已經好好彩了,我女同你仔,同年,同月出生,當時上年考龐時候,唔多出聲,但識做哂佢要玩遊戲,都 ...
上年我勁唔開心,勁灰  ,有兩間佢表現好好,但結果係rejected ,收到信個刻成個心實晒,我係度諗,點解佢冇喊又做到指令都唔收好彩過左註冊日都有學校收佢,今年我細女考n ,宜家in 左3間,一間rejected 2間waiting ,rejected個間同其中一間waiting 表現都唔差嫁但都唔收佢,勁灰

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-04+發表

原帖由 cameo 於 16-01-04 發表
試吓屋企邊個位可以俾佢扶住行囉,佢自己用力先容易掌握到平衡。。我嗰時就鋪墊,見個仔開頭浴住梳化扶住, ...
我再努力試下先

引用:Quote:yanlaw0824+發表於+16-1-4+11:21+咁

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-04 發表
就係活動下或者做下功課咁,個老師講明嘎啦,拒話唔會上課,只係俾啲小朋友留係學校進行大肌肉活動。唔會有 ...
興趣班要k2先有丫,學校門口都有貼價錢同有咩班學,聽日我影比你,參考下

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-4+12:01+你考過都

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-04 發表
無錯啊,我覺得學校唔公開評核內容比分真係好唔透明,REJECT果間我都問過係咩原因唔收,但學校只係答我計分 ...
係囉,講比人知,邊方面做得不好,等我地做家長去指導小朋友

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-04+發表

Thanks
課外活動資料,但冇印幾錢

‹ 上一主題|下一主題