用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩幼稚園值得讀嗎?住34區
樓主: 力爭上游
go

協恩幼稚園值得讀嗎?住34區 [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

天神唔係都位要等自行同埋統一派位咩 ?
入到天神當然係最好

hppa  Yes, but 天神 students through train to SMCC  發表於 15-12-16 15:59

SumYausumsum 發表於 15-12-16 15:29
除非天神學生唔揀SMCC,否則必入。

hkpapa852  如果揀咗直升又多心去報考其它學校, 會被取消資格, 咁未入唔番囉   發表於 15-12-17 08:22

回覆 www 的帖子

咁... 其實能入到天神, 唔計自行果班人 都係要靠運氣

hppa  of course.
or knock door after lucky draw. but need to do written tests (rumor says that the most di   發表於 15-12-16 17:06

回覆 SumYausumsum 的帖子

knock door 等幾個位.... 仲難爭....
突然有個想法 ... 讀名幼, 倒不如條命生好D ... 有D運仔順順利利等派位入名小吧

布希亞  this is true  發表於 15-12-16 22:19
hppa  well... this is beyond our control  發表於 15-12-16 17:35

SumYausumsum 發表於 15-12-16 17:12
突然有個想法 ... 讀名幼, 倒不如條命生好D ... 有D運仔順順利利等派位入名小吧

如果條命生得好,讀邊間都差不多吧。。。

HaYi  ttl agree ! 抽又抽得入, 考又考得入, 不用煩來煩去.  發表於 15-12-19 10:53

回覆 www 的帖子

引用:有協恩+民生+sc+根德園+offer+。 真心求教

SumYausumsum 發表於 15-12-16 15:29

嚴格黎講,絕大部份天神妹妹是唔會參加中一派位(自行同埋統一派位)。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-12-16 23:19
嚴格黎講,絕大部份天神妹妹是唔會參加中一派位(自行同埋統一派位)。

很合理!SMCC 己經是一間非常好的 top school,若學生選擇其他學校,應該將SMCC的學位留給其他孩子。

有人 hold 多了一個位,其他孩子便少了一個位。

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-12-17 01:53
你有何實際例子可提供呢,還是這個「有人」只是你的想當然幻想出來

簽名被屏蔽

SumYausumsum 發表於 15-12-16 17:12

唔駛條命生得好, 早D準備就得:

1. 拍拖結婚前, 有冇揀定個著名官津小學畢業既男/女朋友先?
2. 有冇為升學搬去靚小學網既決心?
3. 有冇誠心信教, 或者返多D同鄉會幫手, 順便攞多5分?
4. 有冇考定水電牌, 等名校招聘時去應徵先?

如果乜都無或者乜都唔想, 唔好怨!

SumYausumsum    發表於 15-12-17 11:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

www 發表於 15-12-16 12:48
入到天神,直升SMCC 當然好好啦,可惜不容易入呀!

如果入到佐敦道的小學,也可100%升上直屬中學(該中學 ...

話說當年GH都用原因1而將中學轉做直資, 但結果呢? 係咪年年都有100% (或超過90%)小學部既學生可以直升番上中學部呢?

講的永遠比做的動聽.

而且如果真係要包收大多數小學部既學生, 只要好似培正中學咁, 自行個30%位講明只收小部既學生, 咁已經收多一大堆, 那有需要轉直資"扮"做一條龍?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-17 08:27

如果乜都無或者乜都唔想, 唔好怨!

佢地應該唔會怨命,但會不斷質疑派位制度不健全、不公平,要改革喎。

另外竟然有「家長」建議小學生應該年年讀唔同的學校:名津、寶校,年年
轉個不停,咁至公平云云。。。真的叫人嘆為觀止、拍案驚奇!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-12-17 09:22
話說當年GH都用原因1而將中學轉做直資, 但結果呢? 係咪年年都有100% (或超過90%)小學部既學生可以直升番上中學部呢?講的永遠比做的動聽.而且如果真係要包收大多數小學部既學生, 只要好似培正中學咁, 自行個30%位講明只收小部既學生, 咁已經收多一大堆, 那有需要轉直資"扮"做一條龍?

未聽過GH說過自己是龍校。2002 年GH轉直資,直至現在小學部的學生仍有優先,大部分小學生可以升上中學。

www 發表於 15-12-17 10:10
未聽過GH說過自己是龍校。2002 年GH轉直資,直至現在小學部的學生仍有優先,大部分小學生可以升上中學。

...
GH既事, 可睇番呢篇舊文:
http://the-sun.on.cc/channels/news/20020830/20020830025557_0001.html

因為小學係私校, 要"結龍"中學部就一定要變做私校或轉做直資.

咁以"結龍"呢個原因轉做直資, 最後又係唔係真正既一條龍呢?

龍校與kv, sc係2條好不同既路!最重要睇小朋友資質同家長希望佢入咩性質中小學
我當年幫阿仔決定龍校, 原因係我小朋友唔係最top既資質, 我唔係aim at 神校(e.g. dbs...), 唔係全谷型, 只想校風好, 學術中上, 九龍band one
英中backup, 輕鬆愉快上中學就可以。
如小朋友資質好好, 又最心儀神校, 可以選kv sc, 不過3年後冇人知係點,

�目標目標aim#

mapp2009    發表於 15-12-17 14:27

回覆:協恩幼稚園值得讀嗎?住34區

協幼
因協小係津校,同你讀協幼無關,唯一優勢係協小扣門只留俾協幼生

民幼
民小係私生,收生自住,以前佢小學留85%位俾民幼,聽落好多但民幼生仲多,結果只得吾過60%上民小(有錯大家請指出)當然結果你鐘情民小,對比街外人民幼上係最大機會。

KV / SC
兩間吾同學校,前者學生好有紀律,抄寫訓練,佢應付傳統小學好好。後者自由奔放型(相對KV) 冇咁多抄寫。

siden  過六成,七成咁上下  發表於 15-12-19 11:38

引用:協幼 因協小係津校,同你讀協幼無關,唯一

原帖由 summato 於 15-12-19 發表
協幼
因協小係津校,同你讀協幼無關,唯一優勢係協小扣門只留俾協幼生
請問女拔瑪麗諾呢d係未傳統小學?我就問下咋因為我就識呢兩間,有甘既理想但未必有甘既實力。另外,協恩又係唔係傳統小學?

‹ 上一主題|下一主題