用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光
樓主: Julybabe
go

大坑真光 [複製鏈接]

引用:Quote:Julybabe+發表於+15-12-24+21:30+吾

原帖由 千語mami 於 15-12-25 發表
咩呀, 1A架! 呢D就係人云亦云囉
有冇數據支持?

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+15-12-25+發表女兒

原帖由 Mario1234 於 15-12-25 發表
堅真以前和大坑真一樣,不用面試就可以直升。但由今年開始,堅真和大坑真一樣,都要通過「象徵式」的面試。 ...
我就係識人讀堅道無留位紙,堅道從來都不是直升的!

引用:Quote:原帖由+Mario1234+於+15-12-25+發表

小學校長在講座上已講明大坑真和堅真入小學的機會率是一樣的。兩間的小朋友由今年開始都要接受面試。大坑和堅真年年都有機會有小朋友入唔到小學,如果沒有留位紙的小朋友可能在某些方法真的是不適合小學呢!

引用:Quote:原帖由+Mario1234+於+15-12-25+發表

矣吾矣得反?

回覆:大坑真光

新手媽媽,純睇升U數據,個趨勢係SC>TL>SH
有錯請指教

引用:Quote:原帖由+punlik+於+15-12-23+發表的確

原帖由 Julybabe 於 15-12-24 發表
吾係麻……1C ?? are you sure
SH 屬band 幾不清楚,但入U率呢3年真係好低。

小女啱啱有坑真幼offer...所以路過都睇睇中小學...同埋中小幼既教學模式....得知TL比其他兩間入U率高...相信我估同幼稚園小學教學模式有關TL活動教學;SH同SC谷到🙈🙈🙈⋯⋯我諗大家明點解!

引用:小女啱啱有坑真幼offer...所以路過都睇睇中

原帖由 Yeahly_ly 於 15-12-26 發表
小女啱啱有坑真幼offer...所以路過都睇睇中小學...同埋中小幼既教學模式....得知TL比其他兩間入U率高...相 ...
雖然TL活動教學……但若然學校要maintain到EMI嘅standard.. 我稔hea極有个譜……我自己相信一分耕耘,一分收穫。又happy又成績好,真係除非資優。TL 小一開始三測三考,也不能完全鬆懈,先可以maintain好成績架

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+15-12-26+發表

原帖由 Julybabe 於 15-12-26 發表
雖然TL活動教學……但若然學校要maintain到EMI嘅standard.. 我稔hea極有个譜……我自己相信一分耕耘,一分 ...
我之前聽過坑真小三小四家長分享,他們不約而同說不用擔心三測三考,因測驗時已溫左部分野,教多少少便考試,考試時反而輕鬆。而且真光教咩考咩,唔會教淺考深。

Julybabe 發表於 15-12-19 21:46
大家好,吾好意思,想請問大坑真光小學實屬一線定二線學校??thanks
個人覺得係一線頭,以中學成綪計,近幾年非常出色

Julybabe 發表於 15-12-25 01:19
有冇數據支持?
中學3322比率去年超過90%,全港半龍或全龍過90%既中學應一隻手數得哂

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+15-12-26+發表

原帖由 Julybabe 於 15-12-26 發表
雖然TL活動教學……但若然學校要maintain到EMI嘅standard.. 我稔hea極有个譜……我自己相信一分耕耘,一分 ...
小朋友係7,8歲前應該著重分析、思考既遊戲...活動教學先令小朋友打好個底....再上到去小學先重學術...我估TL應該模式近似 ; 反觀小朋友太細個太谷學術~到4年班再上時多左分析思考既野時....小朋友可能就會慢落黎 再上中學可能更吃力.....由DSE成績可以略略明白原因! (之前睇過某些分析...可能有錯...請更正)

sakbbjaijai 發表於 15-12-24 15:07
前輩,如果加上SPCS又點排呢?
港島區女校, 以近三年DSE成績計:

英華女/BPS/聖保祿(直資) > 真光/瑪利曼/聖保祿天主教 > 聖提女子/聖心/聖嘉勒 > 聖芳濟各/嘉諾撒

wanchaipapa  但英華和bps冇小學  發表於 15-12-28 14:42
wanchaipapa  一目了然!  發表於 15-12-28 14:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-12-24+15:07+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表

英華女/BPS/聖保祿(直資) > 真光/瑪利曼/聖保祿天主教 > 聖提女子/聖心/ ...
make sense!!

doggy2013 發表於 15-12-26 17:30
中學3322比率去年超過90%,全港半龍或全龍過90%既中學應一隻手數得哂
其實無需要迷信於3322率, QC近4年3322率都係得8X, 咪一樣係全港男校既No. 1

3322率同入U率, 只可以話有關係, 但郤無直接關係
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-28 14:21

英華女/BPS/聖保祿(直資) > 真光/瑪利曼/聖保祿天主教 > 聖提女子/聖心/ ...

wanchaipapa 但英華和bps冇小學

方便大家睇吓更上一層樓有咩選擇啫!

但DSE成績屆屆唔同, 我覺得唔可以只係以DSE去評定邊間叻D

千語mami 發表於 15-12-28 14:54
但DSE成績屆屆唔同, 我覺得唔可以只係以DSE去評定邊間叻D
學校好與唔好, 當然不能只睇成績.

但成績唔好, 係香港就注定與大學無緣, 或者要努力多幾年.

所以人有時都要現實D, 唔好咁理想.

簽名被屏蔽

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-28+14:46+wa

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-28 發表
如果唔計冇小學和只收自己幼稚園spc,咁想問前輩,真光、瑪利曼、聖保祿天主教呢三間小學又會點排? ...
純憑個人感覺,我会甘排 》spc = mps > mss > TL

‹ 上一主題|下一主題