用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 聖心小學 (女仔)
go

大坑真光 聖心小學 (女仔) [複製鏈接]

想請教大家邊間好?謝

16    0    0    0

引用:想請教大家邊間好?謝 +

原帖由 Julybabe 於 15-12-25 發表
想請教大家邊間好?謝
一間联系,一間直屬

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+15-12-25+發表想

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+15-12-25+發表想

原帖由 lovebb2 於 15-12-26 發表
一間联系,一間直屬
聖心再不是直屬了

回覆:大坑真光 聖心小學 (女仔)

聖心應該依舊是直屬,只不過自行部分不再優先小學部。

好難講邊間好,捱得博得谷得選聖心,真光其實都唔易,只不過相比之下,聖心更谷。

當個好爸爸

聖心是直屬

引用:好難講邊間好,捱得博得谷得選聖心,真光其

原帖由 boyboobee 於 15-12-26 發表
好難講邊間好,捱得博得谷得選聖心,真光其實都唔易,只不過相比之下,聖心更谷。

...
It is not, but no longer will be..

Julybabe 發表於 15-12-25 16:09
想請教大家邊間好?謝
一定係真光,以中學計,兩間而家差好遠

引用:Quote:Julybabe+發表於+15-12-25+16:09+想

原帖由 doggy2013 於 15-12-26 發表
一定係真光,以中學計,兩間而家差好遠
請問差几遠?我去過SH website但未有drill落compare the actual figures yet.  appreciate if you could share more kindly.  tks

引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+15-12-26+發表

原帖由 Julybabe 於 15-12-26 發表
請問差几遠?我去過SH website但未有drill落compare the actual figures yet.  appreciate if you could sh ...
請參閱兩間中學過去幾年既school report, 你會睇到聖心跌得好快

Julybabe 發表於 15-12-26 23:29
請問差几遠?我去過SH website但未有drill落compare the actual figures yet.  appreciate if you could sh ...
其實你都有睇過呢個帖, 如果仲係唔明真光中學同聖心書院近年成績既變化都無辦法:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3200675&pid=42229571&fromuid=1389083

另外提提你, 聖心書院雖然同兩間小學保持直屬關繫, 但直屬但只足夠收番不足40%既小學部學生.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

我會諗,如果會出國讀大hok1111

hkpapa852  如果係諗出國讀大學, 諗直資好D, 因為通常可以考國際試, 銜接外國大學較易  發表於 15-12-28 11:49

引用:我會諗,如果會出國讀大hok1111 +

原帖由 picture 於 15-12-28 發表
我會諗,如果會出國讀大hok1111
sorry,  噤錯。

一心海外升大學, 又唔一定要讀 IVY League,  Cambridge的話, 揀間學術, 德育, 反學 時間少D,  功課量 全部 平均 D的 好 D.

punlik 發表於 15-12-28 14:33
聖心中學
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141211/00176_060.html
一百三十五個統一派位學額,一如 ...
聖心書院上年只提供104個直屬位

近年兩間小學合共約240人 (~90+~150畢業), 比例就>40%

但近年聖心私小有>110人一級, 部份年級甚至超過150人, 到時比例: 110/(150+150)=~36.67%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Julybabe+發表於+15-12-26+23:29+請

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
其實你都有睇過呢個帖, 如果仲係唔明真光中學同聖心書院近年成績既變化都無辦法:
http://www.edu-kingdom.c ...
我冇䏲過,亦冇打算䏲……thanks for your reference anyways..

hkpapa852  自己開個帖都唔睇?   發表於 15-12-28 15:00

Julybabe 發表於 15-12-28 14:59
我冇䏲過,亦冇打算䏲……thanks for your reference anyways..

其實你問完又問我覺得你似乎係接受唔到近年聖心書院係DSE表現不如真光中學呢個現實, 希望多D人支持你潛意識中認同既聖心係好D既諗法.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-28+15:15+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
吾係接受吾到,而係有d難而至信姐。

另外,我吾係成个post吾睇只係選擇性地吾睇 各下在thread #36 provide嘅figures 姐。我个女2.5.. it's way too early to compare these DSE figures in details...

‹ 上一主題|下一主題